Sunday, 29 May 2022

Portföljnyheter i veckan


Trots en kortare börsvecka än brukligt har det hänt en del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt (i vissa fall) dela lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: Under såväl måndagen som tisdagen köpte Pareto Securities mer än 16 000 aktier i B3. Pareto fortsatte sedan att köpa aktier under onsdagen. Vid de tidigare tillfällen som Pareto har genomfört omfattande köp i B3 har B3s styrelseordförande Sverre kort därefter rapporterat insynsköp. Detta skedde även den här gången.

Sammantaget informerade Sverre (via Hvaler Invest) insynsköp motsvarande mer än 45 000 aktier. Sverre har genomfört betydande aktieköp under en relativt lång period. Det känns mycket bra att han fortsätter köpa aktier i B3, även i takt med att aktiekursen har stigit kraftigt sedan han började köpa aktier.

ITAB: Dotterbolags-VD Jan Bäckstrand Andersson köpte även den här veckan aktier i ITAB (han köpte också aktier förra veckan). Veckans köp uppgick till 32 080 aktier, där han fick betala 10,80 kr per aktie. Efter veckans köp har fem insynsköp registrerats i ITAB sedan Q1-rapporten publicerades (totalt har tre insynspersoner köpt aktier).

INVESTOR: På onsdagen meddelades det att Investors finanschef Helena Saxon köpt 6 344 B-aktier till kursen 176,48 kr. Den totala transaktionskostnaden landade på cirka 1,1 mkr. Enligt uppgift ägde Helena 77 800 aktier i början på mars. Vidare har under veckan också Investors kommunikations- och hållbarhetschef köpt aktier, totalt köpte hon aktier för drygt en halv miljon kronor. I likhet med flera andra bolag har det uppvisats flertalet insynsköp i Investor på sistone.

JM: På tisdagen kommunicerade bostadsbyggarbolaget JM att man säljer kontorsprojektet K1 Karlbergs Strand i Solna. Detta efter att man ingått avtal med Fortifikationsverket. Affärsvärdet uppgår till 2,4 mdkr. Fastigheten byggs just nu och planerat tillträde är Q1 2025. Transaktionen, vilken är villkorad regeringsbeslut, kommer att resultatredovisas löpande under projektets gång. Innan JM ingick avtal om att sälja fastigheten var denna fastighet tänkt att även inkludera JMs nya huvudkontor.

Jag tycker att JM presenterar en riktigt god nyhet, där försäljningspriset är väldigt attraktivt. Detta kommer ge stöd åt utvecklingen för vinst per aktie under kommande år.

OGUNSEN: Trots att det varit en kortare arbetsvecka än normalt och att många passat på att ta ledigt på klämdagen som uppenbarade sig på fredagen så har Ogunsen lanserat ett gäng nya rekryteringsannonser. Bland de nya rekryteringsannonserna hittas uppdrag från exempelvis Bayn Production, Första AP-fonden, HNT Schakt och Transport, MKB, Omställningsfonden, P Capital Partners och Sodexo. Givet hur arbetsveckan har sett ut tycker jag det är en tillfredsställande utveckling.

VNV GLOBAL: Något som jag har efterfrågat i VNV Global är att man ska lansera ett nytt aktieåterköpsprogram givet de kursnivåer aktien handlas på för tillfället. Min önskan uppfylldes på tisdagen när bolaget annonserade att styrelsen fattat beslut om att inleda återköp av aktier. Enligt det bemyndigande man erhållit från årsstämman har man möjlighet att återköpa 10% av de utestående aktierna. Syftet med återköpen är bland annat att skapa flexibilitet i VNV Globals möjlighet att återföra kapital till aktieägarna och att motverka nuvarande substansrabatt.

På fredagen meddelades det att VNV Globals portföljinnehav Voi har erhållit elsparkcykeltillstånd i Kristiansand (Norge). Förutom Voi är det endast en ytterligare aktör som har tillstånd i Kristiansand.

2 comments:

 1. JM:s nyhet hade jag totalt missat. Men nu till nyheter.

  Första skall nog räknas som en icke nyhet....

  Axfoods NE fulltecknad.
  Investmentbolaget Lundbergs köpte aktier i Industrivärden C för 130 mln kr.

  I sin tur köpte då Industrivärden aktier i Volvo för 249 mln kr. Investor inleder även återköp kom det fram i tisdags. Visserligen högst 800 tusen men det är bättre än 0.
  Kinnevik dumpade 1/4 av sitt innehav i Tele2.

  SBB ägaren Ilja Batljan har köpt 500.000 aktier i SBB för 13,1 miljoner kr via bolaget Health Runner. Det var allt från mig. Ha en trevlig söndag!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Volvo verkar vara många som tycker om nu. Spännande att se vad Kinnevik gör med pengarna från Tele 2-försäljningen samt hur de göra med resterande posten framöver.

   I know, såg Investors nyhet men skippade den då jag inte tyckte anledningen till återköpen var så exalterande :)

   Delete