Friday, 27 May 2022

Lite fredagstankar


Ännu en vecka har passerat och det är dags för lite fredagstankar. Vi kör igång direkt!

MINSKAT INTRESSE FÖR MOTIONSLOPP: I lördags gick Göteborgsvarvet 2022 av stapeln. Cirka 45 000 personer var anmälda till loppet. Var det någon läsare som sprang? Jag har sprungit Göteborgsvarvet flera gånger och älskar stämningen längs banan – även om det inte direkt är det allra snabbaste loppet man kan springa.

Hursomhelst, det har på några olika håll under våren rapporterats om att anmälningsläget när det gäller motionslopp generellt (inte minst de mindre motionsloppen) är på en lägre nivå än innan pandemin. Det har spekulerats kring orsaker till denna trend. Anledningar som har lyfts upp inkluderar bland annat att folk fått nya intressen/värderingar under pandemin, man ”vågar” inte anmäla sig tidigt utifall att det blir nya covid-relaterade restriktioner eller att inflationen gör att man håller lite extra i pengarna när det kommer till nöjen som motionsevent.

För egen del springer jag faktiskt också färre lopp nu än innan pandemin. Som trogna läsare känner till fick jag en motivationsdipp i löpningen när loppen ställdes in under pandemin. Det föranledde att jag tränade mer allsidigt och således minskade löpvolymen. Det må vara bra att träna på gym men det är inte något som (om det ersätter löpningen) gör att löpformen kommer nå nya höjder.

Det känns därigenom mindre motiverande att springa ett lopp om jag inte är på en nivå som jag vet att jag kan vara på. Det är en del av anledningen till att jag numera inte springer lika många lopp, även om jag springer några lopp också.

Den största anledningen till att jag springer färre lopp nu är nog att jag för tillfället har andra intressen som jag prioriterar högre. Det ska inte tolkas som att jag inte gillar löpning längre. Jag har nog dock blivit lite mer bekväm och gillar mer de lite lugnare löppassen.

ELIN: Det är inte första gången ”ELIN” har varit tema i min inläggsserie ”Lite fredagstankar”. Med Elin åsyftas Elin Kjos. Då jag har skrivit om henne tidigare tänkte jag inte återupprepa hennes historia. Hon är dock en stor inspirationskälla samt även en källa som bidrar till mycket eftertanke och reflektion.

I förra veckan publicerades hennes TEDx Talk. Rubriken på talet är ”My life started when they said it was over”. Har du inte redan sett hennes TEDx Talk är dagens rekommendation att gå in och kolla på det. Länk till talet finns här: https://www.youtube.com/watch?v=DClv5kj_TB8

Elin och hennes tvillingsyster Ida har för några månader sedan och dragit igång podden Systrarna Kjos, vilket är en podd som jag hittills har lyssnat på varje avsnitt.

Hoppas att ni får en fantastisk helg! 

5 comments:

 1. I mitt fall kommer jag troligen aldrig orka anmäla mig till ett lopp igen med tanke på den enorma mängd spam/mail som kommit från marathongruppen efter jag sprang Vårruset. Alltså jag har typ avregistrerat mig från deras utskick 10 ggr, men det fortsätter rasa in. Tjejmilen, Tjurruset, Stadsloppet, Midnattsloppet, Lidingöloppet, you name it...

  NEJ! Jag vill INTE springa dessa lopp!

  (Eller jo, om jag kunde så kanske jag skulle vilja :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, jag håller helt med om alla dessa mejl som kommer. "Skynda anmäl dig innan priset höjs på måndag", "Anmäl dig nu och få en prenumeration på tidning X" mm. Jag fick nyligen ett mejl om "Tack för att du sprang 'loppet'". Problemet var bara att jag inte hade sprungit loppet :)

   Nästa vecka är det Stockholm Marathon. Jag ska inte springa men jag är nog ändå nästan lika taggad som om jag skulle ha sprungit :)

   Delete
 2. Tänk DS, snart kommer du bli amatörspelare i fotboll i en lägre division som en annan! Du hade varit en grym wingback med dina löparlungor;)

  Hoppas helgen varit fin!

  / Daniel H. Komarica

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, det hade varit coolt! Vilken position spelar du på?

   Delete
  2. Lirar mestadels mittback nuförtiden. Löpsteget är inte riktigt som det var förut så duger åt mig :) / Daniel

   Delete