Pages

Saturday 21 May 2022

Blev det några aktieköp eller?


Ännu en börsvecka kan läggas till handlingarna. Överlag fortsätter det att vara slagigt, där bland annat S&P 500 en dag stängde på minus 4%.

Ser man på CNNs Fear & Greed-index uppvisas nivåer av extrem rädsla.

Jag har tidigare uttalat en ambition om att minska antalet aktietransaktioner. Ser man på hur de senaste månaderna har utvecklats kan man lätt ifrågasätta seriositeten i min ambition. Jag har köpt relativt mycket aktier hittills under 2022.

Givet de nedgångar vi har sett på börsen tycker jag ändå att det är rationellt. Det är mycket som har varit, och fortsatt är, billigt. Huruvida börsen ska ned ytterligare eller inte det vet jag däremot inte.

Under den gångna veckan har jag inte genomfört ett enda aktieköp. Jag har knappt ens kollat på börskurserna. Ska jag vara ärlig har det känts skönt. Jag har lagt mycket tid på börsen under (inte minst) rapportperioden. Det har därför upplevts bra att ta en liten paus och fokusera på annat.

Jag tycker också att det är relativt lätt att det skapas någon form av beroende till börsen. För långsiktiga investerare finns det ingen vits med att kolla aktiekurser stup-i-kvarten. Åtminstone för mig bidrar det inte med något direkt positivt. Istället försöker jag följa med i bolagsspecifika händelser, det tycker jag är både mer givande och roligare.

Är man orolig för att man ska missa ”fina” köplägen om man inte studerar aktiekurserna flera gånger per dag så kan man till exempel lägga in kursbevakningar. Då får man en push-notis eller dylikt när kursen har nått din önskade nivå.

Är man inne och rotar runt bland aktiekurser i realtid är min personliga uppfattning att det alltid finns något ”intressant” att köpa. Sammanfattningsvis har jag inte köpt eller sålt något den här veckan. Huruvida kommande vecka kommer arta sig återstår att se.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

6 comments:

 1. Spännande tider. Att minska transaktioner är inte det enklaste. Har man ett så stort intresse som du har så blir det svårt. Som att jag skulle säga att jag skall minska att se på fotboll för att det kostar. Dock har jag gjort en transaktion denna vecka. 50 st Avanza till kurs 222,40. Härligt att du känt att det varit skönt. Själv hade jag vilja ha lite mer tid åt börsen denna vecka. Men orken och även samtal från Farsan har tagit min tid.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag håller med, det är inte helt enkelt att minska ned på antalet transaktioner. För min del är nog det smidigaste sättet att inte kolla på aktiekurserna :) Fint med Avanza. Hoppas du får se mycket fotboll i helgen!

   Delete
 2. Hej DS,
  jag har också minskat mina transaktioner. Jag tycker inte man ska ha nån panik, men inte heller bråttom. Vi har haft en svag börs i 4-5 månader. Det är ingenting med tanke på allt som händer i världen just nu.
  Sådana perioder är bra för att läsa mer och lära sig om nya sektorer och bolag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Exakt, det är väldigt svårt att veta hur långt ner börsen ska och när det vänder. Jag tror inte heller det är dumt att ha lite kassa :)

   Delete
 3. Hej, enig med dig om att är man inne och rotar i kurserna hela tiden finner man alltid något intressant att köpa. Vilket innebär att man måste ha disciplin och hålla sig ifrån köpknappen alternativt ej logga in på banken.

  Kursbevakningar är en bra sak om man ändå vill ha lite koll på hur marknaden värderar en viss aktie.

  Önskar en bra helg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Haha, att inte logga in är nog det smidigaste för min del. Kursbevakningar kör jag en del med, om man då inte får någon push-notis eller dylikt kan man utgå ifrån att det inte är "katastrof" på börsen iaf :)

   Delete