Idag är det rapportfokus på bloggen.
Förra veckan presenterade konsultbolaget Prevas siffrorna för Q2 2025. Nedan ges en summering av rapporten samt mina tankar om aktien. Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation.
Prevas rapporterade en nettoomsättning som ökade med 3,3% jämfört med Q2 2024. Tillväxten drevs av förvärv.
Det redovisade EBITA-resultatet sjönk från 36,2 mkr till 20,7 mkr, vilket motsvarar en marginal på 5,1% (9,2). Förutom en lägre beläggningsgrad uppger bolaget att EBITA-resultatet påverkades negativt av en kalendereffekt om 5 mkr, detta då Q2 2024 innehöll en arbetsdag mer än i Q2 2025. Vidare anger man att omstruktureringskostnader på 6 mkr har hämmat utvecklingen. Justerat för detta landade EBITA-marginalen på 7,7%.
Personligen justerar jag inte för kalendereffekten (även om den såklart påverkar (allt annat lika)), vilket gör att min justerade marginal landar på 6,5%. Det är femte kvartalet i följd där EBITA-marginalen ligger under 10% på kvartalsbasis.
Nuvarande nivå är långt under Prevas finansiella mål. VD Magnus upprepar att han är fast besluten och övertygad om att man tids nog kommer leverera i nivå med sina finansiella mål.
Ser man på Prevas kundbas så är det fortfarande en blandad marknads-/efterfrågebild som uppvisas. Försvarssektorn är ett exempel på område där efterfrågan är mycket god för närvarande. Trots att man haft det mer motigt under några kvartal nu höll Prevas ändå emot relativt länge innan det ”på riktigt” började bli kärvare.
För visso håller den svenska verksamheten fortsatt uppe relativt väl ändå (framför allt om man antar att omstruktureringskostnaden på 6 mkr avser den svenska verksamheten).
Förvärvet av finska Enmac har dock satt press på koncernens lönsamhet. I Q2 2025 uppgick EBITA-marginalen för den finska verksamheten till 2,5%. Inte bra, men ett steg i rätt riktning och tredje kvartalet i följd med förbättrat resultat. Jag tror att man kommer få tillfredsställande ordning på Enmac vad det lider. Avseende Enmac har Prevas vidtagit åtgärder och guidar för fortsatt förbättring under andra halvåret 2025.
Jag har dock funderat lite på Prevas underliggande verksamhet, om man jämför med vissa andra konsultbolag. Man har en betydande andel av verksamheten exponerad mot verkstadssektorn, där 23% av intäkterna kom ifrån under det första halvåret. Det är en sektor som generellt är en tydlig vinnare på en svag svensk krona.
Sedan härstammar 15% av intäkterna från försvarssektorn. De två största sektorer har därmed haft (och avseende försvarssektorn fortsatt har) en tydlig medvind under några år.
Samtidigt utgör t ex retail ingen stor exponering för Prevas. Inte heller den mer utmanande nischen bestående av traditionella IT-konsulttjänster. Två nyss nämnda är områden där det varit extra tufft en period.
Som jag tidigare har uppgett är Prevas ett bolag jag gillar. Jag har också tidigare nämnt att jag vill se hur man tar sig igen nuvarande mer utmanande marknad innan jag sätter epitetet ”premiumbolag” på Prevas.
Vad gäller den nuvarande marknaden påverkas den av en ökad global osäkerhet, vilket får flertalet kunder att avvakta med beslut kring nya investeringar. Vidare har Northvolts konkurs gjort att antalet tillgängliga ingenjörer på marknaden ökat, även om den direkta effekten på Prevas är liten. Sammantaget förutspår VD Magnus att marknaden kommer vara fortsatt utmanande under det andra halvåret 2025 och han ser ingen nämnvärd förbättring.
Personalneddragningar, ändrad organisationsstruktur i Finland och nytt ledarskap på vissa poster är exempel på åtgärder Prevas vidtagit i syfte att stärka lönsamheten. Man uppger att dessa åtgärder redan ger positiva effekter när det kommer till beläggning och operativa kostnader.
Avslutande tankar
Prevas rapport kom in sämre än mina prognoser, framför allt lönsamheten var svagare än vad jag hade skissat på. Lönsamhetstrenden är nedåtgående och det återstår att se var den bottnar ur.
Jag äger aktier i Prevas men har under året sålt av en betydande andel av innehavet. Hittills i år har inga insynsköp registrerats i Prevas. Däremot har två insynspersoner tryckt på säljknappen och minskat sina innehav. Det var en bidragande orsak till att jag skalade av mitt innehav.
Till följd av rapporten har jag skruvat ned mina förväntningar för återstoden av innevarande år samt även för 2026. När börsen stängde i fredags handlades aktien till 82,70 kr. Givet mina nuvarande estimat för 2026 handlas aktien kring P/E 11, där prognosen ligger klart under Prevas lönsamhetsmål. Förhoppningsvis kan utfallet komma in högre än mitt estimat.
Med lite bättre konjunktur, sina långvariga kundrelationer och betydande exponering mot försvars- och energisektorn etc tycker jag ändå att Prevas handlas till en intressant risk/reward efter rapportnedgången. Jag har därför fyllt på med aktier efter rapporten. Om/när sentimentet och konjunkturen vänder kan det gå snabbt uppåt.
Prevas är säkerligen en intressant aktie. Har dock inte köpt något förra veckan. Det enda som kan räknas som aktie relaterat är att vi (jag och morsan kollade på kyl och frys då kylen pajade precis innan semestern.
ReplyDeleteHej, jaa, har inte Prevas haft det kämpigt en längre tid nu?
ReplyDeleteHar man köpt i dipparna under senaste tre åren så har man gjort en hyfsad affär och potential finns framåt. Det är nog nu man ska starta köpen om man vill in i aktien.
Jämfört med branschkollegan och nästan jämförbara Softronic så har Prevas gått knackigt en längre tid men som sagt, kurspotentialen är nog mycket större i Prevas framöver.
Äger Softronic själv och den är ju ingen direkt raket kursmässigt men stabil tycker jag ändå. Bra utdelningar.
Trevlig vecka!