Pages

Tuesday 22 November 2022

Utdelningsrekord väntas 2023

År 2022 börjar nu lida mot sitt slut och jag har börjat fundera på mål för 2023. På bloggen kommer jag sannolikt inte publicera lika många mål som jag har gjort tidigare år. För tillfället är ambitionen att endast publicera ett utdelningsmål på bloggen.

Givet portföljens nuvarande sammansättning och de utdelningsnivåer som dessa bolag har presterat i år taktar mina utdelningar på 480 000 kr per år. Jag tror dock att flera bolag kommer att höja utdelningarna nästa år, bland annat portföljens tre största innehav: B3 Consulting Group, Evolution och Handelsbanken.

Jag räknar också med fina tillskott i form av utdelningshöjningar från exempelvis Ogunsen, Nordic Paper (om man inte väljer att hålla inne på utdelningshöjningar i syfte att spara pengar för investeringar) och Catella. Kanske till och med ITAB drar till med utdelning nästa år?

Mitt utdelningsmål 2023 är satt till att utdelningarna ska uppgå till minst 500 000 kr. Detta motsvarar en genomsnittlig utdelning på 41 667 kr per månad. Det tycker jag är en solid nivå. Jag anser detta utdelningsmål vara görbart och inte alltför stretchat. Min förhoppning är således att detta utdelningsmål kommer att realiseras med viss marginal.

Mest för skojs skull har jag också gjort en riktig glädjeprognos för utdelningarna 2023. Denna glädjeprognos landar på en bit över 650 000 kr. Slår glädjekalkylen in landar de genomsnittliga utdelningarna på över 54 000 kr per månad. Det är alltid kul att drömma lite 😊

Slår mitt utdelningsmål in är det första gången någonsin som mina utdelningar överstiger 500 000 kr under ett enskilt år. Jag kommer i separata inlägg redogöra för mina utdelningsprognoser för respektive bolag jag äger.

4 comments:

 1. Det är viktigt att visualisera och lägga ribban högt. Även om glädjekalkylen inte slår in har du visat att du är mottaglig för högre summor, och skulle det bli en slant över i universum kanske den trillar in på kontot i form av en extrautdelning. ;-) Dessutom är 500k inte småpotatis heller!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, jag hoppas att det är en del generösa styrelser där ute i börsvärlden! Ska bli mycket spännande att se utdelningsbesken :)

   Delete
 2. Vad räknar du med för en genomsnittlig direktavkastning?
  Ökningen motsvarar ca 4.2% i snitt, inte dåligt. fast å andra sidan så lever vi ju i en höginflationsekonomi så det innebär väl i praktiken "bara" en realutdelningssänkning på 4-6%.. :-(

  Skämt åsido, själv brukar jag ha en tumregel om at portföljen i snitt ska direkavkasta ca 4%, äger ju en hel del bolag som inte delar ut pengar.

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Portföljvärdet är inte offentligt (längre) så måste tyvärr avstå från direktavkastningsfrågan. Får hoppas bolagen är lite extra generösa för att kompensera inflationen :)

   Delete