Pages

Monday 24 June 2024

Uppdaterat portföljtänk

Då aktier och investeringar är en stor passion för mig tänker jag ofta på såväl enskilda investeringar som på det övergripande portföljperspektivet. 

Historiskt har jag haft stort fokus på utdelningsaktier. För mig har det varit ett gynnsamt val, inte minst då det är något som har motiverat mig mycket (t ex att sätta den årliga utdelningen i relation till hur stor del av de årliga löpande utgifterna som utdelningen täcker). Det är oerhört viktigt att hitta något som motiverar en, det gör förhoppningsvis att man jobbar lite hårdare och därigenom får ett bättre resultat i slutändan.

Hursomhelst, min ekonomi och levnadssituation skiljer sig nu betydligt jämfört med när resan mot finansiellt oberoende inleddes i augusti 2011.

Hushållet är nu finansiellt oberoende enligt vår definition, där passiva inkomster täcker våra löpande utgifter. Ju mer portföljvärdet har ökat desto mer fokus har jag på att minimera risken att schabbla bort det vi har byggt upp.

Jag räknar med att våra utdelningar kommer att täcka våra löpande kostnader under överskådlig framtid. Jag kommer dock framöver inte ha något nämnvärt särskilt eller extra fokus på utdelningar, såsom att ha ett årligt mål om hur mycket utdelningar som ska inkasseras.

Om man ser portföljen som en pyramid anser jag att utdelningsbolagen befinner sig i mellersta skiktet. Framöver kommer jag att fokusera mer på att både bredda basen i pyramiden och på att bygga på höjden.

När det kommer till basen i pyramiden annonserade jag nyligen att jag har startat en investmentbolagsportfölj. Där jag varje vecka sätter in minst två tusen kronor. Utöver det har jag också en del fonder som jag då och då kommer fortsätta bygga upp min exponering mot.

När det kommer till toppen av portföljen kommer jag ha fokus på mer tillväxtinriktade bolag samt även vissa ”special situation” investeringar.

Jag har ingen målbild om exakt hur stor andel varje enskild del av pyramiden ska utgöra. Det är mer som ett visuellt tankesätt och ett upplägg som känns bra där jag befinner mig idag och givet mina förutsättningar.

Den bredare basen gör att jag minskar risken i att jag ger mig i kast med alltför undermåliga investeringar i enskilda bolag. Toppen av pyramiden gör att jag får ägna mig åt något som jag brinner mycket för och såklart något som (likt min ”special situation” investering i Resurs) kan visa sig bli lönsamt.

No comments:

Post a Comment