Pages

Wednesday 24 April 2024

Inwido: Q1 2024

Igår publicerade Inwido sin rapport för Q1 2024. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Inwido. Siffrorna nedan avser Q1 2024 vs. Q1 2023 om inget annat anges.

  • Nettoomsättningen sjönk med 14%
  • Orderingången ökade med 1% medan orderstocken ökade med 41%
  • Operationell EBITA uppgick till 91 mkr (168), med en marginal på 5,0% (8,0)
  • Redovisat resultat per aktie uppgick till 0,37 kr (1,90)

Inwidos försäljning pressas av en låg aktivitet både på konsument- och industrisidan. Föregående års förvärv av Sidey Group har utgjort en mitigerande faktor mot en annars tydligt större försäljningsnedgång. Sammantaget uppgick den organiska tillväxten till -21%. Justeras även orderingången för förvärv, noteras siffran -9% - vilket kan jämföras med redovisade +1%. Den organiska utvecklingen avseende orderstocken var -13%.

Den sjunkande försäljningen har bidragit till att sätta press på det operationella EBITA-resultat, vilket sjönk med 46%. Bolaget skriver i rapporten att lägre volymer i kombination med en medvetet bibehållen tillverkningskapacitet inför kommande högsäsong har hämmat det operationella EBITA-resultatet.

Vidare har det högre ränteläget påverkat bolagets resultat längre ned i resultaträkningen, där finansnettot sjönk från -22 mkr till -29 mkr. Nedan är en övergripande summering av utvecklingen för respektive affärsområde.

  • Skandinavien: Orderingången sjönk med 12% och försäljningen sjönk med 24%. EBITA-marginalen uppgick till 7,4% (10,8)
  • Östeuropa: Orderingången sjönk med 26% och försäljningen sjönk med 43%. Den operationella EBITA-marginalen var negativ i kvartalet (-4,8% vs. 6,8% i Q1 2023). Nybyggnationstakten i Finland uppges nu vara på nivåer som inte har noterats sedan 1940-talet
  • Västeuropa: Till följd av ett starkt bidrag från Sidey Group noterade affärsområde Västeuropa en ökning av orderingången med 113%. Försäljningen ökade med 90%. EBITA-marginalen uppgick till 10,2% (8,7). Sidey Groups orderbok är i princip full för 2024 och de flesta diskussioner som nu förs avser 2025. Bortsett från Sidey Group, vilka är mindre cykliska än de flesta andra delar i Inwido, är det fortsatt utmanande på många håll inom affärsområde Västeuropa. Man har dock tagit in vissa nya kunder från brittiska bolag som har gått i konkurs
  • e-Commerce: Orderingången ökade med 12% och försäljningen ökade med 8%. EBITA-marginalen uppgick till 4,2% (1,5)

Mina tankar

Den 10 april tillträdde Fredrik Meuller som ny VD på Inwido. Innan jag delger mina tankar om rapporten måste jag lyfta upp en klatschig formulering (= sista sex orden i följande mening) av Fredrik: ”Samtidigt som kostnaderna behöver minska när volymerna går ner, är det viktigt att behålla kompetensen och kraften i verksamheterna för att kunna vara aktiva när fönstersäsongen nu står för dörren”.

Att ”stå för dörren” är ju en fyndig formulering av ett fönster- och dörrbolag 😊 Hursomhelst, när det gäller rapporten avser den en säsongsmässigt svagare period på året. Dessutom påverkades utvecklingen (något) negativt till följd av att påsken i år inföll i Q1 istället för Q2 (som var fallet 2023).

Trots att nettoomsättningen kom in 8% högre in min prognos var lönsamheten signifikant lägre än vad jag hade skissat på. Förutom en säsongsmässigt svag period har den skrala utvecklingen gällande nybyggnation i Finland och Sverige påverkat utvecklingen negativt. Justerat för förvärvet av Sidey Group är den underliggande utvecklingen än svagare.

Bolaget själva väljer dock att lyfta upp Danmark som ett positivt exempel, där man nu ser en högre aktivitet på konsument- och renoveringssidan. I Danmark har inflationen varit lägre under en tid samtidigt som räntorna sjunker och huspriserna uppges vara på uppgång.

Förhoppningsvis kan en liknande utveckling också ses i Sverige och andra länder framöver. Gällande de nordiska länderna är bolagets tes att Sverige är nästa land att uppvisa en liknande trend, medan Finland och Norge väntas följa efter längre fram. Givet att Danmark lyfts upp som ett bra exempel och försäljningen i affärsområde Skandinavien sjunker med 24%, då kan man undra hur svag utvecklingen var i Sverige och Norge.

Något som också utvecklades åt fel håll i kvartalet var nettoskulden. Jämfört med utgången av december 2023 ökade nettoskulden (exklusive IFRS 16) med hela 63% till 1 209 mkr. Även nettoskulden följer dock ett säsongsmönster, där en ökad nettoskuld i normalfallet uppvisas i Q1.

Nettoskulden (exklusive IFRS 16) i relation till operationellt EBITA-resultat på rullande 12 månader uppgick till 1,1 (0,6 vid utgången av Q4 2023). Inkluderas IFRS 16 uppgår nyss nämnda kvot vid utgången av Q1 2024 till 1,4.

När dessa rader skrivs på tisdagseftermiddagen handlas Inwido-aktien till 135,60 kr. Marknaden handlar ned aktien med cirka 3,5% jämfört med stängningskursen dagen innan. Baserat på nuvarande aktiekurs och min justerade vinst per aktie på rullande bakåtblickande 12 månader handlas Inwido till P/E ~13.

Efter rapporten har jag skruvat ned mina prognoser för 2024. I brist på bättre vetande har jag i mitt Excel-ark nu en vinst per aktie på cirka 9,43 kr för 2024. Jag anser att Inwido bör handlas till P/E 15, vilket ger en motiverad kurs på 141,45 kr. Inför rapporten hade Nordeas analytiker en vinstprognos på 9,91 kr per aktie.

Personligen tycker jag att det är utmanande att ha en kvalificerad gissning på vinstutvecklingen under 2024. Förhoppningsvis är min gissning för konservativ. Oavsett vilket så är det verkligen inte tal om någon högkonjunkturvinst. Marknaden är utmanande. Bolagets CFO, som för övrigt är en person jag finner oerhört kompetent, har under sina 26 år i branschen aldrig tidigare sett en sådan omfattande volymnedgång i försäljningen som har uppvisats under de senaste kvartalen. Givet dessa förutsättningar gör Inwido det bra och visar på god motståndskraft.

Jag har tidigare nämnt att jag har skalat av en del av mitt innehav i Inwido under den kursuppgång som setts i slutet av förra året och inledningen på 2024. Långsiktigt vill jag ha en exponering mot Inwido. Jag utökar också gärna mitt innehav om aktien skulle rekylera ned en bit. Just nu väljer jag dock att ha mitt innehav oförändrat.

Långsiktigt anser jag att Inwido är intressant exponerat mot den viktiga hållbarhetstrenden. Även om skuldsättningen (säsongsmässigt) har utvecklats åt fel håll finns fortsatt utrymme för nya förvärv, vilket är en viktig del om bolaget ska nå sitt långsiktiga intäktsmål. På tal om förvärv har Inwido i vanlig ordning pågående dialoger, både vad gäller större och mindre förvärvsobjekt. 

Summering: Jag är neutralt inställd till Inwido-aktien på kort sikt. Långsiktigt tycker jag däremot att Inwido är ett mycket intressant investeringsobjekt. Det är ett välskött bolag som gynnas av megatrender, även om marknaden på många håll är tuff för tillfället. Vidare har man en god historik av att göra värdeskapande förvärv.

2 comments:

  1. Har samma inställning till bolaget som dig och hoppas att nya VD:n kan driva på bolaget. Skulle vara roligt med förvärv likt Sidey men har tålamod om det skulle komma senare. Har dock t.ex. ingen koll på varesig konkurrenter eller angående andra länders inflation än Sveriges.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi får hoppas de kan få till minst ett nytt förvärv i år, det skulle sitta riktigt fint :)

      Delete