Pages

Wednesday, 4 May 2022

Spridda rapportkommentarer: Del 2


Jag försöker läsa så många rapporter som möjligt. Huvudsakligen lägger jag dock givetvis fokus på de bolag jag redan äger. Utöver det vill jag även följa utvecklingen för bolag som finns på min bevakningslista.

I dagens blogginlägg kommer det därför ges lite summeringar och tankar kring ett antal rapporter. I vanlig ordning ska inget av det jag skriver ses som någon form av rekommendation. Jag följer inte alla bolag supernoga och flera kommentarer kommer att vara ganska övergripande.

Diös

Fastighetsbolaget Diös redovisade en intäktsökning på 11% i Q1. Nettouthyrningen uppgick till 22 mkr. Förvaltningsresultatet ökade med 17%. Det långsiktiga substansvärdet kom in på 103,10 kr, en ökning från 97,70 kr vid utgången av 2021. I det första kvartalet annonserade Diös att man ingått avtal om förvärv av totalt 17 fastigheter, samtidigt som man avyttrat sex handelsfastigheter.

Min kommentar: Diös levererade en god kvartalsrapport, där överskottsgraden på 65% var den högsta någonsin i ett första kvartal. Bolaget beskriver i rapporten en ”glödhet” marknad. Givet gårdagens stängningskurs på 85,60 kr handlas Diös till en substansrabatt på 17%. Diös är ett bolag jag gillar mycket, men som jag inte äger för tillfället. Innan jag sålde mina aktier kring 110-115 kr var Diös ett av mina kärninnehav. Diös är enligt mig attraktivt värderat idag.

Kambi

Kambis intäkter minskade i Q1 med 15% samtidigt som vinsten per aktie minskade från 0,487 EURO till 0,178 EURO. Utfallet är ett resultat av att man tappat storkunden DraftKings samt att vissa av bolagets kunder (t ex Kindred och LeoVegas) inte är live i Nederländerna. Justerar man för DraftKings ökade speloperatörernas omsättning med 25% year-over-year. Den stora snackisen i Q1 var annars att Kambi ingått nytt avtal med Kindred till 2026 samt att man numera har möjlighet att lösa in den konvertibelobligation som tidigare gav Kindred möjligheten att stoppa eventuella (externa) uppköp av Kambi. I Q1 har man också signerat avtal med NorthStar Gaming och MaximBet.

Min kommentar: Bolaget nämner att vissa Tier 1-kunder i Europa ser över sitt sportsbetting-erbjudande, vilket i det här fallet bland annat inkluderar att gå ifrån in-house sportbokslösning till tredjepartslösning alternativt att byta tredjepartsleverantör. Kambi väntas från i början på 2023 kunna vinna avtal som avser deras modulbaserade erbjudande. Detta kan vara en positiv trigger för Kambi, dock är det viktigt att det inte kanabaliserar (för mycket) på befintliga kundrelationer. Sammantaget känns det som att Kambi och marknaden inte riktigt talar samma språk. Kambi är i vanlig ordning väldigt positiva till utvecklingen framåt. Från marknadens perspektiv var Kambi länge ett ”the sky is the limit case”, för att nu istället helt vänt till att nästan tendera att ingen speloperatör längre vill erbjuda sportbokslöning via tredjepart.

En stor spekulation som kontinuerligt pågår kring Kambi är om bolaget kommer att bli uppköpt. Vi får väl se vad som händer i framtiden, men den typen av spekulation är definitivt ett sannolikt scenario. Jag äger aktier i Kambi.

Prevas

När man har bläddrat förbi första sidan i Prevas presentation möts man av orden ”Urstark start på året”. Nettoomsättningen ökade med 5% och resultatet per aktie ökade från 1,75 kr till 2,47 kr. Justerat för avyttring av en verksamhet som inte låg inom Prevas kärnområden ökade nettoomsättningen med 10%. Under Q1 ökade antalet medarbetare med 25 personer. Efter periodens utgång har man även annonserat två förvärv, vilka tillsammans hade cirka 80 mkr i nettoomsättning under helåret 2021.

Min kommentar: Ett bolag som jag inte har följt tidigare är Prevas. Med tanke på att jag tenderar att gilla konsultbolag kan det te sig lite märkligt. I Q1 levererade man klart över sitt marginalmål. Med god efterfrågan och höga marginalnivåer är det verkligen högtryck för många konsultbolag nu. Jag vågar däremot inte långsiktigt diskontera in nuvarande höga marginalnivåer i mina prognoser. Jag äger inte aktier i Prevas men jag kommer att följa bolaget närmare framöver. 

Telia

På jämförbar basis ökade Telias nettoomsättning med 2% i Q1, där tjänsteintäkterna ökade med 3%. Samtidigt minskade de operationella kostnaderna med 3%. Operationellt fritt kassaflöde minskade från 4 036 mkr i Q1 2021 till 2 163 mkr i Q1 2022. Nettolåneskulden i relation till justerat EBITDA-resultat uppgick till 2,1, vilket är i den nedre delen av målintervallet på 2,0-2,5.

Min kommentar: Det är en stabil rapport från Telia. Jag tycker att VD Allison Kirkby genomför många bra initiativ som styr bolaget åt rätt håll. Telia annonserade i Q1-rapporten att nettolikviden som (uppskattas till cirka 5,4 mdkr) erhålls från den svenska masttransaktionen kommer att skiftas ut till aktieägarna i form av aktieåterköp. Telias aktie har utvecklats väl i år, både i absoluta och relativa termer. Gårdagens stängningskurs i Telia landade på 41,11 kr. Personligen skulle jag hellre ha sett Telia genomföra återköp när aktien handlades kring 34-35 kr. Hade jag fått bestämma hade jag kört på extrautdelning när kursen är över 40 kr. Jag äger aktier i Telia.

4 comments:

  1. Egna reflektioner kring Telia, enda bolaget jag äger av ovanstående bolag:
    - Hur kommer det sig att det operationella kassaflödet minskar samtidigt som intäkterna stiger med +3% och kostnaderna är ned med 3%? Har working capital / account receivables samtidigt ökat kraftigt?
    - Jag instämmer med dina kommentarer kring aktieåterköp men det skulle inte förvåna mig om ledningen har ett incitamentsprogram som är knutet till aktiekursen vilket skulle trigga aktieåterköp. Är själv lång i Telia sen ca 3 år tillbaka, ser det som en form av obligation.

    Kambi:
    - Ser onekligen ut som att det kommer komma en strukturaffär med Kindred nu givet MGM (antar att det är dem som föreslagit nytt strategiskt initiativ) vill se öververksamheten
    - Vet inte multiplar men enligt ycharts handlas aktien för P/E 12, vilket ju inte är dyrt för ett sånt bolag. Kanske ska köpa på mig en liten bevakningspost?
    Mvh Eilertregerar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den stora diffen för Telia är i förändringar av rörelsekapital. Håller med, det känns som en bra obligation.

      För Kambi var storkunden DraftKings med i siffrorna i Q1 2021. Sedan lämnade DraftKings under H2 2021. Det har dragit ned nuvarande momentum/intjäning avsevärt.

      Delete
  2. Håller med allt du nämner om Kirkby om vi skall börja bakifrån d.v.s om Telia. Konsulterna verkar överlag göra ett bra jobb. Du äger ju själv B3. Äger själv just nu Softronic men håller ett öga på Poolia Ework och KnowIT. Diös hittade jag ärligt talat genom din blogg. Borde ha sålt men ibland är det lättare sagt än gjort och jag sitter kvar i nedgången.
    Angående Kambi har jag no comments.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Softronic och B3 är fina bolag :) Jag försöker också följa Poolia, Ework och KnowIT lite, jag gillar den sektorn :P

      Kul att du hittade Diös :) Det känns som de har bra medvind på sina marknader nu!

      Delete