Pages

Sunday 5 June 2022

Portföljnyheter i veckan: v22


Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt (i vissa fall) dela lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

EVOLUTION: På tisdagen informerade EVO att Lightning Roulette har gått live i Pennsylvania, vilket är den andra amerikanska delstaten som spelet nu har gått live i (den första delstaten var New Jersey).

FASTPARTNER: Den sista maj förvärvade och tillträdde Fastpartner en fastighet i centrala Gävle. Fastigheten uppfördes 2015 och innehar 4 hyresgäster (Ryds bilglas, C24, Exsys Konsult AB och Nordisk Lagerförvaltning). Enligt bolaget stärker man via förvärvet sin ställning som en av främsta fastighetsägarna i Gävle. 

H&M: Bolaget meddelade på fredagen att antalet tillfälligt stängda butiker till följd av corona-pandemin uppgår till 15 stycken. Detta kan jämföras med de närmare 4 000 butiker som H&M höll stängda som mest under pandemin. Förutom de 15 butiker man har tillfälligt stängda på grund av pandemin har man också 185 butiker stängda i Ryssland, Ukraina och Belarus.

JM: På onsdagen meddelades det att styrelseledamot i JM hade köpt 1 000 aktier till kursen 209,73 kr.

OGUNSEN: Innevarande vecka har varit ännu en tillfredsställande vecka för Ogunsens rekryteringsverksamhet. Totalt trillade det in 8 nya rekryteringsannonser på bolagets olika hemsidor, däribland rekryteringsuppdrag från GroupM, Gar-Bo AB, Handelsbanken, Ikano Bank, Sandberg Development och Söderberg & Partners. När nu två av tre månader har avverkats i Q2 tycker jag att det är en fortsatt god aktivitet på nya annonser som dyker upp på Ogunsens hemsidor.

Sommaren är av naturliga skäl en säsongsmässigt svagare period för Ogunsen, det återstår att se vilken aktivitetsnivå som upprätthålls under sommaren samt än mer intressant att se hur hösten kommer arta sig.

PEAB: På tisdagen annonserades det att Peab erhållit en order på 125 mkr relaterat till avloppsreningsverk i Trollhättan. I uppdraget ingår sprängningsarbeten i syfte att göra plats åt en 140 meter lång bassänghall med en utvecklad biologisk rening av avloppsvatten.

TELIA: Telia har under veckan slutfört försäljningen av Telia Lettland till Tet. Telia äger dock själva 49% av Tet. Försäljningspriset motsvarar en EV/EBITDA-multipel på 10 baserat på utfallet för helår 2021. Bolaget meddelade i veckan också att man har slutfört försäljningen av en minoritetsandel i sin svenska mastverksamhet. Totalt sålde Telia 49% av den svenska mastverksamheten till Brookfield och Alecta. Försäljningslikviden uppgick till 5,5 mdkr, vilket gör att värdet på hela mastverksamheten uppgår till 28,1 gånger (normaliserad) EBITDA.

Det har varit en nyhetsintensiv vecka för Telia. Som om inte ovan vore nog har man också meddelat att man beslutat sig för att inleda sitt aktieåterköpsprogram på max 5,4 mdkr. Aktieåterköpen, vilka kommer att makuleras, kommer dock påbörjas först tidigast den 15 juni. Som jag tidigare har angett hade jag hellre sett att Telia gjorde en extrautdelning när aktien handlas på över 40 kr.

VNV GLOBAL: På måndagen annonserade VNV Global att man under perioden 19-27 maj återköpt 122 871 aktier. Den genomsnittliga köpkursen landade på 31,02 kr. VNV Global innehar efter återköpen 1 657 949 egna aktier, vilket motsvarar 1,4% av det totala antalet utestående aktier. Som jag tidigare har angett tycker jag att det är helt rätt av VNV Global att återköpa aktier på nuvarande kursnivåer.

På tisdagen meddelade VNV Global sedan att man makulerat totalt 1 535 078 återköpta aktier. Bolaget har tidigare informerat att man ska makulera återköpta aktier. Efter måndagens pressmeddelande funderade jag på om jag skulle mejla bolaget och fråga vad som händer med makuleringen. Det var därför extra glädjande att se tisdagens makuleringsbesked.

I veckan flaggade kapitalförvaltaren Baillie Gifford för att de ökat sitt ägande i VNV Global till över 5,53% av kapitalet och rösterna.

2 comments:

  1. Baillie Gifford verkar vara på köphumör. Flaggar över 10% i Kinnevik. Skanska: säljer kontorshus i Stockholm för 2,7 mdr kr
    2022-06-01 11:20:26

    STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skanska säljer kontorshuset Snäckan 8, som kommer att uppföras i centrala Stockholm, för cirka 2,7 miljarder kronor. Köpare är, som tidigare meddelats, Slussgården.

    Det framgår av ett pressmeddelande.

    Projektet inkluderas i orderingången för Sverige för det andra kvartalet 2022 och inkluderar initiala rivningsarbeten som kommer att pågå under cirka ett år. Byggkontraktet och byggherrekostnader bedöms uppgå till cirka 1,6 miljarder kronor, och det nya kontorshuset beräknas stå klart under första kvartalet 2026.

    Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling.

    Skanska har dessutom tecknat avtal att bygga ut universitetshus i Ohio värt 640mln kr.

    Ha en trevlig söndag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intressant med flaggningen även i Kinnevik! Skanska gillar jag också :)

      Trevlig kväll!

      Delete