Pages

Saturday, 20 August 2022

Portföljnyheter i veckan: v.33

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: Efter börsstängning igår annonserades det att B3s styrelseordförande genomfört nya insynsköp. Denna gång köpte han närmare 30 000 aktier, där transaktionssumman uppgick till knappt 4 mkr.

Min kommentar: Ordförande Sverre har under flera kvartal nu genomfört betydande insynsköp i B3. Aktien har sedan han började köpa aktier gått starkt och det är därför positivt att se att Sverre fortsätter köpa aktier till högre kursnivåer. Som jag tidigare har nämnt ska det bli mycket intressant att se vilka nya finansiella mål B3 lanserar i slutet på oktober, min förhoppning är som bekant att intäktsmålet för 2025 ska vara att intäkterna ska överstiga 2 mdkr.

BETSSON: Betsson har i veckan informerat att man har emitterat ytterligare seniora icke-säkerställda obligationer om 10 mEUR. Detta gjordes inom ramen för befintligt ramverk, vilket omfattar totalt 250 mEUR och där totalt 100 mEUR nu är emitterat.

Min kommentar: Betsson skriver att syftet med likviden är att den ska "användas till generella företagsändamål". Personligen hoppas jag att Betsson planerar för förvärv. 

CASTELLUM: På måndagen annonserades det att Rutger Arnhult köpt 550 000 aktier i Castellum. Den genomsnittliga köpkursen landade på drygt 172 kr och den totala köpelikviden uppgick till närmare 95 mkr.

Min kommentar: Rutger har i år vid flera tillfällen utökat sitt innehav i Castellum. Jag tycker det är positivt och förtroendeingivande att han fortsätter köpa. Nyheten som annonserades på måndagen var ett signifikant insynsköp.

EVOLUTION: EVO informerade i veckan att man nu har gått live med två nya studios i Madrid. I samband med detta uppgav man också att roulette (inklusive Lightning Roulette) och blackjack kommer tillhandahållas via språket brasiliansk-portugisiska.

Min kommentar: Den brasilianska marknaden är en väldigt spännande långsiktig marknad. Det är således positivt att EVO lanserar nya delar i sitt erbjudande som riktar in sig på den brasilianska marknaden. På tal om Sydamerika informerades det också i veckan om att Uruguay tagit ett steg närmare att legalisera online gambling.

FASTPARTNER: I lördags offentliggjordes det att Sven-Olof Johansson utökat sitt innehav i Fastpartner genom att köpa 20 000 aktier till en snittkurs på 75,66 kr. Fastpartner har i veckan annonserat att man hyr ut 1 200 kvadratmeter kontor i centrala Frösunda till Consolis och Strängbetong. Inflyttning sker vid årsskiftet.

Min kommentar: Detta insynsköp är inget monsterköp utifrån Sven-Olof Johanssons totala förmögenhet men detta köp gjorde mig ändå glad. Jag har varit kritisk till att han inte har köpt mer aktier när kursen har sjunkit ordentligt (även om han i november köpte 600 000 aktier till kursen 80 kr och har därefter gjort ytterligare några köp på 20 000-30 000 aktier). I veckan har också ett mindre insynsköp skett från annan person i bolagsledningen. Det är även glädjande att Fastpartner har ingått ett nytt hyresavtal, något som ger en extra skjuts i verksamheten från och med 2023.

HANDELSBANKEN: På måndagens publicerade Handelsbanken information om att man uppdaterar sitt ramverk för gröna obligationer. Handelsbankens mål är att 20% av bankens finansieringsvolym till 2025 ska utgöras av ”grön finansiering, social finansiering eller finansiering som bidrar till en hållbar och mätbar omställning hos låntagaren”.

Min kommentar: Uppdateringen av bankens ramverk för gröna obligationer, vilket ursprungligen publicerades 2018, är i syfte att ytterligare anpassa sig till den europeiska unionens så kallade Taxonomi-regelverk. Jag tycker att det är bra att man har fokus på hållbarhet och gröna obligationer. Dock är det viktigt att dessa beslut inte styrs – och begränsas – av populism (något som hållbarhetsdiskussioner ibland präglas av i samhällsdebatten).

H&M: Under perioden 8-12 augusti återköpte H&M 989 503 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 6 648 237 aktier, vilket motsvarar 0,40% av det totala antalet utestående aktier.

Det meddelades i veckan att H&M-varumärket Cos under hösten kommer att säljas via flera återförsäljare, där Nordstrom (USA), Breuninger (Tyskland, Schweiz, Österrike och Polen) och Yoox (på samtliga online-marknader som Yoox tillhandahåller) nämndes.

I veckan har det också rapporterats att H&Ms kläder återigen är tillgängliga för försäljningen på Alibabas plattform Tmall. H&Ms kläder var innan detta borttagna från Tmall sedan våren 2021. 

Min kommentar: Som tidigare har nämnts tycker jag att det är positivt att H&M fortsätter att återköpa runt en miljon aktier per vecka. Det är ännu ändå en väldigt liten andel av aktierna som bolaget har återköpt, sakta men säkert ökar dock antalet återköpta aktier. När det gäller Cos tycker jag att det är helt rätt att man ingår tredjepartssamarbeten i syfte att stärker kännedomen för varumärket.

Det känns mycket positivt att H&M är tillbaka på Tmall, något som givetvis supporterar försäljningen på den långsiktigt spännande och viktiga kinesiska marknaden. H&M har däremot fortsatt utmaningar i Kina, där man ännu inte finns tillgängliga på vissa handelsplattformar etc.

JM: Styrelseledamot i JM har den här veckan annonserat att han har köpt aktier för 1,9 mkr, vilket utgjordes av en affär på 10 000 aktier till kursen 190 kr.

Min kommentar: Det är glädjande att se att det för andra veckan i rad sker insynsköp i JM. Ett köp på 1,9 mkr tycker jag är ett fint köp.

NCC: Under förra veckan återköpte NCC 287 147 aktier inom ramen för det återköpsprogram som inleddes 11 maj 2022 och avslutas senast vid årsstämman 2023. Efter förra veckans återköp äger NCC 5,0% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: NCC har nu återköpt en skaplig andel av de utestående aktierna. Givet hur aktien handlas för tillfället tycker jag att det är helt rätt att återköpa aktier. Allt annat lika ger det en extra skjuts i jakten mot målet att erhålla en vinst per aktie på 16 kr 2023. Jämfört med senaste uppdateringen återköpte NCC förra veckan cirka 0,2% av de utestående aktierna.

PEAB: På fredagen annonserade Peab att man fått uppdraget att bygga en ny simhall i Malung, där Malung-Sälens kommun är beställare. Kontraktsvärdet uppgår till 216 mkr. Byggstart sker i augusti 2022 och arbetet väntas vara klart i juni 2024.

Min kommentar: Det är trevligt att nya uppdrag börjar trilla in även för Peab efter semesterperioden. Av Peabs uppdrag härstammar en betydande andel från den publika sektorn, något som känns extra bra i tider som präglas av omvärldsturbulens.

8 comments:

  1. Hej! Har du köpt ngt senaste tiden?
    Själv har jag fyllt på med Peab och Thule

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!

      Fint med Peab och Thule! Jag har 5 veckor nu utan några köp :)

      Delete
  2. Yes det händer grejer. Nyheter trillar in.

    Bahnhof kom med rapport i Torsdags och nyheten där är att man kan komma och höja sin prognos.

    Skanska får en riktig stororder av Virginia port authority. Portmouth marine terminal som ligger i Portmouth, Virginia skall byggas om helt och hållet. Kontrakt värt 2,3 MDR Sek. Den ordern kom i tisdags.

    Även en order från kronobergs län kom för att bygga växjös nya akutsjukhus. Den ordern är värd 1,2 MDR kr.

    Det var inte så mycket. Men någonting i alla fall!



    ReplyDelete
    Replies
    1. Fina ordrar för Skanska och spännande med eventuellt höljd prognos av Bahnhof!

      Delete
  3. Bra och läsvärt inlägg med intressanta reflektioner. Det jag funderar över är varför återköpet av egna aktier i NCC skulle bidra till att uppnå målet om 16kr i vinst /aktie? Det förstår jag inte riktigt. Som jag set det är det bara om återköpta aktier makuleras som det tillför något av värde för aktieägarna. Kanske det är något jag missat här.

    Skeptisk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Exakt. Nuvarande återköpsprogram gäller som längst till årsstämman 2023. Jag räknar med att man (senast) därefter kommer makulera återköpta aktier och att bolaget därigenom ska fördela ut vinsten på ett färre antal aktier.

      Delete
  4. Vi köpte en drös aktier i Peab i juli. Förstår fortfarande inte kursraset, just med tanke på det du skriver, bolagets projekt åt statliga och kommunala verksamheter. Långsiktigt borde Peab värderas upp :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fint med Peab! Det tror/hoppas jag blir en bra investering på sikt. Jag gillar också Peab mycket :)

      Delete