Pages

Sunday, 12 January 2025

Är det värt att plocka upp aktien efter tuffa perioden?

Idag skriver jag om ett bolag jag aldrig har skrivit om tidigare.

Bolaget i fråga är Husqvarna. Dela gärna era tankar om bolaget.

Husqvarna Group (Husqvarna) är en världsledande tillverkare av innovativa produkter och lösningar för skogs-, park- och trädgårdsskötsel. Sortimentet omfattar exempelvis robotgräsklippare, motorsågar, åkgräsklippare och handverktyg samt tillhörande tjänster. Produkterna säljs huvudsakligen under varumärkena Husqvarna och Gardena.

När dessa rader skrivs den 9 januari handlas aktien till kursen 57,04 kr. Med en kursnedgång på närmare 60% har aktien haft en riktigt skral utveckling under de senaste tre åren.

Kostnadsbesparingsprogram på kostnadsbesparingsprogram

Under det andra halvåret 2022 annonserade Husqvarna att man ämnade att ompositionera verksamheten mot mer premium- och professionella positioner, samtidigt som erbjudandet skulle bli mer hållbart, smart och uppkopplat. Fokusprodukter inom den nya strategin inkluderar bland annat robotgräsklippare, batteri, bevattningsprodukter och lösningar för den professionella marknaden, vilken enligt bolaget bedöms ha den största potentialen för framtida värdeskapande.

Samtidigt kommunicerade bolaget att man ska minska den fasta kostnadsbasen och reducera bensindrivna konsumentprodukter med låg marginal. Vidare slogs det fast att åtgärder skulle genomföras som förväntades resultera i årliga kostnadsbesparingar om cirka 800 mkr med full effekt 2025 (400 mkr netto efter ökade investeringarna i områden för hållbart värdeskapande).

En utmanande marknad gjorde sedan att Husqvarna utökade sitt kostnadsbesparingsprogram med 400 mkr till 1,2 mdkr, där full effekt väntas 2025. Marknaden fortsatte även därefter att vara utmanande och i oktober 2024 uppgav bolaget att man ska spara ytterligare 500 mkr. Majoriteten av kostnadsbesparingarna väntas realiseras under 2025.

Totalt har Husqvarna nu annonserat (brutto)kostnadsbesparingar på 1,7 mdkr. Man har också kommunicerat att man strävar efter att identifiera och implementera ytterligare effektivitetsåtgärder.

De många kostnadsbesparingsprogrammen har bidragit till en lång rad med jämförelsestörande poster. Detta kombinerat med den svaga konsumenten och avvaktande återförsäljare som jobbar ner sina lagernivåer har bidragit till att (utöver flera vinstvarningar) investerarsentimentet kring Husqvarna är mycket svagt.

Inklusive vinstvarningen för Q4 2024 har Husqvarna nu sex kvartal i följd med negativ redovisad tillväxt, där den organiska tillväxten inte ökat på sju kvartal. Den justerade rörelsemarginalen på rullande 12 månader uppgick till 7,7% vid utgången av Q3 2024. En nivå som väntas sjunka ytterligare när Q4-rapporten publiceras. Man är därmed långt ifrån målsättningen om 13% rörelsemarginal.

Potentiella triggers vid en investering i Husqvarna

  1. Lättare jämförelsetal: Efter att tidigare ha mött både utmanande jämförelsetal och en tuff marknad kommer Husqvarna under 2025 att möta lättare jämförelsetal. Tillväxt (år-över-år) är en bra punkt att utgå ifrån i jakten på att återfå ett mer positivt investerarsentiment.
  2. Kostnadsbesparingar skapar framtida hävstång: De många kostnadsbesparingsprogram som Husqvarna presenterat under de senaste åren skapar en mer effektiv organisation. När väl marknaden vänder uppåt igen är förhoppningen att det ska resultera i ett tydligare marginallyft.
  3. Positiva konjunkturtongångar: Efter ett gäng utmanande kvartal finns förhoppningar om att marknaden så sakteliga ska börja peka uppåt igen någon gång under 2025.

Avslutande tankar

Röstmässigt är Investor och Lundbergs de två största ägarna i Husqvarna. Tillsammans äger de mer än 50% av rösterna. Bosch äger 12% av kapitalet och har således en ”corner” i Husqvarna. Bosch skulle kunna vara en potentiell kandidat att köpa upp Husqvarna.

Till våren väntas Torbjörn Lööf att ta över styrelseklubban i Husqvarna. Idag är han vice styrelseordförande. Efter vinstvarningen i december köpte Torbjörn 8 000 aktier till kursen 61,36 kr.

Skulle man rita in en tillväxt på 5% för verksamhetsår 2025 och en justerad rörelsemarginal på 8,5%, kan man med ett oförändrat finansnetto och en skattesats på 24% kunna nå en vinst per aktie kring 4,50 kr. Antar man att P/E 15 är en rimlig värdering ger det en riktkurs på 67,50 kr.

Jag räknar inte med att 2025 kommer att bli något exceptionellt starkt år. Skulle bolaget år 2026 återigen växa med 5% och rörelsemarginalen når upp till 10% (fortsatt långt ifrån Husqvarnas finansiella mål) skulle ett motiverat värde för aktien landa strax under 90 kr.

Aktien står nu i samma nivå som i december 2010 så det finns helt klart en hel del mer att önska kring historiken. Husqvarna är således inte ett bolag jag kommer att ha i någon buy & hold-portfölj, men skulle kanske kunna vara ett ”tillfälligt” bet på en piggare konsumentmarknad?

(Jag äger lite aktier i Husqvarna.)

No comments:

Post a Comment