Pages

Thursday 21 April 2022

Korttidsfasta och min upplevelse


Givet att man konstant inte går runt och äter hela dagarna så genomför man någon form av korttidsfasta. Detta till trots, är min upplevelse att ordet korttidsfasta (på en del håll) associeras med något negativt.

Vad som åsyftas när jag pratar om korttidsfasta i denna text är lite längre vila från att äta, gärna minst 16 timmar. 16:8-metioden är populär bland många som har anammat korttidsfasta. Det innebär att man under dygnets 24 timmar har ett ätfönster på 8 timmar, resterande del av dygnet äter man inget.

Personligen har jag nu under ett antal månader regelbundet genomfört korttidsfasta. Ett bra tag gjorde jag det utan att följa upp exakt hur länge jag fastade varje dygn. Därefter har jag trackat varje fasta i appen ”Zero”. För tydlighetens skull, jag genomför ingen sponsrad reklam till appen Zero. Det är dock en app jag gillar och man kan där på ett smidigt sätt mäta hur länge man har fastat samt att man lätt kan följa upp sin fastehistorik.

Under de senaste 38 dagarna har jag i genomsnitt fastat 17 timmar och 47 minuter varje dag. Det vill säga, mitt fasteupplägg har under denna period (i genomsnitt) varit ungefär 18:6 (= 6 timmars ätfönster per dygn). Den längsta fastan jag har gjort varade i 25 timmar, 25 minuter och 25 sekunder.

Jag skrev om den fastan på Twitter och fick lite frågor kring hur jag kände mig under den tiden utan mat. Jag lovade att återkomma i separat blogginlägg med svar på frågan, vilket är upprinnelsen till dagens inlägg.

Då min 25-timmars fasta gjordes när jag var väl van vid att göra 18 timmars fastor är min syn att det skapade en god grund för att testa en längre fasta. Faktum var att min 25-timmars fasta inte var planerad. Jag var (för en gångs skull) inne på kontoret och då det dök upp en tight deadline jag var tvungen att hantera hann jag inte äta lunch (= läs: jag prioriterade att inte äta lunch).

I vanliga fall är standard numera att jag äter första målet mat runt kl. 11:30-12:15. Under 25-timmarsfastan kände jag mig extra hungrig runt klockan 13. Efter ett tag gick det dock över och jag jobbade på som en mer eller mindre vanlig dag.

Övergripande var det framför allt tre saker som jag noterade under denna lite längre fasta:

 • Låg puls: När jag satt och jobbade på eftermiddagen noterade jag hur lugnt allting kändes. Jag lyssnade in hjärtats slag och kände direkt att nu är pulsen ”riktigt låg”. Som både statistik- och träningskille var jag tvungen att sätta två fingrar mot halsen och mäta pulsen. Trots att jag satt och jobbade och trots att jag blev lite uppspelt (= motverkar låg puls) över den lägre pulsen så klockade pulsen in på några slag under 40
 • God koncentration: Jag upplevde också en väldigt bra koncentration i den senare delen av min 25-timmarsfasta. Det kändes som att jag verkligen gick i min egen bubbla och kunde leverera väl på min tighta jobbdeadline
 • Ökad seghet: Denna punkt ska inte rakt av tolkas som att den går i affekt mot punkten ovan, även om det är lätt att dra den slutsatsen. Efter jobbet gick jag på en 8 kilometers promenad, där en kompis hängde på ungefär halva distansen. Promenaden gick fint och det var inga problem att ha en ”vanlig” dialog med min kompis. Vi gick delvis igenom ett ganska kraftigt trafikerat området. I det område upplevde jag att inte var lika alert som vanligt när det gäller saker som passerar förbi snabbt i periferin. Jag tänkte vid några tillfällen att folk kör som galningar här 😊 

Jag är inte van vid 25-timmarsfastor så kanske den sista punkten förbättras vid mer vana också. Oavsett vilket var min upplevelse från denna längre fasta bra. Jag kände mig överlag stark och vid gott mod. Under dagen drack jag endast vatten.

Kommande månader vill jag satsa lite extra på träningen så det ligger ingen regelbundenhet i längre fastor i inlagt i planen just nu. Däremot skulle jag vilja testa någon längre fasta igen senare i höst. Fram till dess är ambitionen att köra på som jag har gjort på sistone. Oftast tränar jag på morgonen innan frukost. Om jag ska utföra ett hårdare pass / tävling kommer jag såklart att äta innan, i övrigt tränar jag på ”tom” mage.

Jag vill dock vara tydlig med att korttidsfasta inte är för alla, det finns situationer då det inte är lämpligt att genomföra. Jag är heller ingen doktor utan gör detta på eget bevåg för att testa lite olika och se hur det känns. Jag är också övertygad om att (även om att jag i regel oftast äter två mål mat per dag) får i mig mer kalorier än väldigt många andra. Så min korttidfasta handlar ingenting om att banta 😊

Om några läsare finner korttidsfasta intressant kan jag lägga in något mer inlägg på det temat framöver.

7 comments:

 1. Jag gjort så långt innan det blev populärt. Typ sen jag började skolan alltså i 40 år. Jag har nästan alltid hoppat över frukosten och ätit ytterst sällan efter 19:00. Och sen 2017 då jag fick MS diagnos inget efter sju.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wow, riktigt bra kontinuitet!! Förr om åren kunde jag ibland äta två gånger efter kl. 19 :) Nu är målet att ha avslutat sista målet mat helst innan kl. 18.

   Delete
  2. Att hoppa över frukosten var från början en fråga om för lite tid. Sen har det fortsatt för det är inte gott att äta innan typ 11. I övrigt gör jag ingen träning förutom det som sjukgymnasten rekommenderat och som man kan göra hemma utan redskap.

   Delete
 2. Det är lite häftigt hur kroppen reagerar på fasta, jag märkte att sinnena skärptes när jag fastade. Blev mer alert och snabbtänkt. Men det ska tilläggas att det var ganska tillfälligt, inget permanent tyvärr. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kroppen är verkligen en fantastisk skapelse :)

   Delete
 3. Om jag minns rätt är du väl en morgonmänniska som är ute och kör ett träningspass tidigt på morgonen, kring kl 05? Och sen ingen mat innan 1130?!! Då skulle jag vara rejält hungrig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yes, jag brukar köra träning på morgonen. Jag har kommit iväg på passen lite senare på sistone men ändå morgonpass. När jag kör på gymmet så blir det tidigast 06.30 då det är öppningstiden :)

   Delete