Pages

Saturday 5 March 2022

Veckans aktieköp V9


Det har fortsatt att vara stökigt på börsen i veckan. I likhet med förra veckan har jag genomfört en del köp, där jag har investerat ganska brett. Totalt köpte jag aktier i 8 olika bolag i veckan.

AVANZA: Ett nytt innehav välkomnades till portföljen under veckan då jag plockade in Avanza. Jag köpte aktier till kursen 218,90 kr, 207,00 kr samt 199,90 kr. Aktien hade en riktigt svag utveckling i veckan som gick, vilket var drivet av en lägre kundaktivitet i februari. Det är väl inte direkt en överraskning att Avanza – som fortsatt är väldigt beroende av aktiecourtage (inklusive valutaväxlingsavgifter) – får det mer utmanande när det är turbulent på börsen.

Det känns som att en hel del privatinvesterare inte ser nuvarande sättning som en ”buy the dip opportunity”, utan man är mer återhållsam med nya köp. Avanza breddar dock sin affär inom flera olika områden och långsiktigt är min tes att Avanza har goda möjligheter att växa betydligt. På sparamarknaden har man regelbundet en tydligt större marknadsandel på nysparandet jämfört med den så kallade back-book:en.

Jämfört med aktiens ATH-notering på 376,50 kr i Q4 2021 har Avanza-aktien sjunkit med cirka 47% givet min köpkurs på 199,90 kr. Var botten är för aktiekursen vet jag givetvis inte. Personligen är min åsikt att Avanza har varit en tydlig ”pandemivinnare”, av flera olika orsaker. Jag tror dock att man har en betydligt högre underliggande verksamhetsnivå nu jämfört med innan pandemin.

EMBRACER: Jag fyllde i veckan på mitt innehav i Embracer till kursen 70,09 kr. En av bolagets styrelseledamöter ökade i veckan sitt aktieinnehav genom att köpa aktier för 16,6 mkr. Fortsätter aktien att handlas kring nuvarande nivåer är jag inte främmande för att fortsätta fylla på mitt innehav framöver.

EVOLUTION: Den volatila aktiekursresan fortsätter i EVO. Jag fyllde på mitt innehav i veckan när jag köpte aktier till kursen 991,00 kr. Enligt min prognos av vinst per aktie för 2022 handlas EVO till P/E 26, givet min inköpskurs. Verksamhetsmässigt har man fortsatt att notera nya rekordnivåer i spelaraktivitet, bland annat noterade det framgångsrika spelet Crazy Time tidigare i veckan sitt högsta spelarantal (i genomsnitt under en dag) någonsin.

FASTPARTNER: Jag genomförde två aktieköp i FastPartner under veckan, köpkurserna landade på 96,80 kr respektive 93,90 kr. Givet den lägsta köpkursen handlas FastPartner till en substansrabatt på 17%, det är nivåer jag gärna köper aktier på i FastPartner.

HANDELSBANKEN: Jag har fyllt på en hel del i Handelsbanken på sistone. Detta är en trend som fortsatte även under den gångna veckan, där jag köpte fler aktier till kurser mellan 86,24-87,65 kr. Givet min lägsta köpnivå i veckan handlas Handelsbanken till en direktavkastning på fina 5,80% och en P/B-multipel på 0,95. Att kunna köpa aktier i Handelsbanken till en nivå som är lägre än det (justerade) egna kapitalet per aktie tycker jag är lockande. Fortsätter Handelsbanks-aktien ner är min ambition att fortsätta köpa aktier.

LEOVEGAS: I veckan har jag även passat på att köpa fler aktier i LEO, där jag betalade 30,50 kr per aktie. Köpkursen ger en potential på cirka 35% till mitt motiverade värde för LEO. Avseende LEO gillar jag bland annat den höga andelen intäkter som härstammar från lokalt reglerade marknader.

PEAB: Antalet Peab-aktier i portföljen växte under veckan då jag köpte aktier till kursen 85,20 kr. Köpkursen gjordes till en direktavkastning på 5,87%. Jag tycker att Peab handlas till attraktiva nivåer och är inte främmande för att köpa fler aktier i det svenska byggbolaget.

VNV GLOBAL: Förutom ovan köp passade jag även på att göra ett mindre påfyllnadsköp i investmentbolaget VNV Global. Köpkursen landade på 59,80 kr, vilket enligt IB-index renderar i en substansrabatt på 42%. 

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

12 comments:

 1. Hej DS,
  vilket betting bolag ser du som mest attraktivt just nu?
  En annan fråga. Varför påverkas Millicom aktien så negativt när allt tyder på att FED inte kommer att vilja höja räntorna lika fort?
  Det pratas också om att det ekonimiska kriget mot Ryssland kommer att försvaga dollarn, vilket är bra för bolag med verksamhet i tillväxtländer (som Millicom och Betsson?)?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Jag tycker flera av bolagen är intressanta för tillfället, av olika anledningar. Om jag måste säga ett så kan jag dra till med LEO :)

   Generellt har dollarn var lite "säker hamn" i turbulenta tider, så dollarns beror på en rad olika faktorer. I det här fallet tror jag mycket flöden går mot dollar-relaterade tillgångar etc. Jag är dock inte superinsatt i valutakursteorier, men gällande fråga två eller väl tesen att t ex nytt betalningssystem (med t ex Kina och Ryssland) ska skalas upp på sätt som gör att dollarns attraktionskraft minskar - t ex. Men jag är som sagt ingen expert på dessa frågor :)

   Delete
 2. Har också fyllt på lite Handelsbanken. Avanza har jag tittat på då och då, men tyckt att den var lite dyr. Kanske läge snart... :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fint med Handelsbanken! Jag delar din åsikt om att Avanza länge känts för dyr, det blir intressant att se vart aktien bottnar :)

   Delete
 3. Tro mig jag darrar och känner huvudvärk inombords när jag kollar på OMX år 2022. Vart skall detta ta vägen? En sak är säker. Det kommer att bli mindre belopp stoppade i aktier detta år. Men okej någon transaktion bör göras.... Sålde av 1/3 del av mitt Tethys Oil innehav i veckan och ökade i Investor. Visst Oljepriset kommer att gå upp under detta helvetes krig men en vinsthemtagning är en vinsthemtagning. Peab ser attraktiv ut gällande direktavkastning. Skall titta på bolagets andel i Östeuropa först innan jag tar ett beslut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det går upp och ner på börsen. Nedgångar är jobbiga men det brukar bli bättre på sikt :) Min "coach" sa en gång till mig vid ett tillfälle när hon tyckte jag tränade för mycket "du får hitta fler intressen". Det tycker jag var intressant och smart sagt, det är viktigt att ha andra intressen också - t ex att fokusera på annat när börsen går trögt. Fotboll vet jag att du gillar, och snart drar ju säsongerna igång på allvar - det är nice :)

   Delete
  2. Hitta andra intressen ja. Det är mer det hur ekonomin påverkas. Skulle man göra en undersökning med " är du orolig för din ekonomi så skulle jag i detta läge säga ja. Blir roligt när fotbollen börjar igen absolut.

   Delete
  3. Jag förstår! Vi får hoppas börsen vänder upp snart igen. Du har ju levererat mängder med fina aktieaffärer senaste åren, det får man inte glömma :) När det går ned på börsen tycker jag det är extra viktigt att zooma ut och uppmärksamma en långsiktigt bra utveckling.

   Delete
 4. Hej!
  Av dina ovan aktier blev det köp i Embracer bara. PEAB har jag ögonen på och det kan bli ett första inköp nästa vecka.

  Under veckan blev det XACT högutdelande, Svolder och Nobia som inhandlades.

  Ha en bra helg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Fina köp! Blir intressant att se vart börsen tar vägen till vägen :)

   Trevlig helg!

   Delete
 5. Fina inköp, ska bli spännande att se hur Avanza går nu när inflationen går upp. Kanske lite extra kulor via sin bolånedel oxo?! Gillar oxo PEAB men fattar fortfarande riket varför det är så lågt värderat. Det står ju en eller flera varje vecka att de vunnit ett kontrakt och många är relativt stora. Men kursen påverkad inte. Vad är det man inte ser?

  Sålde av resten av mitt trötta 3M innehav och har fyllt på i lite befintliga innehav i veckan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, stigande räntor gynnar räntenettot. Det ska bli intressant att se vad Avanza levererar framöver :)

   Delete