Pages

Wednesday 24 August 2022

Softronic: Stabil kvalitet

I dagens inlägg tänkte jag spana in konsultbolaget Softronics Q2-rapport samt ge min syn på aktien. Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Nedan avser Q2 2022 vs. Q2 2021 om inget annat anges.

  • Intäkterna ökade med 6% och uppgick till 206,3 mkr (194,6)
  • EBITDA uppgick till 26,1 mkr (26,0)
  • Resultat efter skatt uppgick till 16,5 mkr (15,8), där vinsten per aktie landade på 0,31 kr (0,30)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten kom in på 33,3 mkr (24,5)

Softronic levererade en stabil rapport för det andra kvartalet 2022, det är dock enligt min mening ingen rapport som det slår gnistor om.

Trots flera utmaningar i omvärlden uppger bolaget att man än så länge inte ser någon avmattning i efterfrågan. Däremot påtalar man att det är utmanande att hitta tillräckligt med personal, något som är en utmaning för sektorn i stort. Antalet anställda är en viktig parameter att följa i ett konsultbolag. En nackdel med rapporten var därför att antalet anställda sjönk både year-over-year och quarter-on-quarter.

I grund och botten gillar jag Softronic. Jag har historiskt varit aktieägare vid några tillfällen, idag äger jag dock inga aktier i bolaget. Det är som sagt ett fint bolag. Man har nettokassa och överlag en väldigt stark finansiell ställning. Investerare som gillar utdelning kan nog förvänta sig en attraktiv direktavkastning kommande år på nuvarande kursnivå (24,45 kr när detta skrivs den 20 augusti).

Baserat på vinsten per aktie på rullande 12 månader handlas aktien till P/E 15,8. Jag tycker P/E 16 är en ganska rättvis värdering för Softronic. Jag väljer därför att fortsätta följa bolaget från sidlinjen, men är inte främmande för att plocka in aktien om värderingen (enligt mig) är den rätta.

Från ett relativperspektiv ser jag också en bättre potential i mitt största innehav – B3 Consulting Group – jämfört med Softronic. Båda bolagen bedriver dock verksamhet som gynnas av digitaliseringens framfart.

4 comments:

  1. Ja de e stabilt. Får kolla på B3. Är ägare i Softronic.

    ReplyDelete
  2. Letar just nu efter stabilitet. Mer DA och mindre skulder. Kollade på B3 VS Softronic via börsdata. Visst att B3 har mer hungrig styrelse ( en styrelse som köper aktier) men det är inte där jag är just nu. Du har börjat med utdelningar för länge sedan jag försöker få mina utdelningar att växa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En stor del i caset med B3 är enligt mig den turn-around man gör/gjort. Lönsamhetshistoriken har inte varit tillräckligt bra, vilket gör Börsdata-jämförelsen vansklig i detta fall enligt mig. Jag hoppas B3 kan ge en utdelning kring 7,50 kr till våren.

      Delete