Pages

Saturday 26 March 2022

Veckans aktieköp V12


Det känns mycket trevligt att utdelningssäsongen nu har börjat komma igång på allvar. Ett fint extra inflöde av kapital väntas under de kommande månaderna, något som fyller upp kassan i jakten på nya aktieköp.

I veckan har jag investerat ytterligare kapital i fonden SEB Sverige Indexnära A. Som bekant är min långsiktiga ambition att ha en viss del av mitt sparande i fonder. Syftet med detta är att ytterligare sprida riskerna och att skapa en mitigerande åtgärd mot mindre lyckade investeringsbeslut från min sida.

Vidare har jag även utökat mitt innehav i Handelsbanken. Detta gjordes efter att aktien hade börjat handlas utan rätt till årets utdelning. Köpkursen landade på 87,90 kr, vilket ger en direktavkastning på fina 5,69%. Givet aktiens värdering och diverse olika externa orosmoment som för tillfället råder för många bolag tycker jag att Handelsbanken kan vara ett intressant ställe att parkera sina pengar på.

Det blev också ett påfyllnadsköp i Nordea efter att även den aktien började handlas utan rätt till årets utdelning i slutet på börsveckan. Både Handelsbanken och Nordea kan vara ett alternativ som en delvis hedge mot stigande inflation och högre räntor (även om såklart försämrad aktivitet i ekonomin och en svagare börsutveckling inte är något som gynnar bankerna). Personligen ser jag dock Handelsbanken som den mer konservativa (och således mindre riskfyllda) aktören av dessa båda banker. 

Avslutningsvis har jag också börjat köpa in mig i ett ”nytt” bolag. Ambitionen är att skriva ett lite längre inlägg kring bolaget i fråga framöver och således presentera den investeringen separat.

Har ni köpt något i veckan?


6 comments:

 1. Blir spännande att se vilket bolag/vilken aktie det är som du har köpt in. Ökade i två olika banker denna vecka. Den ena är SEB C som köptes till kurs 130 vilket är ett för högt pris om jag kollar på gårdagens slutkurs 114. Jag tänker dock långsiktigt. Senaste utdelningen var 6kr. Räknar man med den (6÷130=0,046) blir det 4,6%. Amatör som jag är gällande att jaga utdelningar upptäcker jag nu att jag ökade precis dagen innan X-dagen vilket inte är så smart.

  Inte många bolag som har billigare A aktie än B?! Men SHB har det. Köper dock B och ökade där till kurs 103. 4,8%.

  Medveten om att guld också är hedge mot dåliga tider valde jag trotts allt att göra mig av med Lundin Gold. Aktierna såldes till pris 87,45 vilket gav en vinst på 16%.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Trevligt med SEB och Handelsbanken. Varför köper du aktier i de dyrare aktieslagen (SEB C och SHB B)? Grattis till vinsten i Lundin Gold!

   Delete
  2. Borde ha kollat innan ja. Dyra misstag som straffar eller för att jag vill ha röstsvagt då jag känner att jag inte tillför något.... Jag får skärpa mig.

   Delete
  3. Jag har dålig koll på hur t ex SEB C brukar röra sig men för egen del köper jag alltid den aktie som är billigast :) (givet att det inte är exceptionellt låg likviditet i den billiga aktien)

   Delete
 2. Hej, bra köp när bankerna dippar, jag tror precis som dig att det är en bra parkeringsplats närmaste tiden.

  Själv ökade jag i STORE Capital Corp och Byggfakta Group Nordic HoldCO.

  Det tredje köpet denna vecka blev en ny bekantskap för mig, Realty Income Corp. Många utdelningsinvesterare har den och nu blev jag också medlem i familjen! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Tack och detsamma! Ja, Realty är en verklig favorit bland många utdelningsinvesterare. Jag hade aktien i portföljen för några år sedan men den finns inte i portföljen för tillfället :)

   Delete