Pages

Friday 12 August 2022

Extraamorterar 150 000 kr på bolånet

I ett inlägg nyligen funderade jag lite kring huruvida vi borde betala av hela bolånet eller inte. Bakgrunden till denna fundering är de stigande räntenivåerna.

Funderandet landade i att vi inte avser att betala av hela bolånet. Däremot är hushållets strävan att komma ned till en belåningsgrad på under 50% och att vi därigenom kan upphöra med regelbunden amortering, om vi så önskar.

I syfte att snabba på måluppfyllandet av max 50% belåningsgrad har vi nu genomfört en extraamortering på 150 000 kr. När jag skrev inlägget som refereras till ovan hade vi en belåningsgrad på 51%. Givet det marknadsvärde på lägenheten som jag använde i det tidigare inlägget skulle extraamorteringen på 150 000 kr ha renderat i en belåningsgrad på 49,3%.

Tyvärr kom nyligen ny statistik som visade att bostadspriserna har fortsatt att sjunka. Justerat för detta hamnar vår belåningsgrad på 51,2%, dvs vi är tillbaka på ruta ett utifrån ett belåningsgradsperspektiv.

Bostadspriserna är dock som bekant inget jag kan påverka. Långsiktigt tror jag att vi kan sälja vår lägenhet för klart mer än nuvarande marknadspris. Det känns bra att ha minskat ned på bolånet lite och vi kommer under kommande månader att fortsätta med vårt månatliga amorterande.

4 comments:

 1. Jag har lyckats få ner min belåningsgrad till 21%. Man sover gott om man har stora marginaler vid en ev. bostadskrasch.
  Men jag är väl lite skadad av att ha sett hur några av mina vänner drabbades på 90-talet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riktigt fint med 21% belåningsgrad! Att ha en risknivå som gör att man känner sig trygg och nöjd är viktigt!

   Delete
 2. Om poängen är amortera så lite som möjligt, då är ju en extra-amortering det sista du vill göra. Då garanterar du ju att du amorterar i snabbare takt än du behöver.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vårt mål är att nå en belåningsgrad under 50% så att vi kan sluta amortera. Vi har en tidsplan för när vi vill komma dit. För att uppfylla planen krävs att vi - förutom de månatliga amorteringarna - gör en extraamortering (detta givet nuvarande marknadsvärde på lägenheten).

   Delete