Pages

Monday 22 August 2022

Ogunsen: Bästa intäktskvartalet någonsin

I fredags var det dags för Ogunsen att presentera sin rapport för Q2 2022. Detta inlägg innehåller en summering av rapporten samt mina tankar om aktien. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Ogunsen.

Nedan avser Q2 2022 vs. Q2 2021 om inget annat anges.

 • Intäkterna ökade med 20% och uppgick till 125,7 mkr (105,0)
 • Rörelseresultatet ökade från 11,8 mkr till 13,6 mkr, där rörelsemarginalen kom in på 10,9% (11,3)
 • Resultatet efter skatt uppgick till 10,8 mkr (9,3), vilket motsvarar 1,00 kr per aktie (0,86)
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 12,2 mkr (8,9)

Ogunsen levererade en stark rapport där intäkterna var de högsta som bolaget någonsin har levererat i ett enskilt kvartal. Detta var det tredje kvartalet i följd som Ogunsen redovisade rekordintäkter.

Man har haft ett fortsatt starkt inflöde av nya uppdrag. Ser man på konsultverksamheten växte intäkterna med 22% medan rekryteringsintäkterna växte med mer beskedliga 4%. Konsultintäkterna var de högsta någonsin medan rekryteringsintäkterna kom in som de näst högsta någonsin, endast Q4 2021 var bättre.

Sammantaget härstammade 13% av intäkterna från den mer lönsamma rekryteringsverksamheten, vilket är en nedgång från 15% i Q2 2021. Utfallet på 13% i Q2 är samma som snittet för de senaste åtta kvartalen. Personligen hade jag dock hoppats på lite högre andel rekryteringsintäkter givet den starka arbetsmarknaden.

Det bjuds inte direkt på överdrivet mycket information i Ogunsens rapporter. Bolaget har tidigare pratat om att man inte är främmande för att genomföra förvärv samt att man ämnar lansera ett Young Professionals-erbjudande, där det senaste initialt var planerat att gå live ”i början” på 2022. I Q2-rapporten ges ingen information kring dessa områden.

Det må vara en sak att man inte lämnar status kring potentiella förvärv men jag tycker verkligen att man borde ha gett status på Young Professionals. Ogunsens senaste större tillväxtsatsning blev inte som planerat och renderade därför i att man gjorde marknaden besviken. Det finns därför en oro när man återigen har lanserat en ny tillväxtsatsning när konjunkturen stod i zenit.

Hursomhelst, för tillfället taktar verksamheten på väldigt bra. Under de senaste fem kvartalen har Ogunsen uppvisat en genomsnittlig kvartalstillväxt (y-o-y) på 24%. Q3 har inga märkvärdigt tuffa jämförelsetal (förutom att rörelsemarginalen var stark), man bör (givet att konjunkturen håller ihop okej) ha goda möjligheter att komma in med intäkter och resultat högre än Q3 2021. VD skriver i rapporten att man just nu inte ser några tecken på försämrad efterfrågan.

När det gäller Q4 blir det däremot betydligt tuffare att överprestera vinsten per aktie från motsvarande period föregående år, där rörelsemarginalen kom in på väldigt höga 13,1%. Det är klart över bolagets målnivå. Min prognos stipulerar att vinsten per aktie kommer att öka i Q3 men sjunka i Q4, jämfört med sina respektive jämförelsekvartal.

Sammantaget kom Ogunsens Q2-siffror in över mina förväntningar, med undantag för rörelsemarginalen som kom in i linje med min prognos. Baserat både på vinsten per aktie på rullande 12 månader och på min prognos för helåret 2022 handlas Ogunsen till kring P/E 10.

Aktien är således inte dyr för tillfället. Bolaget har också en stark finansiell ställning och jag räknar med att aktieägarna kommer att erhålla en fin direktavkastning till våren om man köper aktien idag.

Elefanten i rummet är givetvis osäkerheten kring konjunkturens utveckling och hur/när detta sätter sina spår på arbetsmarknaden. Jag följer varje vecka upp antalet konsult- och rekryteringsannonser som publiceras på Ogunsens olika hemsidor. Så sent som i fredags noterades ATH i antalet rekryteringsannonser, dock har aktiviteten under sommaren (bland annat till följd) av naturliga orsaker varit lägre.

Jag tror att 2022 kommer att bli Ogunsens bästa år någonsin. Jag är nöjd med den position jag har byggt upp i Ogunsen och har inga planer på att varken köpa eller sälja aktier för tillfället. Ogunsen är det innehav som har varit med allra längst i min portfölj.

2 comments:

 1. Själv går jag bara och väntar på att valet ska vara över och se om jag ska utöka min position i Academedia. Jag ser inte hur man ska våga göra nåt stort med skolan och samtidigt få med sig C vid en vänsterregering men å andra sidan är ju skolan Sossarnas paradfråga.

  Ogunsen, har du gjort nån jämförelse med tex Dedicare och/eller NGS? Det är väl för detta ändamål man egentligen skulle kosta på och köpa en mer professionell version av börsdata antar jag så slipper man gå in och göra det manuella jobbet fast å andra sidan må det ju göras manuellt och justera för alla ev engångsposter :-)

  Själv har jag ägnat allt för mkt tid åt försöka hitta nya 10-taggare, man bör nog egentligen fokusera och ta casen med 10-15% yoy istället - sett lessons learnt så är det ju ändå de casen som gör portföljen i det långa loppet.

  Mvh Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det ska bli intressant att se var skolfrågan landar. Kan nog vara fint studsläge för Academedia om det blir ny regering (dvs. där inte sossarna ingår).

   Nja, jag har på min to-do list att läsa på om framför allt Dedicare av de du nämner. Dedicare har ju lite annan inriktning jämfört med Ogunsen. Jag håller helt med, lyckas man fånga 15-procentare per år kommer det över tid blir fint :)

   Delete