Pages

Monday 3 June 2024

Fem uppköpskandidater

Att spekulera kring bolag som kan tänkas bli uppköpta är en lockande tankeövning. I dagens inlägg redogör jag för fem bolag som jag anser potentiellt kan vara föremål för uppköp. Jag äger samtliga bolag som nämns.

DUNI: I maj utökade Mellby Gård sitt innehav i Duni och i samband med detta flaggade man för att man äger över 50% av aktierna. Det var dessförinnan inte särskilt länge sedan storägaren Mellby Gård passerade budpliktsnivån 30%. Jag räknar tids nog med att Mellby Gård kommer att köpa ut Duni från börsen.

CATELLA: Med 49,4% av kapitalet är Claesson & Anderzén-koncernen största ägare i Catella. På årets stämma avgick Johan Claesson som ordförande i Catella. Jag ser Catella som en given uppköpskandidat. Givet aktiekursens utveckling reflekterar marknadens dom på bolaget inte alls det inneboende värdet (enligt mig).

RAKETECH: Medan bolaget jobbar frenetiskt med att betala tilläggsköpeskilling och bli god vän med Googles algoritmer har aktien utvecklats riktigt svagt på börsen. Det skulle inte förvåna nämnvärt om någon aktör väljer att lägga bud på bolaget.

B3 CONSULTING: Storägaren Sverre (via Hvaler Invest) äger en bra bit över 20% av aktierna i B3. Jag har funderat en hel del på vad Sverres ”end game” i B3 kan tänkas vara. Min huvudgissning är att man nu skapar en god kostnadseffektivitet i bolaget, jobbar igenom en långsiktigt hållbar finansieringslösning och säljer bolaget när marknaden är betydligt hetare än vad den är nu. Kanske kommer B3 och norska Webstep då också vara del av samma koncern?

RESURS: Om ovanstående fyra bolag med mer eller mindre rimlighet förekommer i budspekulationer levererar jag också en bubblare i form av Resurs. Waldakt AB äger 28,9% av aktierna i Resurs. Såväl verksamheten som aktien har gått trögt under en längre tid. Får man nu en hygglig ordning på verksamheten och aktien studsar upp mot 25-30 kr tycker jag att det vore ett lämpligt tillfälle för storägaren att sälja bolaget.

Avslutningsvis

Att spekulera kring bud är kul. Dock tenderar det inte att vara särskilt gynnsamt att köpa bolag endast utifrån förhoppningen att det ska trilla in ett bud. Hursomhelst, förutom vad som nämns ovan är såklart också NORDIC PAPER en sannolik budkandidat. En till bubblare är OGUNSEN. Dock är min tes att Ogunro hänger i som storägare ett tag till.

Vad tror ni om möjligheterna att det blir bud på något eller några av ovanstående bolag?

2 comments:

  1. Duni utköpt är mycket möjligt. Resten har jag inte tänkt på vilka/vilken möjligheter/möjlighet som finns.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blir spännande att se om/när Mellby Gård plockar ut Duni :)

      Delete