Pages

Tuesday 24 March 2020

Tankar om boken: Den enkla vägen – Tillgångarna som gör dig rik

Boken ”Den enkla vägen – Tillgångarna som gör dig rik” är skriven av Marcus Hernhag. Som tidigare nämnts gissar jag att de flesta som läser min blogg har bra koll på vem Marcus är. Om inte, så har han bland annat skrivit ett antal böcker, driver sajten http://hernhag.se och skriver för tidningarna Privata Affärer och Placeringsguiden.

Som läsare får man i boken en genomgång av såväl olika finansiella som icke-finansiella tillgångar. I rådande tider av börsturbulens får man (tyvärr) också lära sig att finansiell stress bidrar till en sänkt IQ-nivå, men även vikten för långsiktiga investerare av att undvika marknadsbrus.

I boken får man vidare också ta del av Marcus investeringskriterier när det kommer till fondköp (exempelvis att prioritera fonder där förvaltarna är delägare) samt hans syn på belåning.

Mina tankar

Efter att nu ha läst samtliga av Marcus böcker, tycker jag att boken ”Den enkla vägen – Tillgångarna som gör dig rik” är den jag gillar mest.

Saker som jag uppskattar mycket i boken är exempelvis att det inte bara är fokus på finansiella tillgångar, bland annat lyfts vikten av att lära känna sig själv och sina preferenser samt att tillgången tid är vår viktigaste tillgång.

Jag gillar också avsnittet om olika vedertagna portföljallokeringsupplägg. Efter att börsen fram till för cirka 4 veckor sedan haft en fantastisk utveckling är det lätt att glömma att aktiemarknaden innehåller risker (även om det historiskt och långsiktigt visat sig vara en ypperlig exponering att ha). Detta avsnitt kombinerat med de senaste veckornas börsfall har fått mig att fokusera (ännu) mer på riskspridning.

Boken avslutas med ett intressant och viktigt avsnitt kring handling. Det finns många personer i dagens samhälle som har drömmar, men många kommer aldrig att nå sina drömmar till följd av att de inte är beredda att lägga ned den tid och det arbete som krävs för att uppnå sin dröm.

Marcus drömde i sin ungdom om att bli skidproffs. I jakten på drömmen om att bli skidproffs tränade han mindre än en timme i snitt om dagen, vilket är riktigt fin träningsmängd för gemeneman man men som inte räcker för att bli skidproffs. Jag tycker han på ett roligt och ärligt sätt beskriver utfallet av sin skiddröm med följande ord ”Att döma av mina handlingar ville jag inte nå eliten”.

Jag har fått uppslag för många nya idéer efter att ha läst Marcus senaste bok. Sammantaget tycker jag att boken är lättläst och pedagogisk samt ger en bra inblick till investeringar och portföljallokering samt innehåller intressanta avsnitt om icke-finansiella tillgångar.

No comments:

Post a Comment