Wednesday, 16 February 2022

The Great Resignation

Det har nu pratats ett tag om hur allt fler amerikaner säger upp sig från jobbet.

SVT lyfte upp detta fenomen – som bland annat har fått namnet ’The Great Resignation’ – i veckans avsnitt av Ekonomibyrån.

År 2021 utgör det år hittills då flest amerikaner har sagt upp sig från sitt jobb. Totalt uppgavs det i Ekonomibyrån att cirka 4 miljoner människor i månaden hade sagt upp sig från sitt jobb under 2021. Exempel på anledningar till den stora mängden uppsägningar är att man eftersträvar bättre arbetsvillkor, man vill arbeta mer på distans, man känner sig utbränd, man har varit rädd för att bli smittad av covid, stora stimulanspaket har givit extra arbetslöshetsbidrag mm.

Det finns förvisso substantiella skillnader mellan USA och Sverige, exempelvis kostnad för barnomsorg, men jag tycker ändå att denna trend är väldigt intressant. Personligen tror jag också att man i statistiken kan plocka upp ett antal individer som har sagt upp sig till följd av den starka börsutvecklingen, vem behöver jobba när man kan tjäna stora pengar på börsen?

Det återstår väl att se vilka av de pandemi-influerade trenderna på arbetsmarknaden som kommer att kvarstå nu när restriktionerna lättar. Jag förväntar mig definitivt att jobba på distans även framöver, om inte hela tiden, så åtminstone majoriteten av tiden. Jag tycker att distansarbetet överlag fungerar utmärkt och att det skapar en flexibilitet som jag gillar. Att slippa pendla etc gör att det finns mer tid att lägga på sina intressen.

Många av de tankar och känslor som har mynnat ut i ’The Great Resignation’ är inte nya tankar för de personer som är inne i FIRE-svängen. Frågan är ju då om man kan dra slutsatsen att FIRE-rörelsen blir en långsiktig post-covid vinnare? 😊

Hursomhelst, dela gärna lite kring hur ser er arbetssituation ut för tillfället. Exempelvis, jobbar ni på distans (givet att förutsättningar finns för det)? Trivs ni bra på jobbet?


8 comments:

 1. Hej!
  Intressant!
  Jag jobbar på en mellanstadie/högstadieskola så distansarbete har inte varit ett alternativ för mig.

  Min fru däremot har ett administrativt jobb men har varit på jobbet så mycket hon bara kan. Hon tycker det är ok att jobba hemma men trivs mycket bättre att vara på arbetsplatsen.
  Vi ska också tillägga att hon har ca 5 minuters promenad till jobbet. Hade kanske varit annat om det också innbear en pendling till hennes arbetsplats.

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Skönt att ha så nära till jobbet! :) Ja, pendlingsavståndet är nog en viktig del i hur mycket man önskar vara på kontoret (om man kan välja). Har de flesta av hennes kollegor också varit mest på kontoret eller har de jobbat på distans?

   Delete
  2. Hon har en administrativ tjänst. Alla andra på hennes arbetsplats jobbar i verksamheter med barn, unga och gamla så det är inte jämförbart.
   De måste jobba på plats. Hon kan välja till viss del.
   När jag har semester på sommaren (de veckor hon inte är ledig) försöker hon jobba från husvagnen eller på annan ort om det är möjligt. Vilket det ofta är. På höstlov, sportlov och påsklov försöker hon också det om vi vill åka iväg.

   Mvh PB?

   Delete
  3. I see! Jag har hört vissa annars i bekantskapskretsen som har gillat kontoret extra mycket på sistone när typ alla andra jobbar. Det ska bli spännande att följa vad som händer i kontorsfrågan, men det känns som att många företag kommer vilja kalla tillbaka personalen - åtminstone "ett gäng dagar i veckan".

   Perfekt att jobba hemifrån på sommar och lov etc!

   Delete
 2. Själv jobbade jag redan innan covid på distans 2, ibland 3 dagar hemifrån. Jag skulle tro att efter att vi är förbi pandemin och gått in i endemin så kommer företag kräva/vilja att personalen är på plats åtminstone 1 dag i veckan.Viktiga här är inte att folk kan välja utan det är åtminstone 1 dag i veckan då alla ska komma. Personligen tycker jag att det är bra för att annars går det inte att bygga ett team, jag tror också att man kan utnyttja dessa dagar till fortbildning/skapa team känsla. Dessa dagar används heller inte till eget arbete utan "Common" sök.

  Med det sagt:vi är alla olika; introverta där home office förmodligen passar bättre än för tex extroverta personligheter. Själv är jag extrovert men har långt till kontoret, för mig att åka innebar övernattning 1, oftast 2 nätter i veckan. Jag har nu pendlat i +8 år så är tacksam för tiden med familjen men också att tid kan läggas på aktieanalyser.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nice! Jag jobbade också som regel några dagar i veckan hemifrån innan pandemin, det känns nog som att någon form av hybridlösning är ett troligt scenario på många arbetsplatser. Håller helt med att man som arbetsgivare borde fokusera på att samla team:en regelbundet. Hade jag varit chef hade jag nog inte varit ett fan av mestadels distansarbete :P

   Segt med övernattningar, då förstår jag verkligen att det blir stor skillnad med hemarbete! Fint med extra tid för aktieanalyser med :)

   Delete
 3. Jag arbetet på en F-6 skola inom fritidshemmet, så distans är inget alternativ. Däremot så trivs jag rätt bra på jobbet så känner ingen längtan efter det heller.

  Däremot har jag testat arbeta på distans under läsåret 20/21 när jag arbetade med IKT frågor på förvaltningen och det var verkligen inte min grej.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nice, då förstår jag att det blir utmanande att jobba hemifrån :)

   Delete