Pages

Tuesday, 15 July 2025

Största portföljinnehavet in i Q3 levererar väl

Idag är det rapportfokus på bloggen.

Bolaget i fråga är COOR. Nedan ges en summering av Coors Q2-rapport samt min syn på aktien. Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. 

Positiv nettoomsättningstillväxt – Norge i en klass för sig

Nettoomsättningen ökade med 0,6% i Q2. Negativa valutarörelser hämmade utvecklingen med drygt två procentenheter. Då inga förvärv gjorts uppgick den organiska tillväxten därmed till cirka 3%. Det är en solid siffra för Coor.

Den rapporterade nettoomsättningen kom in något högre än mitt estimat. Den positiva nettoomsättningssiffran är driven av en mycket god utveckling i Norge, där en organisk tillväxt på 23,2% uppvisades (Sverige: -0,8%; Danmark: -2,9%; Finland: -1,1%).

Den starka utvecklingen i Norge förklaras till stor del av en ökad efterfrågan på rörliga volymer. Detta till följd av underhållsstopp i den norska energisektorn. Underhållsstoppet avslutas inom några dagar, vilket innebär att viss effekt av de högre rörliga volymerna även kan tänkas uppvisas i inledningen av Q3. Sammantaget uppger dock Coor att runt hälften av de ovanligt stora rörliga intäkterna i Norge i Q2 är att betrakta som ”engångsföreteelse”.

Under kvartalet har Coor både förlängt viktiga kundkontrakt och vunnit nya kontrakt. Några exempel inkluderar:

  • Coor har förlängt avtalet med Volvo Cars avseende anläggningarna i Sverige och Belgien. Kontraktet avser bland annat fastighetsservice, arbetsplatsservice och lokalvård
  • Coor har tecknat ett nytt avtal med Region Gävleborg gällande fastighetstjänster till flera sjukhus och skolor i Gästrikland och Hälsingland. Avtalet inleds i december 2025
  • Coor har ingått ett lokalvårdsavtal med Universitetet i Oslo
  • Coor har vunnit ett lokalvårdskontrakt i den norska kommunen Askøy
  • Coor har tecknat ett avtal med norska Statkraft avseende att leverera Facility Management-tjänster till energibolagets huvudkontor i Lilleaker (Oslo)

Coor har därmed plockat hem flera kontrakt i Sverige och Norge. På den danska marknaden uppger bolaget att det råder en ”mycket hög” aktivitet med flera stora avtal till upphandling i närtid, både vad avser Coors egen portfölj och marknaden generellt. Även om Coor har vunnit ett ”medelstort” lokalvårdsavtal i Danmark under kvartalet har man också förlorat ett IFM-kontrakt. IFM-kontraktet löper ut i slutet av Q3 och kommer därmed få en negativ effekt på verksamheten från och med Q4 2025.

Marginalen återigen över 5%

Det justerade EBITA-resultatet ökade från 161 mkr till 165 mkr, vilket ger en marginal på 5,2% (5,1). Efter att ha sett en marginal understigande 5% tre kvartal i följd är det glädjande att se att marginalen återigen tagit sig över 5%.

Bolaget jobbar fortsatt aktivt med att förbättra den interna effektiviteten. Exempelvis slutfördes i Q2 den tidigare kommunicerade omorganisationen på stabsnivå. En förändring som leder till en årlig kostnadsbesparing på 120 mkr.

Förbättrad situation kring rörelsekapitalet, men skuldsättningen ökar

Under helåret 2024 landade Coors kassagenerering på svaga 57%. Det har nu varit en signifikant prioritet att återställa kassagenereringen till mer acceptabla nivåer. Det är därför glädjande att man på rullande 12 månader nu levererar en kassagenerering på 88%, vilket är strax under målsättningen på 90%.

Under det första halvåret 2025 reducerade Coor rörelsekapitalet med 113 mkr. Det kan jämföras med att rörelsekapitalet steg med 142 mkr under det första halvåret 2024.

Avseende skuldsättningsgraden uppgår den i skrivande stund till 2,9x. En sekventiell ökning från 2,8x i Q1. Ökningen förklaras av utbetalningen av vårens utdelning. Personligen räknar jag med en sjunkande skuldsättning under det andra halvåret.

Mina tankar

Jag tycker att Coor, givet förutsättningarna, levererade en mycket solid rapport. Såväl nettoomsättningen som lönsamheten kom in över mina estimat. Justerat för de ovanligt höga rörliga volymerna i Norge var utfallet (särskilt inte på nettoomsättningen) inte särdeles mycket över mina estimat.

Jag tycker att Coor har gjort mycket rätt under de senaste månaderna. Tesen att bolagets utmaningar till allra största del har varit (och är fortsatt) interna har visat sig stämma. Efter att ha träffat och fört dialog både VD och CFO under våren har jag ett bra förtroende för högsta ledningen. Det är synd att CFO kommunicerat att han kommer att lämna Coor.

I rapporten skrev Coor att man kommer att arrangera en kapitalmarknadsdag i början av 2026. Personligen tycker jag då att det är dags att höja lönsamhetsmålet. Även om man idag inte presterar i nivå med sitt lönsamhetsmål är det enligt mig ändå definitivt möjligt att få ut mer än 5,5% i rörelsemarginal. Något som den svenska verksamheten tydligt visar.

På kapitalmarknadsdagen tror jag också man kan förvänta sig viss justering avseende vilka geografiska marknader som utgör bolagets huvudsakliga fokus.

I grund och botten verkar Coor på en stabil marknad. Man är marknadsledande i Norden när det kommer till så kallade IFM-lösningar. Av större kontrakt i Coors kundportfölj är det endast 3% av volymen som löper ut under 2025 och 11% under 2026.

Något som jag har gått och väntat på ett tag är att Coor ska annonsera att man inleder sitt utlovade återköpsprogram. På telefonkonferensen som följde efter Q2-rapporten uppgav man något i stil med att man har haft fullt upp med omorganisationen, men att man ska ta tag i återköpsprogrammet efter sommaren, där material väntas sammanställas och presenteras för styrelsen. Senast i samband med Q3-rapporten utgår jag därmed ifrån att bolaget annonserar att det är dags att börja återköpa aktier. Synd bara att man inte köpte aktier när aktiekursen var betydligt lägre än nu.

På rapportdagen steg Coor-aktien med 6,59%. Stängningskursen landade på 46,90 kr. Sedan bottennoteringen strax under 30 kr tidigare i år har kursen nu stigit lite mer än 55%. Som mest har Coor utgjort närmare 30% av min totala portfölj i år.

Jag har skalat ned innehavet i takt med att kursen har stigit. Såväl in i Q2 som i Q3 var dock Coor mitt största innehav. Det är såklart inte samma fynd att köpa kursen kring 47 kr som när aktien kunde köpas till 30 kr. Säkerhetsmarginalen har därmed krympt.

Blickar man in i 2026 är min riktkurs satt till 53 kr.

1 comment:

  1. Att Coor har det tufft i Danmark är nog p.g.a att danska ISS har en stark position i landet. Känner några som jobbat i städbranschen.

    ReplyDelete