Pages

Tuesday 8 November 2022

Inwido: Kortsiktig osäkerhet men megatrender supporterar långsiktigt

För ett tag sedan publicerade Inwido sin rapport för Q3 2022. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Inwido.

Nedan avser utvecklingen i Q3 2022 vs. Q3 2021 om inget annat anges.

  • Nettoomsättningen ökade med 26% till 2 386 mkr (1 897), den organiska tillväxten uppgick till 15%
  • EBITA-resultatet ökade från 275 mkr till 298 mkr, där marginalen landade på 12,5% (14,5)
  • Resultatet per aktie landade på 3,88 kr (3,57)
  • Orderingången minskade med 1%
  • Orderstocken ökade med 6% till 2 420 mkr
  • Exklusive IFRS16 uppgick nettoskuldsättningsgraden till 0,5x operationell EBITDA, inklusive IFRS 16 uppgick nettoskuldsättningsgraden till 0,8

Jag tycker att Inwido levererade en stark rapport. Intäktstillväxten har gynnats positivt utav både prisökningar och ökade volymer samt förvärv och valutakurseffekter. Om bolaget fortsätter i det här tempot ligger man klart över målsättningen om att uppnå 20 mdkr i intäkter år 2030. Q3 2022 utgjorde det tionde kvartalet i följd med organisk tillväxt year-over-year.

EBITA-resultatet var det bästa någonsin i ett tredje kvartal. Marginalen har däremot bland annat hämmats till följd av höga priser på naturgas i augusti och september, där framför allt glaspriser har en stark korrelation med europeiska naturgaspriser.

Inwidos orderstock ökade med 6%. Justerat för förvärv var orderstocksökningen 1%. Priskomponenten uppges ha påverkat orderstocken positivt med 10-15%. Orderingången minskade med 1% i Q3, den största procentuella försämringen uppvisades i affärsområde Östeuropa. Sammantaget är således den underliggande (organiska) volymutvecklingen svagare både för orderingång och orderstock.

Aktiemarknaden är fortsatt skeptisk till Inwido-aktien. Givet nuvarande kurs (detta skrivs söndagen den 6 november) är senaste avslutskurs 95,65 kr. Det motsvarar en nedgång på närmare 50% hittills i år.

Det finns en oro över hur Inwido kommer att hantera de mer utmanande tider som enligt många väntar runt hörnet. Särskilt utmanande är givetvis ett minskat konsumtionsutrymme för konsumenterna samt att marknaden för nyproduktion av fastigheter/bostäder tydligt har mattats av.

Kortsiktigt finns det flera utmaningar som hämmar Inwidos affär. Långsiktigt är man enligt mig dock ett bolag som gynnas av flera megatrender, exempelvis urbanisering, växande befolkning och ett stort fokus på hållbarhet.

Sverige kan nog i flera avseenden ses som ett modernt land. Det är därför uppseendeväckande när man läser information som att upp till en tredjedel av värmen i svenska villor läcker ut genom fönster och dörrar. Sammantaget utgör fastigheter och bostäder en betydande del av energikonsumtionen i Europa.

Givet nuvarande energi- och kostnadsutmaningar torde såväl privatpersoner, privat sektor och offentlig sektor ha ett stort fokus på att minska sina energikostnader. Detta är något som enligt mig innebär goda möjligheter till att gynna Inwido långsiktigt, även om vägen som alltid inte är spikrak mot målet.

Sedan börsnoteringen 2014 har Inwido uppvisat en intäkts-CAGR på 8%. Om man antar att Inwido från och med 2023 till och med 2030 kommer att växa intäkterna med 8% per år landar man på 17,3 mdkr år 2030. Det är under bolagets mål om 20 mdkr. Om man sedan antar 9% rörelsemarginal (vilket man ungefär hade 2018 och 2019) och finansnetto om 52 mkr (Jan-Sep 2022 uppräknat till helår), då landar man på en vinst per aktie 2030 på 20,57 kr.

Jag tror att vissa av ovan antagande är för konservativa. Oavsett vilket är detta mest en lek med siffror och jag baserar inte investeringar på hur situationen kan tänkas se ut 7-8 framåt i tiden. Det är alldeles för mycket osäkerhetsfaktorer på så lång tidshorisont för att estimera. Med det sagt är det ändå kul att leka lite med siffrorna 😉

Jag räknar med att Inwido kommer att fortsätta förvärva bolag och vara en del av att konsolidera den fragmenterade europeiska marknaden för fönster och dörrar. Hittills i år har Inwido genomfört tre förvärv. Man har en tillfredsställande finansiell ställning. Nettoskulden (exklusive IFRS 16) minskade såväl year-over-year som sekventiellt.

Jag tror att Inwido har varit en pandemivinnare, vilket inte minst syns inom affärsområdet e-Commerce. Även om det framöver blir ett tuffare klimat för en tid hoppas jag att man kan få viss medvind från investeringar som görs i syfte att minska energikonsumtionen, där det som nämnts ovan finns en del att göra när det kommer till vilka dörrar och fönster man har.

Jag tycker att Inwido är rimligt värderad idag om vinsten per aktie halveras. Nuvarande aktiekurs tar således höjd för mycket negativt. Min bestämda uppfattning är att Inwidos högsta vinst någonsin ligger i framtiden. Givet att det stämmer anser jag att aktien ser mycket attraktivt värderad ut idag.

2 comments:

  1. Ska bli ett intressant inlägg att läsa igenom senare ikväll.
    Som alltid, tack för en mycket trevlig blogg.
    Trevlig dag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för din kommentar och de fina orden! Trevlig kväll!

      Delete