Pages

Sunday 26 December 2021

Den jobbiga känslan när börsen rasar


Det finns många historier om hur folk är betydlig mer benägna av att trycka på köpknappen när börsen stiger i värde samtidigt som många tenderar att sälja när det skakar till och är oroligt på börsen. Givet att man ägnar sig åt traditionell aktiehandel (dvs. inte blankar aktier) så ter detta sig som en icke-logisk och icke-lönsam strategi.

Det är dock lätt hänt att det dyker upp många oroskänslor när börsen sjunker i värde. Nyligen fick vi se hur EVO sjönk drastiskt i värde på börsen. EVO är inte ensamma bland populära bolag om att ha uppvisat betydande och snabba nedgångar på börsen i år.

Det är väldigt enkelt att sitta och vara kaxig när börsen stiger i värde och allt är guld och gröna skogar. Det är däremot enligt min mening en helt annan sak att hantera känslorna när man är mitt i stormen.

Jag har varit igenom några större börssättningar under mina år som investerare. Även om man vet hur man bör agera rationellt så skulle jag ljuga om jag säger att nedgångarna inte påverkar mig överhuvudtaget. Det är lätt att vara kaxig och säga att man får mer för pengarna etc, men jag tycker ändå att de större nedgångarna känns.

Inte minst när portföljen i absoluta tal har växt till en hyggligt ansenlig summa pengar och man börjar fokusera på hur många årslöner eller miljoner som har försvunnit i börsnedgången. Jag brukar ibland lite skämtsamt säga att när det gäller uppgång så fokuserar jag på utvecklingen i absoluta tal medan jag i nedgång fokuserar på den procentuella utvecklingen.

Oavsett vad somliga andra må uttrycka så vet jag att det är väldigt många som får vissa obehagskänslor när börsen rasar. Man har kämpat hårt för att bygga upp sin portfölj över en längre tid och helt plötsligt försvinner (tillfälligt?) kanske 40-70% av portföljvärdet. Trots att man vet med sig att detta är något som inträffar på börsen då och då samt att börsen historiskt sett alltid har återhämtat sig (på aggregerad basis) så är det inte direkt den allra trevligaste upplevelsen.

Personligen tycker jag inte nedstället som vi nyligen såg i EVO var särskilt uppmuntrande. Det är mitt största innehav och en betydande nedgång i mitt största innehav sätter således avtryck i min portfölj. Även om jag inte tycker det var en trevlig känsla så är jag överlag nöjd med mitt agerande.

Jag sålde inte en enda aktie i EVO utan passade vid flera tillfällen på att utöka min position i bolaget. Om det var rätt eller fel får framtiden utvisa, det viktiga i det här sammanhanget tycker jag istället är att jag levererade enligt min strategi och min syn på EVO.

Det som jag tycker är allra viktigast när det är stökigt på marknaden (förutom att så klart bland annat ha gjort sin hemläxa innan börsturbulensen inträffar) är att inte gå in och kolla börskursernas ständiga rörelser. Det ger för mig ingenting att kolla börskurserna femtioelva gånger i timmen. Det tenderar vid börsturbulens också att vara ”stökigt” i sociala medier etc, varpå jag därför även försöker minska ned på tiden som läggs på sociala medier vid dessa tillfällen.

No comments:

Post a Comment