Pages

Saturday 19 March 2022

Börsen i veckan


Det blev en fin vecka på börsen, där Stockholmsbörsen överlag utvecklades väl.

För egen del har jag inte genomfört ett enda aktieköp i veckan. Jag har inte heller följt börskurserna särskilt noga och det tog en och en halv dag innan jag överhuvudtaget spanade in lite aktiekurser.

Som jag har skrivit om tidigare är min ambition att genomföra ett färre antal transaktioner i år. De senaste veckorna har jag dock noterat rekord i antal veckotransaktioner. Man kan argumentera för att det har varit rea på börsen de senaste veckorna.

På många håll har aktiekurserna kommit ned ordentligt och i början av året har flertalet attraktiva investeringsmöjligheter uppenbarat sig. Samtidigt är det också långt kvar till skylten ”Allt ska bort” hängs upp. Att träffa botten är ytterst svårt och det är således (enligt mig) lika svårt att försöka sia om vart börsen tar vägen kortsiktigt.

För mig handlar det istället om att köpa aktier i bolag som jag finner rimligt och/eller attraktivt värderade. Ett exempel på attraktiv värdering tycker jag det är när man kan köpa Handelsbanken till en kurs som är lägre än bolagets egna kapital eller när man kan köpa FastPartner till 20% substansrabatt.

Man kan argumentera för att fastighetsbolag hämmas av stigande räntor (vilket är drivet av en ökande inflation). Självklart är det inte positivt om man har en stor skuld och man behöver spendera mer pengar på att betala räntor, men då många bolag har inflationsjusterade hyreskontrakt innebär senaste meningen ändå en förenkling av verkligheten.

När man nyligen kunde köpa FastPartner-aktien till kurser kring 90 kr (vilket kan jämföras med cirka 150 kr för ett antal månader sedan) är min tydliga åsikt att marknaden definitivt har tagit höjd för en hel del eventuella negativa effekter som inflationen kan medföra.

Om börsen fortsätter återhämta sig alternativt handlas på mer stabila nivåer är min ambition att fortsätta med ett lägre antal transaktioner. Det finns fortfarande kassa kvar i portföljen men jag skulle gärna vilja fylla på den ytterligare. Det ska därför bli extra trevligt att utdelningssäsongen inom endast några dagar börjar dra igång på allvar, där Handelsbanken och Nordea är först ut bland bolagen som förväntas bidra med lite större utdelningar till portföljen.

4 comments:

 1. Mycket sunda tankar som vanligt. Spännande med FastPartner, vad gillar du med dem?

  Jag har precis samma inställning, fortsätt köpa som vanligt, kanske lite mer än vanligt senaste veckorna :)

  Blev lite köp och sälj initialt i början på veckan innan uppåtresan.

  På tal om fastighet så sålde jag av WP Carey som inte växer speciellt varken kurs eller utdelningstillväxt. Vet att Petrusko gillar dem. Då bytte till Store Capital istället. Fyllde på lite Merck och Realty Income. Ska bli trevligt med lite utdelningssäsong nu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Jag tycker aktien har handlats till attraktiva risk/reward-nivåer. Jag gillar FastPartners fina historik, ägarställning, målsättning framöver, byggrättsportfölj, starka finansiella ställning, flertalet insynsköp etc.

   Fina köp! Jag har en post WP Carey i portföljen och håller med att det inte direkt är mest action kring den aktien :P

   Yes, fullt fokus på utdelningssäsong nu :)

   Delete
 2. Blev inga köp eller sälj här heller. Skall bli skönt att utdelningarna tickar på för fulla muggar. Vill ej lägga mer pengar på att köpa i detta oroliga läge som vi befinner oss i. Diös har också kommit ner medan t.ex. Sagax och Castellum verkar vara på ungefär samma nivåer som tidigare.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yes, utdelningssäsongen är vi taggad för nu :) Diös gillar jag och var länge ett kärninnehav i portföljen, men jag skulle vilja ha ned aktien en bit till för att trycka på köp.

   Delete