Pages

Saturday 28 May 2022

(aktie)Köpabstinens


Med en halvdag på onsdagen och en stängd börs på torsdagen har den här veckan varit en kortvecka på Stockholmbörsen. Stockholmsbörsen avslutade veckan med väldigt breda uppgångar, där en del av uppgången var att ”jaga ikapp” den positiva börsutvecklingen som noterades i t ex USA när Sverige hade börsstängt.

För egen del har det inte heller den här veckan blivit några aktieköp. Det har nu gått 11 handelsdagar sedan jag genomförde mitt senaste aktieköp. Det är en ganska tydlig kontrast jämfört med att (t ex) genomföra runt 6-8 aktieaffärer per vecka.

Även om det dyker upp lite aktieköpsabstinens ”då och då” känns det ändå bra att låta köpknappen inte gå lika varm som brukligt. Framför allt är ”courtage-kontot” nöjd med att köpknappen vilar 😊

Som jag skrev förra veckan försöker jag att inte kolla särskilt mycket på aktiekurserna. Det är betydligt lättare att inte falla för frestelser om minskar exponeringen mot saker man vet med sig kan vara utmanande att motstå.

För tillfället läser jag boken The Marshmallow Test, vilket är en bok som bland annat handlar om självkontroll. Jag tycker att det är en intressant bok och tänkte återkomma med lite tankar kring boken när jag har läst ut den. Det finns dock bra tips i boken avseende att inte falla för frestelser.

På tal om köpabstinens är det, som jag skrev ovan, något som har uppenbarat sig under veckan. I början på veckan var jag sugen på att köpa fler aktier i ett bolag jag gillar. Jag skrev in ordern på nätbanken men kom aldrig till skott med att trycka iväg ordern.

Jag la också in en snålorder, vilken gick till marknaden, i ett annat bolag. Jag visste när jag tryckte iväg ordern att den med största sannolikhet inte skulle gå igenom, men det lugnade ändå köpabstinensen 😉

Det är mycket fokus på abstinens i detta inlägg. Det är skrivet med en blandning av skämtsamhet och allvar. Ur vissa aspekter är det inte enorma olikheter mellan börsen och casino & betting. Jag tror inte att jag är den enda börsintresserade som ibland upplever ett visst mått av ”börsrelaterad abstinens”.

Hursomhelst, jag tycker veckan har varit bra. Det finns flertalet aktier som jag tycker har en bra långsiktig risk/reward nu. Kommer en ny sväng nedåt på börsen är jag redo att sätta in mer pengar i arbete. Skulle börsen studsa upp håller jag mig nog fortsatt till ett färre antal aktietransaktioner. Jag tycker att dessa scenarier bidrar till ett win-win upplägg, där jag kommer vara nöjd oavsett utfall.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

6 comments:

 1. Köpte Thule i veckan. Kvalitébolag som är lågt värderat just nu, dessutom över 12% blankat vilket är otroligt förvånande efter deras Q1-rapport. En rejäl short-squeeze hade inte varit dumt. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Snyggt, Thule är ett bolag jag gillar mycket också! Shortsqueeze är trevligt när man är lång i aktien :)

   Delete
 2. Denna vecka landade i 3 köp och en halvering. Första bolaget som köptes avknoppades 2008 från Hexagon. Bolaget verkar inom kemiska föreningar och heter Hexpol.
  Andra köpet som gjordes denna vecka riktar sig mot mobil och surplattor spel. Såhär efteråt märker jag att jag borde läst på mer. Utvecklingskontor i Moskva, Kaliningrad, och Charkiv ( Ukraina) vilket påverkar bolaget. Nästa bolags namn är SKF (Svenska kullager föreningen).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande köp! Det är en del som har investerat i G5 på sistone har "jag hört" :)

   Delete
 3. Hej, sålde hela mitt innehav i Lundin Energy och småposter i Embracer.
  Köpt i Peab, Electrolux, BlackRock och T Rowe Price Group.

  Svårt att hålla sig ifrån den berömda knappen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Kul att Embracer fått upp farten lite på sistone. Fina köp, Peab gillar jag starkt också :)

   Delete