Pages

Friday 3 June 2022

Lite fredagstankar


Ännu en vecka har passerat och det är dags för lite fredagstankar. Vi kör igång direkt.

STOCKHOLM MARATHON: För folk i Sverige som gillar långdistanslöpning (på asfalt) är det den här helgen en stor helg. Det är nämligen dags för årets upplaga av Stockholm Marathon att gå av stapeln. Jag har sprungit loppet några gånger, i år kommer jag dock inte att stå på startlinjen. Min löparform är för tillfället inte på en nivå som är tillräckligt bra för vad jag skulle vilja prestera på ett maratonlopp.

Det är annars en fantastisk känsla att springa i mål på Stockholms Stadion efter 42,2 kilometers löpning. Även om det enligt mig inte är många andra lopp som jag har sprungit som slår den känslan så är ändå inte maratondistansen min favorit. Jag tycker egentligen att maraton är lite för långt. Maratondistansen skapar också fler dimensioner än att ”bara” springa, t ex behövs ett ökat fokus på energiintag under loppet.

Min favoritdistans är nog halvmaraton. Det känns lagom långt och man kan springa med en lagom hård ansträngning (jämfört med t ex 5 km där man mer eller mindre springer på nästintill max hela vägen).

Trots att jag inte står på startlinjen imorgon ser jag ändå väldigt mycket framemot att följa loppet och jag kommer att springa runt längs banan och heja på löparna. Är det någon läsare som ska springa Stockholm Marathon i år?

EN HALV MILJON: Tidigare i veckan nådde mitt utdelningsinvesterande en ny milstolpe. Milstolpen bestod utav att mina förväntade utdelningar för första gången någonsin (på framåtblickande 12 månader) översteg 500 000 kr.

Det känns fantastiskt och jag tycker att det är en inspirerande milstolpe som visar att regelbundet sparande, ränta-på-ränta etc ger bra effekt över tid. Givetvis vet man aldrig vad som händer i framtiden, men min förhoppning och tro är att mina utdelningar under 2023 ska överstiga en halv miljon kronor för första gången någonsin.

Hoppas att ni får en fantastisk helg!

4 comments:

 1. Stora gratulationer till 500k i utdelninger på R12+ - verkligen väl förtjänt!

  När jag följde upp och satte mål på utdelningsnivåer i kronor tyckte jag att nyinvesteringarna fort gick mot de bolaget som hade högst utdeling (efter andra regler) så att jag gick istället över till att sätta en totalavkastning på hela portföljen men detta har sina nackdelar (varierer mycket och ofta till skillnad mot en utdelning).
  Vet att du har en väldig väldiversifierad portfölj gällande direktavkastning (och att du också har fonder som inte inkluderas i denna summan) - men har du några övriga regler (utdelningsandel etc.) för att inte riskera att köpa bolag med en icke-hållbar utdelning?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack! Jag känner igen det där med att investeringar lätt letar sig mot bolag som har högre direktavkastning. I början tenderade det nog att vara mer så för min del, sedan gick jag på någon "mina" där utdelningen sänktes kraftigt :)

   Jag har inga direkt uttalade regler från det perspektivet. Det blir mer en sammanvägd bedömning utifrån min tro om verksamhetens utveckling framöver, synen på den finansiella ställningen, utdelningsandel, utdelningspolicy, eventuella större investeringar som behöver genomföras etc. Med det sagt kan det också någon gång investeras i bolag där det finns risk att utdelningen sänks om jag i övrigt finner bolaget attraktivt värderat.

   Delete
 2. Grattis till 500k i utdelning. Halvmaran wow då har du bra kondition.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack! Jag försöker hålla uppe konditionen på en tillfredsställande nivå :)

   Delete