Pages

Thursday 17 February 2022

Handelsbanken: Välkapitaliserad stabilitet


I förra veckan publicerade den svenska storbanken Handelsbanken sin rapport för perioden januari-december 2021. Inget av det som skrivs nedan ska ses som någon form av rekommendation, gör alltid din egen analys. Jag äger aktier i Handelsbanken.

Nedan är en summering av utvecklingen för perioden januari-december 2021 vs. januari-december 2020 avseende kvarvarande verksamhet samt mina tankar.

  • Räntenettot uppgick till 29 391 mkr (29 079), vilket är en ökning med 1%
  • Provisionsnettot uppgick till 11 458 mkr (9 670), vilket utgör en ökning med 18%
  • De totala intäkterna ökade med 7% och uppgick till 43 347 mkr (40 368)
  • Kreditförlusterna landade på 43 mkr, vilket kan jämföras med 649 mkr för helåret 2020
  • Det redovisade rörelseresultatet ökade från 18 797 mkr till 23 475 mkr
  • Resultatet efter skatt uppgick till 18 848 mkr (14 557)
  • Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 19,4% (20,3)
  • Avkastningen på eget kapital (för den totala verksamheten) ökade från 10,0% till 11,8%
  • K/I-talet landade på 45,8% (51,8)
  • Styrelsen föreslår en utdelning på 5,00 kr per aktie

Mina tankar

Först och främst var det oerhört trevligt att (äntligen) läsa ett VD-ord i Handelsbankens rapport. Det var inte den längsta VD-kommentaren, men ändock trevligt.

Jag tycker att Handelsbanken levererade en bra och i vanlig ordning stabil rapport. Kreditförlusterna är i princip obefintliga. Det fjärde kvartalet blev det bästa någonsin för Handelsbanken. Intäkterna växer snabbare än kostnaderna. Det är glädjande att se att samtliga intäktsrader växer, om än att det viktiga räntenettot endast växte med 1% under 2021.

En god aktivitet uppvisas inte minst inom kapitalförvaltningen, vilket har gynnats av det goda börsklimatet. Sammantaget ökade Handelsbankens fondvolymer med 28%. I rapporten skriver VD:n att man har fortsatt goda inflöden i Sverige, Norge och Nederländerna. Man uppger också att försäljningsprocessen avseende den finska och danska verksamheten går enligt plan samt att man nu även kommer öka fokus på att skapa tillväxt på den brittiska marknaden.

Hittills har 2 mdkr i kostnadsreducerande åtgärder erhållits gällande det kostnadseffektiviseringsprogram om drygt 3 mdkr som man lanserade under hösten 2020. Den tredje och sista miljarden väntas realiseras under 2022.

Handelsbanken fortsätter att ha en väldigt stark finansiell ställning, där man ligger klart över Finansinspektionens kapitalkrav. Utdelningen på 5 kr per aktie var lägre än vad jag hade hoppats på. Å andra sidan, är mannen bakom bolagets huvudägare inte direkt känd för att vara den som driver på för att dela ut så mycket pengar som möjligt.

Förhoppningsvis kan det framöver komma extrautdelning när Handelsbanken slutfört försäljningen av verksamheten i Finland och Danmark. Vid utgången av 2021 uppgick det justerade egna kapitalet per aktie till 90,87 kr. Givet gårdagens stängningskurs renderar det i en P/B-multipel på 1,07. Det är klart lägre än vad Handelsbanken historiskt har värderats till.

Jag tycker att Handelsbanken borde kunna utgöra en stabil investering på dessa nivåer och att aktien således handlas till en intressant risk/reward givet nuvarande marknadsförutsättningar. Skulle vi få se en lite tydligare ränteuppgång är det något som (netto)gynnar bankens verksamhet.

Handelsbanken finns i min utdelningsportfölj och jag köpte fler aktier efter rapporten, vilket även bankens VD gjorde.

Har ni Handelsbanken i portföljen?

7 comments:

  1. Handelsbanken har stått och står även nu för stabilitet gällande bankerna i Sverige. Dansk och Norsk bankverksamhet i huvudtaget Känner bara till namnen Danske Bank och DNB. Nederländerna har jag ingen koll på alls. Finlands bankbransch försöker jag komma in/ läsa på mer och mer.

    Läser nu i Finlands motsvarighet till DI att Handelsbanken försökt att sälja sin verksamhet i Finland i 3 månader drygt. Inte för att skrämas men detta har kommit ut rejält till kunderna och personal som flyttar till andra banker. Även 10-tal anställda har valt att sluta p.g.a. den rådande situationen.

    Har Handelbanken som en långsiktig trygghet i portföljen. Hoppas att Storbritanien kan vända och att de övriga marknardena växer.
    Yes Handelsbanken finns i portföljen och kommer att finnas en lång tid framöver.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, Handelsbanken har en stabil historik i sin verksamhetsutveckling. Det blir nog lite naturligt att en del, både kunder och anställda, väljer att se över sin befintliga situation när det blir större förändringar. Det blir intressant att se vilka som köper och vad prislappen hamnar på :)

      Delete
  2. Snyggt, det känns som en stabil bas i portföljen!

    ReplyDelete
  3. Handelsbanken är en klassisk "lägga i byrålådan"-aktie. Visst, utdelningarna kunde gott vara lite högre men jag gillar stabiliteten. Äger både A-, och B-aktien :)

    ReplyDelete