Pages

Tuesday 15 March 2022

Trenderna som gör dig rik på aktier


Förra veckan läste jag boken ”Trenderna som gör dig rik på aktier”. Boken är publicerad år 2021 och är skriven av Marcus Hernhag. Jag tror att de flesta som läser min blogg har bra koll på vem Marcus är. Han har bland annat publicerat ett flertal böcker om aktier, skriver analyser och medverkar i veckovisa aktiechattar för Privata Affärer samt att han även bedriver sin egen hemsida www.hernhag.se

Vi lever idag i ett samhälle som förändras i snabb takt. I boken går Marcus igenom 12 trender för framtiden. Trenderna som lyfts upp i boken utgörs av allt ifrån miljövänlig el och ett ökat vårdbehov till fintech, uppkoppling av allt och morgondagens shopping.

Ska man bli en vinnare på börsen underlättar det att vara medveten om rådande megatrender och att identifiera bolag som gynnas av dessa trender. Författaren är dock tydlig med att poängtera att alla trender inte varar för evigt. Det är lätt hänt att man som investerare extrapolerar trender och utgår ifrån att de fortsätter under överskådlig framtid.

Att identifiera och analysera framtidstrender är som sagt en god idé, men Marcus lyfter också upp vikten av att investerare i sitt analysarbete även bör identifiera trender i nyckeltal (t ex vinst per aktie).

I boken skriver Marcus även om en intressant lärdom som han har tagit med sig från sina många år på börsen, nämligen att värderingen av en aktie bör vara underordnad den allmänbildning man har. Det är tänkvärt. Han skriver även att då aktier och trender är svåra att värdera är det viktigt med riskspridning och portföljhantering. Så länge ett bolag ökar såväl intäkter som vinst per aktie i snabb takt är höga värderingar inget som behöver sätta stopp för kursuppgången.

Mina tankar

Jag tycker att boken ”Trenderna som gör dig rik på aktier” är en bra, välskriven och intressant bok. Att leta efter investeringsobjekt som påverkas positivt av diverse olika megatrender och samhällstrender utgör goda förutsättningar för gynnsamma investeringar.

Det räcker dock inte, som Marcus tydligt också skriver, att utgå ifrån att alla bolag/fenomen inom ett visst område kommer vara goda investeringar. Det är således viktigt att välja sunda bolag och att ha en god portföljhantering. Något jag gillar extra mycket med Marcus bok är att han även inkluderar ett flertal förslag på bolag som kan tänkas gynnas av de trender som lyfts upp i boken. Det är mycket uppskattat för mig som läsare att få dessa uppslag på investeringsförslag, vilka jag själv sedan kan gräva vidare i.

Trots att jag har ett stort intresse för börsen lärde jag mig flera nya saker när jag läste boken, bland annat fick jag mig lite tankeställare kring vissa samhällstrender som jag inte har någon vidare exponering mot idag samt så blev jag bekant med flera nya bolag jag inte hört talats om tidigare. Jag fick också lära mig skillnaden mellan Bitcoin och bitcoin 😊

2 comments:

  1. Spännande med trender, mycket psykologi där! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trender är fint! Det är framför allt megatrender/samhällstrender som lyfts upp i boken.

      Delete