Tuesday, 26 July 2022

Sommarreflektioner #2: Höjt utdelningsgolv

Sommaren utgör bland annat ett bra tillfälle för reflektion och vila. För egen har jag fokuserat mer på nyss nämnda begrepp den här sommaren än vad jag har gjort på många år.

En del av dessa reflektioner, och slutsatser som detta mynnat ut i, har jag skrivit ned. En del av detta publiceras på bloggen i form av en serie sommarreflektioner. I denna andra del av serien om sommarreflektioner är temat ”Höjt utdelningsgolv”.

HÖJT UTDELNINGSGOLV: Jag vet ärligt talat inte riktigt vad som har hänt med utdelningarna, men i skrivande stund taktar min utdelningsprognos på rullande (framåtblickande) 12 månader på en bit över 570 000 kr. Det är en nivå jag aldrig tidigare har varit i närheten utav. Jag har aldrig under ett enskilt år erhållit mer än 500 000 kr i utdelningar, om nuvarande prognos slår in kommer således nästa år att bli ett nytt rekordår med god marginal.

Det finns dock som bekant utmaningar i omvärlden och några kvartal till ska jobbas igenom innan det är dags för bolagen att avslöja utdelningarna för nästa år. Vanligtvis när jag gör mina prognoser gillar jag att vara lite konservativ och inte dundra iväg alltför mycket.

Hellre lite lägre prognos än att man ska bli besviken när verkligheten uppenbarar sig, det har varit mitt fokus tidigare. Den prognos jag har angivit ovan är inte gjord på samma konservativa sätt, vilket kan rendera i besvikelser nästa år. Prognosen innehåller också några förväntade extrautdelningar.

Hursomhelst, tidigare har jag haft som ambition att minst erhålla 30 000 kr i snitt per månad under ett år. Till följd av att jag har genomfört en hel del aktieköp i år när börsen har backat relativt kraftigt, och därigenom förhoppningsvis ger betydligt mer värde för pengarna för långsiktiga investerare, har den väntade utdelningsnivån för hushållet The Dividend Story skjutit i höjden.

Jag har därför beslutat mig för att höja mitt utdelningsgolv från 360 000 kr (= 30 000 kr/månad) till minst 500 000 kr (= 41 667 kr/månad). Utdelningsgolvet avser den miniminivå avseende utdelningar som jag önskar erhålla per år. Skulle jag lyckas med detta är det en solid nivå på de årliga utdelningarna.

En ytterligare tanke är att, när utdelningarna överstiger 500 000 kr, jag ska fokusera mer på investeringar som bidrar till ökad riskspridning – exempelvis ytterligare investeringar i investmentbolag. För tydlighetens skull: Jag investerar aldrig i ett bolag endast för utdelningens skull 😊

7 comments:

 1. Holy smokey!!! Riktigt bra jobbat. Det är vad jag kallar utdelningar :) Själv ligger jag långt bakom med cirka 9' per månad. Men om hundra år så :D Ett starkt bevis på att långsiktigt sparande faktiskt lönar sig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack och detsamma! 9 000 per månad är grymt, med ränta-på-ränta, återinvestering etc kommer det att fortsätta växa i fin takt :)

   Delete
 2. Trygghet på riktigt! Bra jobbat! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Får hoppas prognosen slår in bara :)

   Delete
 3. Nyfiken på, eftersom vi har några gemensamma bolag, vilka du tror kommer med extrautdelning nästa år?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Handelsbanken tror/hoppas jag ska ge extrautdelning, de har definitivt finansiellt utrymme att göra det i alla fall. Sedan har jag med Sampo som en liten bubblare när det kommer till extrautdelning :)

   Delete
  2. Tack för svar, då håller vi tummarna för Sampo! Tyvärr har jag inte SHB :(

   Delete