Pages

Thursday 16 May 2024

Raketech: Q1 2024

Igår presenterade Raketech sina siffror för Q1 2024. Nedan följer en summering av rapporten samt mina tankar.

Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Raketech.

  • Intäkterna ökade med 20% till 19,0 mEUR (15,8)
  • Justerat EBITDA uppgick till 5,1 mEUR (6,1)
  • Justerat rörelseresultat minskade från 3,8m EUR till 2,0m EUR
  • Fritt kassaflöde före tilläggsköpeskilling landade på 6,5 mEUR (5,6)


Som syns i tabellen ovan kom rapporten in under mina förväntningar. För tredje kvartalet i följd är sub-affiliation bolagets största intäktssegment.

Jag tänkte inte nämna särskilt mycket mer kring den generella verksamhetsutvecklingen i Q1. Det allra viktigaste i Raketech är på vilket sätt man kommer att betala den omfattande tilläggsköpeskillingen till Casumba.

Tyvärr har dock Casumba fortsatt att vara i händelsernas centrum, ur ett oroväckande perspektiv, under Q1. Detta då justeringar hos Google hämmat Casumbas utveckling. Det är nästan skrattretande att denna Google-uppdatering träder ikraft ”precis” efter att den absolut största delen av tilläggsköpeskillingen har fastställts. Just Google-uppdateringar har många gånger tidigare dock lyfts fram som en risk för Raketech.

Vid ingången av 2024 hade man tilläggsköpeskillingar att betala på 46,5 mEUR. Sammanlagt har Raketech betalat 13,0 mEUR i tilläggsköpeskilling under Q1. Efter några tillägg och justeringar uppgår förväntad kvarvarande tilläggsköpeskilling till 33,8 mEUR vid utgången av Q1 2024. Under de kommande 12 månaderna ska cirka 14 mEUR betalas i tilläggsköpeskilling. Bolaget guidar om ett fritt kassaflöde före tilläggsköpeskillingar på strax under 20 mEUR för helåret 2024.

I syfte att göra vad man kan för att inte hamna i en potentiellt riktigt stökig finansiell situation valde bolaget att dagen innan kvartalsrapporten meddela att man blåser av förslaget om att dela ut pengar till aktieägarna i år.

När jag i slutet av 2023 skrev om min utdelningsprognos för 2024 skrev jag bland annat följande om Raketech ”Det finns enligt mig rationalitet i att inte dela ut några pengar nästa år”. Det sista man som aktieägare vill se är att Raketech tvingas genomföra en nyemission på nuvarande aktiekurs. Jag tycker därför att det är rätt gjort av bolaget att återkalla sitt utdelningsförslag.

Vidare uppger Raketech att man har vidtagit åtgärder för att säkerställa långsiktig tillväxt och tillfredsställande lönsamhet. Exempel på fokusområden är att minska beroendet av Search Enging Optimization, växa sportvertikalen, ökat antalet exklusiva partnerskap, expandera till nya marknader med redan etablerade tillgångar/varumärken.

Avslutande tankar

Som nämns ovan handlar mycket om caset i Raketech hur det går med betalningen av tilläggsköpeskillingen till Casumba. Det är något som har varit, och säkerligen ytterligare en tid kan komma att vara, en våt filt över aktien. På telefonkonferensen nämnde bolaget att trafiksiffrorna för Casumba nu har stabiliserats, på en lägre nivå, efter Google-uppdateringen.

Klarar Raketech av att betala tilläggsköpeskillingen på ett tillfredsställande sätt är aktien väldigt billig idag, särskilt om Casumba kan återhämta en del av trafiktappet. Efter rapporten vill jag gärna se insynsköp samt om möjlighet framöver även aktieåterköp (hellre aktieåterköp än utdelning).¨

Ett viktigt steg framöver är att nu leverera minst i linje med årets reviderade guidning. Då har man åtminstone en hyggligt god bas att betala tilläggsköpeskilling ifrån.

9 comments:

  1. Det känns som om ledningen hos Raketech kämpar på med lösningar. Cassumba VS Google är som Donquijote. Angående din prognos vs utfall känns det "surt sa räven om rönnbären.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har dålig koll på den referensen men hoppas Casumba kan göra comeback någon gång i framtiden. Självfallet vill man alltid att sina prognoser ska överensstämma så väl som möjligt med verkligheten. Men det enda man vet är att prognoserna (för gemeneman och diverse olika experter) väldigt många gånger inte överensstämmer med verkligheten. Det är dock lärorikt generellt att fundera kring vad man tror och reflektera kring varför det inte blev som man trodde.

      Delete
  2. 2 generella kommentarer:
    1) Raketech har ju tagits upp bra från Market Makers, om jag minns rätt, så sa Magnus att fokus är hur ska Casumba utbetalningen finansieras. Har för mig att 2025 skulle kunna bli ett problem mht till cashen.
    2) Du har nu skrivit om Betsson, Raketech och Evolution. Har aldrig sett din portföljallokering till gaming (jag kan inte Raketech så ren gissning att det är relaterat till gaming) men får uppfattningen att din portfölj är koncentrerad till gaming? Inget fel i det, har aldrig sett om du haft tankar kring portföljutseende mht till sektor? Tex en sektor får max vara 20% av portföljen?

    Själv har jag förmodligen för mkt som är till olja men min tes är att vi inom 2-3 år kommer stå inför en större utmaning/problem mht underinvesteringar de senaste 10-15 åren. Det som räddat energi situationen de senaste åren är att shale kom in och USAs produktion ökade dramatiskt, en total gamechanger. Shale har nu nått sin peak, Opec+ har förmodligen väldigt begränsad spare capacity och inget tyderpå att oljeefterfrågan kommer gå ned de närmaste 5-10 åren.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fråga 1: Mig veterligen har åtminstone fyra aktiepoddar lyft upp Raketech under det senaste halvåret. Åtminstone tre av dessa har mig veterligen inte längre något ägande i Raketech (= senaste uppdateringen var det status iaf). Jag har inte koll på 2025-referensen du gör men om de levererar på sin guidning 2024 och kan hålla samma nivå 2025 och 2026 är min förhoppning att de kan lösa Casumba-situationen på ett tillfredsställande sätt. Det skulle också vara trevligt om de kan få tillgång till någon ny extern finansiering också.

      Fråga 2: Generellt ämnar jag inte ha mer än 20-25% mot en enskild sektor. De tre bolagen du nämner ser jag dock som olika på, t ex är EVO ett bolag jag ämnar ha länge i portföljen (givet att man fortsätter leverera väl operationellt). Raketech är mer av en "special situation" investering. De tre bolagen är också olika till sin karaktär, även om de verkar inom spelsektorn. Deras verksamheter spänner över B2B, B2C och affiliation marketing etc.

      Oljefråga: Vilka är dina hetaste oljerelaterade case?

      Delete
    2. Det beror på vad du är ute efter; stabila bolag eller potentiella raketer?
      Stabilitet: Köper man Aker BP eller Vår Energi är det som att köpa Equinor, förutom utlandsdelen. Fördelen med att köpa i de 2 förstnämnda är att då slipper man få med renewables delen som förmodligen kommer vara kapitalförstörande framöver.
      Raketer: Kurdiska bolagen som framför allt Market Makers men även Börsmagasinet.
      Jag tror också att gasbolag i Nordamerika kommer gå bra framöver, om du ser på pris skillnaden mellan Europa vs US så är den enormt stor; USA är numer nettoexportör av LNG, mycket tung industri har flyttat till USA som använder gas i sin produktion men framför allt så finns tecken på platåproduktion från shale fälten.

      Mvh
      Emigrantinvesteraren

      Delete
    3. Om jag får flika in. Turkiet och Irak är för mycket ovänner med varandra för att jag skall köpa DNO. Shamaran är för litet med bara Atrush. GKP vet jag ej vart man kan handla. Äger själv idag endast Tethys. Vad tycker Emigranten angående IPCO?

      Delete
  3. Köpa olja på toppen är vågat. Det är klart att det kan bli en ny topp om det kommer fram att det har underinvesterats, men känns svårt och aningen långsökt. Köper hellre dagen då oljan tappar allt och ser ut att vara död på riktigt.

    ReplyDelete
  4. Jag har ägt Raketech till och från de senaste två åren.
    Jag tolkade i confcallen som att Casumba hade optimerat siten för earn-outen, trots att de nya algoritmerna var "aviserade" av Google.
    Förvärven i USA har också blivit ganska dyra, för att inte prata om att AQ Media dumpade sina aktier så fort de fick göra det. Under Oskar Mulhbach hade man strategin att utveckla de här assets, men har inte hört nånting om det heller.
    Det är lite för mycket för min del, så jag avvaktar. Hoppas att de klarar earn-outen och utvecklar sub-affiliation som ser riktigt lovande ut. Det skulle kunna vara nåt helt annat då.

    ReplyDelete
  5. Som du efterfrågat så har nu ett insynsköp i raketech genomförts. Marknadschefen köpte aktier för en miljon kronor.

    ReplyDelete