Pages

Thursday 6 June 2024

Ett liv med Lego

För ett tag sedan läste jag ut boken "Ett liv med Lego". Det är en bok jag ger högsta betyg och fann mycket intressant.

Boken är skriven av Jens Andersen. Nedan är anteckningar jag gjorde när jag läste boken.

Hösten år 1915 fick Ole Kirk Christiansen nys om en snickarverkstad som var till salu i det danska samhället Billund. Efter att han hade fått hjälp med finansiering från både banken och sina syskon köpte han snickarverkstaden år 1916.

Ole Kirk föddes år 1891 cirka 20 km norr om Billund. Han hade fem bröder och fem systrar. Som 6-åring blev Ole Kirk vallpojke, innan han tillsammans med sin äldre bror hamnade i snickerilära. För Ole Kirk var det viktigt att allt han gjorde skulle vara av bästa och finaste kvalitet. Hans motto var att det bästa är aldrig för bra.

En söndag i slutet av april 1924 vaknar Ole Kirk mitt i middagstuppluren av att det är någon som ropar att det brinner i verkstaden. En eld som spred sig till boningshuset och till slut hade hela fastigheten brunnit ned. Det visade sig vara två av hans, vid den tiden tre söner, som hade satt verkstaden i brand efter att de frusit och ville få värme genom att tända ugnen.

De berörda barnen var vid tillfället fyra och fem år gamla. Lokalsamhället ställde upp för familjen och man fick genast bo på vinden ovanför Konsum. Under sommaren 1924 började bygget av deras nya hus och verkstad att ta form. De anlade i samband med detta två imponerande betonglejon, ett på vardera sida av husets huvudentré, vilket fick villan att kallas för Lejonhuset.

Endast ett år efter att Lejonhuset hade tagits i bruk slår blixten ned i verkstaden och en ny brand uppstår. En del maskiner och inventarier förstörs och för andra gången behöver Ole Kirk bygga upp allt från början.

Några år in på 1930-talet, i spåren av den ekonomiska kris som spritt sig från USA till Europa började Ole Kirk att fokusera på produktion av träleksaker. Bland annat tillverkade han jojo:ar, vilket vid den tiden var världens mest sålda leksak.

När väl leksaksproduktionen började ta fart var en dag hans fru Kristine tvungen att uppsöka sjukhus. Det visade sig att hon hade fått missfall. Kort därefter drabbades hon av veninflammation och avlider endast 40 år gammal. Denna händelse skakade om Ole Kirk ordentligt.

Jojo-äventyret hann knappt börja innan det tog slut och hösten 1933 var det svårt för den nystartade fabriken att gå runt. Han var insolvent och nära konkurs. En dag sa också hans hushållerska upp sig och hans problem fortsatte således att staplas på hög.

I jakten på en ny hushållerska satte han in en kontaktannons i tidningen. Det visade sig sedan att Ole Kirk fattade tyckte för den nya hushållerskan Sofie. Efter sju månader gifte de sig. Om inte Sofie hade kommit in i äktenskapet med sina 1 000 kr i besparingar skulle Lego aldrig ha blivit något utav. Sofies pengar räddar Ole Kirk från en konkursansökan 1934.

Det beslutades att namnet på hans bolag skulle vara Lego, vilket är en sammanslagning av de danska orden ”Leg Godt”. Det var ett namn som var lätt att lägga på minnet. Senare lärde de sig också att Lego på latin betyder ”Jag samlar”.

År 1935 får Ole Kirk och Sofie sitt första och enda barn (Ulla). Vid den här tiden går företaget bättre men dras fortfarande med likviditetsproblem till följd av Ole Kirks tidigare skulder. Under åren 1935-1944 står företaget Lego under Sofies namn, detta då bolaget inte kunde utmätas om Ole Kirk skulle försättas i konkurs.

År 1944 förvandlas bolaget till ett aktiebolag. Under de första åren hade man exempelvis fokus på dragleksaker, bland annat i form av änder som kunde smattra med näbben samt tåg, bilar och dockvagnar.

Hantering av pengar var inte Ole Kirks starkaste sida. Ett område som sonen Godtfred senare kom att ansvara för. Sonen Godtfred, som aldrig fick en ordentlig skolutbildning, hjälpte också till med utvecklingen och produktionen av leksakerna. När Godtfred blev lite äldre gick han en utbildning på en hantverksskola. Han trivdes dock inte särskilt bra och många kamrater tyckte inte att leksaksproduktion var något häftigt att ägna sig åt.

År 1942 vaknade familjen återigen av att verkstaden stod i lågor. Ole Kirk fick för tredje gången se sitt företag brinna ner. Han tog då nya lån och byggde en ny fabrik som stod klar innan nyår samma år. Samtidigt pågick andra världskriget, där Danmark hade blivit ockuperat av Tyskland. Något som skapade oro och ransonering av elektricitet etc.

En dag år 1943 kommer en tysk officer på besök och uppger att han vill använda den nya fabriken till depå och logement. Ole Kirk låtsas inte förstå alls vad tysken vill och till slut vänder sig soldaten argt om och går sin väg. Det var trots detta några tyska soldater som flyttade in hos familjen. Ole Kirk tillhörde dock motståndsrörelsen.

År 1945 får bolaget en riktig hit med sin leksakspistol, som de kallar för Fredspistol. Efterfrågan var större än vad de kunde producera och samtidigt var det vid den här tiden svårt att få tag i trä. I början av 1946 bestämde sig Ole Kirk för att de skulle börja producera leksaker med hjälp av plast.

Ole Kirk och Godtfred hade olika åsikter kring huruvida plast är rätt väg att gå. Ole Kirk var för och beställde därför en plastmaskin. En bekant till familjen kom på besök från Storbritannien och visade några (leksaks)småklossar i plast med små pluppar ovanpå.

Ole Kirk blev med ens förtjust och ville tillverka detta. Godtfred var däremot emot och sa bland annat att plastleksaker aldrig skulle komma att trumfa träleksaker. I slutet av 1947 blev Godtfred och Edith (som hade gift sig 1944) föräldrar till pojken Kjeld, samtidigt hade plastmaskinen anlänt och var i färd med att monteras upp.

År 1948 började Legos första plastleksaker att produceras och köpas. Ursprungligen kom Lego-klossarna till efter inspiration från ett engelskt företag, ett företag som hade patent i exempelvis England – men som tur var hade inte företaget patent i Danmark. De första Lego-klossarna såldes 1949 under namnet Automatic Binding Bricks.

År 1951 drabbades Ole Kirk av en hjärnblödning. Den var inte livshotande men den försvagade honom. Godtfred och hans bröder fick då ta ett större ansvar för den dagliga driften.

På 1950-talet sätter Godtfred upp ambitiösa planer med att koncentrera produktionen till att fokusera endast på en produkt, vilket kom att bli Lego-klossar gjorda i plast. Godtfred skapade nu också Lego-systemet, där man t ex kunde bygga hela städer i Lego.

År 1956 bestämde sig Lego för att etablera sig på den tyska marknaden. Då det skulle vara för kostsamt att marknadsföra sig på hela den tyska marknaden satsade man initialt in sig på staden Hamburg.

Lego blev relativt snabbt en succé i Tyskland och 1958 såldes fler klossar per capita i Tyskland än vad som såldes per capita i Danmark. Den sociala och skapande effekten tros vara en viktig del av framgången.

Vissa kunder i Tyskland började dock att klaga på att klossarna inte hänger ihop och att det man bygger faller samman. Trots att Lego var medvetna om detta problem tog de kritiken på allvar när den kom från Tyskland.

Man arbetade intensivt med att få fram en lösning. Någon månad senare gick man in på Patentverket i Köpenhamn den 28 januari 1958 – ett datum som markerar födelsen av den moderna Lego-klossen. Kort därefter, den 11 mars 1958, avlider Ole Kirk. Hela socknen slöt då upp till ett sista farväl.

Efter faderns död skapades meningsskiljaktigheter inom brödraskaran gällande bolagets framtid. Ett bolag som hade gått från att ha varit ett litet familjebolag till att ha blivit ett internationellt bolag. Det var däremot Godtfred som vid den här tidpunkten satt på den högsta chefspositionen.

Den 4 februari 1960 utbröt en ny brand på Lego-fabriken. Branden var huvudsakligen begränsad till träavdelningen. Några dagar senare beslutades det att trävaruavdelningen skulle läggas ned och att fullt fokus framöver skulle vara på Lego. Denna händelse leder också till att Godtfred köper ut två av sina bröder ur företaget, vilka ville fortsätta med träproduktionen.

På 1960-talet stod det klart att utvecklingen av Billund stad (där Lego hade sin fabrik) inte alls hängde med i det snabba expansionstempo som Lego uppvisade, något som frustrerade Godtfred. Till sist anlägger han själv en landningsbana för bolagets flygplan i Billund samt hotar staden med att flytta fabriken om de inte får fart på utvecklingen.

År 1964 byggdes sedan en asfalterad landningsbana bakom Legos fabriker, detta efter att Godtfred bedrivit ett intensivt lobbyarbete med stadens politiker. Samma år startar flygbolaget SAS en daglig rutt mellan Köpenhamn och Billund.

År 1965-1966 inleds skapandet av Legoland. Legoland öppnade för allmänheten 1968 och blev snabbt en succé, där 400 000 besökare välkomnades under de första månaderna. 1960-talet fortsatte att andas innovation, där exempelvis Duplo-klossarna lanserades år 1969.

När Godtfreds son Kjeld var 19 år gick han en trainee-utbildning på Legos tyska försäljningsavdelning. Efter tiden i Tyskland råkade han, hans syster och en vän ut för en bilolycka i Billund. Systern och vännen avled omedelbart, medan Kjeld låg medvetslös på sjukhus i en vecka. Det tog en månad innan han skrevs ut från sjukhuset och ännu längre tid innan han återfick krafterna.

Dödsfallet av sin yngsta dotter tog oerhört hårt på Godtfred. Han anklagade sig själv för det inträffade och övervägde att sälja Lego för att vara med familjen. Efter flera krissamtal tar Lego några år senare (= 1973) in sin första externa VD – Vagn Holck Andersen.

Efter 1 års ledarskapsutbildning i Schweiz får Kjeld i uppdrag att starta upp en ny Lego-fabrik i Schweiz 1973. Han var då 25 år gammal och uppgiften var en stor utmaning för honom. Året efter gifte han sig med den tre år yngre tjejen Camilla Borg. År 1976 föds deras dotter Sofie och 1977 flyttar de till Billund.

År 1979 tar Kjeld formellt över rollen som VD på Lego. Efter att 1970-talet till stora delar varit utmanande för Lego, på grund av oljekrisen etc samt mer konservatism kring produktutveckling, inleder Kjeld VD-sejouren i full fart.

Något som skulle komma att ta Lego till en ny upplevelsenivå var skapandet av de små rörliga figurerna (= t ex gubbar och gummor), dessa lanserades år 1978 då Kjeld informellt styrde bolaget efter att den externa VD:n hade sagt upp sig.

På 1990-talet drabbades Kjeld av en blödande tarminflammation, vilket gör att han sjukskriver sig på obestämd tid. Det var en kronisk tarmsjukdom. Han var sjukskriven i drygt ett år innan han kom tillbaka till jobbet. I juli 1995 avlider hans pappa Godtfred.

År 1999 korades Lego-klossarna till årshundrates leksak av Fortune Magazine. Runt millennieskiftet lämnade Kjeld över ansvaret för den dagliga driften till Poul Plougmann, som blir COO. Då får Kjeld äntligen fullt ut fokusera på det han brinner för allra mest, nämligen bolagets långsiktiga visioner och värderingar.

Efter ett år med rekordunderskott 2003, tvingades Poul att lämna sin position i början av 2004. I oktober 2004 kliver Kjeld ner från VD-posten i samband med att Jørgen Vig Knudstorp utses till ny VD.

Det är fortsatt utmanande tider för Lego, exempelvis drivet av den teknologiska utvecklingen där spelkonsoler etc nu konkurrerar med Lego i takt med att den nya tekniken ändrar barnens lekmönster. För att förbättra finanserna säljer Lego av sina fyra Legoland-parker i Danmark, Tyskland, USA och England. Genom sitt investmentbolag KIRKBI är dock Lego kvar som ägare till en tredjedel av parkerna.

Lego har samarbeten med filmproduktionerna av Star Wars och Harry Potter, vilket innebär att Lego-teman lanserades för dessa filmer. Detta förde dock in Lego på ett mer ”krigiskt” och ”kusligt” tema jämfört med vad Lego historiskt hade förknippats med. Detta vägval renderade också på flera externa håll i debatter kring lämpligheten i att gå in i dessa nischer.

Gällande nästa generation i familjeföretaget tog det Kjelds son Thomas 25 år att inse att han ville vara en mer aktiv del av Lego-bolaget. När han var 28 år blev han invald i styrelsen, de två åren dessförinnan hade han haft en observationsroll i styrelsen.

För Legos del håller nu den femte generationen nu på att växa upp. För ägarfamiljen är Lego mer än ett leksaksföretag. Det bidrar inte minst också till barnens utveckling och lärande. Sammantaget är Lego ett oerhört framgångsrikt företag, vilka har bidragit till positiva barndomsminnen för miljontals barn. År 2020 ökade Lego-koncernen omsättningen med 21% till 43,7 mdkr och man hade då över 20 000 anställda.

6 comments:

  1. Jösses vilken historia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verklig en händelserik historia och fint bolagsbygge :)

      Delete
  2. Intressant läsning på nationaldagen.Tack så mycket!Mvh Peter Jansson

    ReplyDelete
  3. Jag sträckläste boken på två dagar. Riktigt bra!

    ReplyDelete