Pages

Saturday 6 August 2022

Portföljnyheter i veckan: v31

Trots att det är lite mer sommarstiltje för tillfället har det ändå hänt en del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt att dela lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: Det rapporterades att dotterbolags-VD sålt 2 000 aktier för 137 kr per aktie.

Min kommentar: Som jag skrev relativt nyligen är denna typ av försäljningar inget jag lägger någon större vikt vid. B3 har ett riktigt bra insynsägande på flera håll. Styrelseordförande Sverre har under de senaste kvartalen löpande också köpt en betydande mängd med aktier, det är något jag lägger betydligt större vikt vid.

EVOLUTION: Spelaraktiviteten fick en flygande start i augusti för EVO. Redan på månadens första dag noterades flera nya rekordnoteringar när det gäller samtida spelare. Spelen som noterade nya rekord var Crazy Time, Lightning Baccarat, Speed Baccarat A, Speed Baccarat V, Golden Wealth Baccarat och Gold Bar Roulette. På månadens andra dag noterade även Speed Baccarat U, Speed Baccarat X och Speed Baccarat W nya rekord. Det är några av rekorden som har noterats i veckan.

Min kommentar: Det är alltid tillfredsställande att se när nya rekordnoteringar uppvisas bland EVOs spel. Succéspelet Crazy Time fortsätter att bryta ny mark. Enligt EVO-trackern är nuvarande rekordnotering på 19 500 samtida spelare. Det är dags för EVO att lyfta taket på Crazy Time och satsa på 20 000 samtida spelare i nästa fas.

H&M: Under perioden 25-29 juli återköpte H&M 992 582 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 4 668 970 aktier, vilket motsvarar 0,28% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: Som tidigare har nämnts tycker jag att det är positivt att H&M fortsätter återköpa runt en miljon aktier per vecka. Det är fortsatt ändå en väldigt liten andel av aktierna som bolaget har återköpt, sakta men säkert ökar dock antalet återköpta aktier.

ITAB: I veckan har det annonserats att styrelseledamot i ITAB köpt 8 000 aktier, där köpsumman uppgick till drygt 80 000 kr.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att det fortsätter trilla in nya insynsköp i ITAB.  Det är inte de största nivåerna på köpen, likviditeten i aktien är däremot inte heller den bästa. Jag tycker att det är positivt att det köps från flertalet insynspersoner.

JM/SBB: På måndagen informerades det att SBBs ägande i JM ökat, som en konsekvens av att JM förra veckan makulerade återköpta aktier. SBBs ägande uppgår efter detta till 30,6% av aktierna.

Min kommentar: I normalfallet gäller att när en ägare passerar gränsen för att äga minst 30% av rösterna i ett bolag krävs att man lägger ett bud där man åtar sig att även köpa resterande aktier. Enligt Nasdaq har en ägare som passerar 30% av rösterna fyra veckor på sig att lägga ett bud på bolaget där man måste erbjuda sig att köpa samtliga utestående aktier. Enligt vad som har kommunicerats i veckan gäller dock inte detta för SBB då man inte har köpt några fler aktier, deras ägande i JM har endast ökat genom att JM makulerade återköpta aktier. Skulle SBB köpa en enda aktie till kommer dock budplikten att gälla. SBB har tidigare meddelat att man just nu genomför en strategisk översyn avseende hur man få ut mer aktieägarvärde i JM. Det ska bli intressant att se vad SBB kommer fram till.

KAMBI: På måndagen annonserades det att online sports betting kommit ett steg närmare att bli verklighet i den amerikanska delstaten Massachusetts, detta då lagstiftarna kommit överens om ny spellagstiftning. Nästa steg är att delstatsguvernören ska signera lagförslaget.

Min kommentar: Att ännu en amerikanska delstat nu är nära att tillåta sportspel online är positivt. Tyvärr inkluderas inte iGaming. Som otålig investerare i spelbolag känns det som att utvecklingen går långsamt framåt, men man får ta en delstat och en spelform i taget.

NCC: Under förra veckan återköpte NCC 343 010 aktier inom ramen för det återköpsprogram som inleddes 11 maj 2022 och avslutas senast vid årsstämman 2023. Efter förra veckans återköp äger NCC 4,4% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: Till skillnad från H&M har NCC nu återköpt en skaplig del av de utestående aktierna. Givet hur aktien handlas för tillfället tycker jag att det är helt rätt att återköpa aktier. Allt annat lika ger det en extra skjuts i jakten mot målet att erhålla en vinst per aktie på 16 kr 2023. Jämfört med senaste uppdateringen återköpte NCC i veckan cirka 0,3% av de utestående aktierna.

6 comments:

 1. Några intressanta nyheter skall jag lyckas skaka fram. I onsdags meddelade Avanza att nettoinflödet hade ökat med 11% i juli jämfört med juni. I tisdags blev det klart att man är överrens gällande sportsvadslagning vilket säkerligen kommer att påverka både Betsso och Kindred.
  I fredags rapporterade Clas Ohlsson att deras satsning inte nådde fullt ut.
  I måndags rapporterades substansvärde för Industrivärden till 282 kronor.
  I måndagsbörjade Kindred med nytt återköps program. I fredags minskade
  Capital group som är största ägare minskade i Kindred till 14,9% från 15,5%.
  Volvo kom i onsdags med att man skall starta en batterifabrik i Skaraborgs regionen. Minst 35% av produkterna skall vara elektriska år 2030.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad avser överenskommelsen avseende Betsson och Kindred? Massachusetts?

   Delete
  2. Kopierar nyheten så att det blir mer tydligare:

   STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lagstiftare i amerikanska delstaten Massachusetts har kommit överens om att tillåta licensierade sportböcker och erbjuda vadslagning för professionella och amatörsportevents, med vissa restriktioner.

   Det rapporterar flera medier.

   Enligt lagförslaget är både online och så kallad retail-betting tillåten. Deltagare måste vara 21 år och kan inte använda kreditkort. Däremot finns inget förbud vad gäller reklam.

   Guvernören i Massachusetts, Charlie Baker, har tio dagar på sig att agera på lagförslaget innan det klubbas igenom. Han har tidigare uttryckt stöd för legaliserad sportvadslagning, enligt ESPN.

   Delete
  3. Precis, det var det jag misstänkte och samma som jag la in på Kambi. Riktigt trevligt att fler delstater öppnar upp :)

   Delete
 2. Haha såg ej att du lagt den på Kambi 🤣

  ReplyDelete