Läsarfrågor tycker jag är roligt. Jag fick nyligen frågan om jag har något tips för hur man ska klara av att publicera nya (blogg)inlägg dagligen.
Det har genom årens lopp ibland uttrycks fascination över att jag (och andra) publicerar blogginlägg dagligen. Jag är lite kluven till vad jag ska svara på det. Tyvärr hinner jag inte längre läsa och kommentera på så många bloggar jag som jag skulle vilja göra. Innan jag startade min egen blogg hade jag dock några bloggar jag följde slaviskt och som läsare är min åsikt att det är betydligt roligare när favoritbloggen (= ska inte tolkas som att jag är en favoritblogg 😊) uppdateras ofta.
Som alltid tycker jag att man ska låta sig inspireras av andra men jag är inget fan av att lyfta upp saker och ting på piedestaler som anses vara så höga att det är ”omöjligt” för en själv att klara av det. Att t ex springa ett maraton handlar i grund och botten om att sätta en fot framför den andra. Det är något som den absoluta majoriteten av alla människor klarar av. Sedan upprepar man den proceduren tills man korsar mållinjen.
Att skriva blogginlägg handlar i grund och botten om att trycka på en tangent på ”tangentbordet”, sedan trycker man på en tangent till (eller samma tangent en gång till). När man har gjort detta ett antal gånger har man till slut knåpat ihop ett inlägg.
Vad ska man skriva då? Det är relevant motfråga som man skulle kunna tänkas få efter ovanstående resonemang. På den frågan skulle man kunna svara med en ny fråga ”Vad ska du inte skriva?”
Det finns ju oerhört mycket man kan skriva om. Om man bara skriver lite ”whatever-inlägg” så tar det inte heller särdeles lång tid att skriva ihop ett inlägg. Vad jag beskriver som ”whatever-inlägg” ska inte tolkas i negativa ordalag.
Generellt finns det mycket åsikter i dagens samhälle. Generellt så spenderar många också mycket tid med att scrolla i diverse olika flöden. Ponera att du en dag nyligen scrollade i flödet och fick se att Socialdemokraterna ämnar gå till val där man lovar att höja skatten för de rika och att sänka skatten för vanligt folk.
För en del som läser min blogg skulle det då kunna tänkas komma upp lite av följande kommentarer i huvudet:
- Vad är definitionen av en vanlig person, eller snarare vem är ovanlig?
- Ännu en gång vill Socialdemokraterna höja skatterna för de rika
- Ska man straffas för att man är flitig och sparar?
- Vet de inte hur mycket man kan spara ihop om man t ex sparar 2 000 kr i månaden i en (börs)indexfond i 30 år?
- Populism
- Min egen personliga åsikt
Utgår man från ovan punkter och klär dem i några ord så har man på ett effektivt sätt fått ihop ett inlägg. Det är ett inlägg som jag klassar som ”whatever-inlägg”. Denna typ av inlägg brukar inte sällan också leda till en del engagemang hos läsare, vilket är trevligt. Då man utgår ifrån något som någon annan har sagt och sedan lägger på sin egen åsikt så är det inte heller mycket research som behöver göras.
De inlägg som tar längst tid att skriva är t ex om jag ska analysera nya bolag. Det krävs då att betydligt mer energi läggs ned.
När man har skrivit ett antal inlägg har man också samlat på sig en inläggsbank. Dels kommer det säkert att vara en del inlägg som är snarlika, dvs. man kan då realisera lite synergieffekter och återanvända tidigare text samt att det sitter i ryggraden hur man vill uttrycka sig.
Några av mina tips för att skriva inlägg varje dag är:
- Följ din egen stil och skriv om det du brinner för
- Leta inspiration i saker du finner är intressant i diverse olika nyhetsflöden
- Inkludera några standardinläggsteman som återkommer regelbundet (t ex månadens utdelningar, veckans aktieköp mm)
- Återanvänd text (t ex skriver du varje gång en kommentar om Axfoods kvartalsrapport så finns det nog mycket text som går att återanvända)
No comments:
Post a Comment