Pages

Wednesday 2 March 2022

Warren Buffetts årliga brev till aktieägarna


Varje år publicerar Warren Buffett ett investerarbrev till aktieägarna i Berkshire Hathaway. Det senaste investerarbrevet, vilket är i fokus i dagens blogginlägg, publicerades i slutet på februari.

Warren Buffett är min stora investerarförebild. Buffett är en källa av kunskap, klokhet och inspiration som aldrig sinar. Trots att jag inte är ägare i Berkshire ser jag såklart ändå varje år framemot att läsa hans investerarbrev. Investerarbrev från flera decennier tillbaka i tiden finns att läsa på bolagets hemsida.

På tal om flera decennier tillbaka i tiden, så är det en känsla som Berkshires hemsida också förmedlar – det är nog inte direkt den hemsidan som skulle vinna innovations- och designpriser. Även om det på vissa håll har delgivits kritik mot Warren Buffett på senare tid är det svårt att inte gilla hans långsiktighet, det är långt ifrån alltid det som är mest fancy (för stunden) är det bästa. Det finns exempelvis mer lönsamma saker att spendera sina aktieägares pengar på än att ha kontor nära Wall Street och att ha en top notch-modern hemsida – det verkar Buffett tycka och det håller jag med om.

På tal om att Buffett blivit lite ifrågasatt på en del håll på senare år, t ex då han var sen in i IT/tech-relaterade investeringar, så skriver Buffett indirekt om det i årets upplaga av investerarbrevet. Buffett anger att han är glad och tacksam över att det är många investerare som har valt att ge förtroendet till Berkshire att förvalta en relativt stor andel av deras samlade kapital.

Såväl Buffett som investerarna vet att en investering i Berkshire inte är ”den allra bästa” man kan göra. Däremot är uppfattningen att det är bland den bästa investeringen som många investerare kan genomföra inom ramen för sina bekvämlighetszoner.

När vi ändå är inne på bekvämlighetszoner har Buffett och sin långvarige partner Charlie Munger som policy att Berkshire ska ha minst 30 miljarder dollar i ”kassa”. Syftet med detta är bland annat att Berkshire självt ska avgöra sitt öde och att man inte ska (under ofördelaktiga former) tvingas plocka in nytt kapital.

För tillfället har dock Berkshire betydligt mer än 30 miljarder dollar redo att sätta i arbete. Anledningen till det uppges helt enkelt vara att det för stunden inte finns särdeles många bolag som uppfyller Berkshires kriterier för att vara ett långsiktigt innehav. Perioder när Berkshire haft en tydligt större kassa än önskvärt uppger Buffett vara icke angenäma, som tur är så är dock inte dessa perioder permanenta – skriver Buffett vidare.

Under perioden 1965-2021 har Berkshires marknadsvärde per aktie (compounded) stigit med 20,1% per år. Motsvarande siffra för S&P 500 (inklusive utdelningar) uppgår till 10,5%. En intressant iakttagelse när man spanar in listan över Berkshires största investeringar i börsbolag är att det bland annat finns representation från storbanker, oljebolag, konsumentbolag och telekom.

Nedan följer ytterligare lite axplock från vad jag fann intressant i årets investerarbrev:

  • Behandla alla aktieägare lika: Buffett skriver om bolagets policy att behandla alla aktieägare lika. Till följd av detta har man inga särskilda möten med analytiker eller större institutioner. Har Berkshire något större man önskar informera om gör man detta, om möjligt, på lördagsmorgnar. Detta för att skapa ett större utrymme för investerarna att ta till sig informationen innan börsen öppnar på måndagen
  • Business-pickers: Warren och Charlie ser inte sig själva som stock-pickers, istället ser de sig som business-pickers. Det är en beskrivning jag gillar och en strävan jag också har – även om det är lättare sagt än gjort
  • Börsens fördel: En fördel när man gör affärer på börsen är att det då och då (även om det inte är supervanligt) uppkommer tillfällen då Mr. Market agerar tydligt irrationellt. Som investerare ges man då möjligheten att köpa andelar i fantastiska bolag till fantastiska priser
  • Magic happens: Om man parar ihop reinvestment of earnings och the power of compounding, då finns goda långsiktiga förutsättningar för att magiska effekter ska materialiseras

Sammanfattningsvis tycker jag att det i vanlig ordning var ett investerarbrev som bjöd på en del godbitar från den legendariske investeraren. Avslutningsvis tycker jag också att det var intressant när Buffett skriver om att lära ut (inklusive skriva) sin kunskap till andra är något utvecklande även för den som lär ut, detta då det tvingar den som lär ut att tydliggöra sina egna tankar och verkligen förstå det man lär ut.

2 comments: