Pages

Thursday, 8 September 2022

Minska dina matkostnader: 2.0

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg på temat ”tips för att minska dina matkostnader i en höginflationsmiljö”. En av kommentarerna jag fick på det inlägget var något i stil med att det var bra tips men att det är tråkigt att samma tips återupprepas bland olika bloggare.

Jag blev faktiskt irriterad när jag läste den kommentaren. Jag blev inte irriterad på personen som skrev kommentaren och inte heller på kommentaren per se. Jag blev irriterad på att det budskap kommentaren förmedlade stämmer och att jag borde kunna skriva lite mer spännande saker än att återupprepa många ’gamla’ spartips.

Det absoluta ’äldsta tricket’ i spartipslådan är ju att ta med matlåda till jobbet. Egentligen ville jag inte ta med det tipset, men om jag inte tar med det är det garanterat någon som inom fem minuter kommer påpeka att det tipset måste med – således kan jag ju lika gärna skriva ut det själv 😊

Om man ändå ska försvara mitt inlägg tror jag att man bör skilja på en (relativt sett) mindre grupp ’kostnadsmedvetna’ personer och den breda massan. Det gör dock inte att mitt inlägg som troligtvis riktar in sig till en mer ’kostnadsmedveten’ skara blev mer relevant.

I dagens inlägg tänkte jag därför köra några mer '2.0-tips' för att sänka matkostnaderna. Det kan hända att några saker från förra inlägget återupprepas. Jag kan garantera att den genomsnittlige ’kostnadsmedvetna’ personen inte genomför alla dessa tips. Nu kör vi! 😊

Sluta köpa kaffe: Då detta är 2.0-tipsen utgår jag redan från att ingen köper kaffe på café eller liknande. Jag är ingen kaffedrickare så jag vet inte hur mycket pengar man kan spara på att inte köpa något kaffe överhuvudtaget. Måste du dricka kaffe, drick då ditt kaffe på ett ställe där det erbjuds gratis (t ex på din arbetsplats). Vill du dricka kaffe utanför din arbetsplats får du ta med termos och fylla upp.

Sluta köpa frukt och bär: Följer man diverse olika ’experter’ inom kostområdet råder det olika uppfattningar om frukt och bär. Vissa anser att frukt och bär innehåller för mycket socker och att det därför är något man till stor del bör konsumera ’sparsamt’. Att köpa ett gäng bananer eller ett kilo äpple är inte heller särskilt billigt. Om du måste äta frukt och bär får du enligt denna 2.0-skola fokusera på något av följande: odla eget, palla äpplen, plocka blåbär i skogen, ta med ditt barn till matbutiken och ta en gratis banan (man kan gå flera gånger per dag) eller stå och vänta på jobbet när fruktkorgen dyker upp (det är inget att skämmas över att ta flera frukter).

Köp filmjölk/yoghurt med hög fetthalt: Köp alltid filmjölk/yoghurt med hög fetthalt. Spä sedan ut varje portion filmjölk/yoghurt med vatten så att varje förpackning räcker betydligt längre.

Gör egen granola och skippa mjölken: Om någon gillar att äta granola och mjölk, så är det dags att ändra på strukturen på denna måltid. Gör du inte redan egen granola, så börja med det. Det finns de som hävdar att mjölk inte är optimalt för vuxna människor att dricka/äta. Sluta därför köpa mjölk och ät din granola (om du vill äta granola) med vatten, det hela kan smaksättas med lite goda och nyttiga kryddor – t ex nejlika.

Köp endast prisnedsatta varor (inklusive kampanjer): Inför att du ska gå och handla mat har du gått igenom veckans reklamblad för de butiker som ligger relativt nära där du bor. Huvudregeln ska vara att endast köpa varor som är prisnedsatta och/eller är på kampanj. Är det väldigt bra pris på Vara X, passa då på att köpa så mycket det bara går och fyll frysen (om det är något som är möjligt att frysa in).

Store-hopping: Generellt gäller att man behöver gå ’the extra mile’ om man ska uppnå extra bra saker. Då matbutikerna ofta har olika ’lockpriser’ så får man helt enkelt gå till flera olika butiker för att handla sin mat.

Säkerställ att samtliga i familjen har medlemskap hos ’dina’ matbutiker: Vissa av matbutikernas erbjudanden gäller endast för medlemmar och t ex max två köp. Det är då viktigt att samtliga i familjen är medlemmar så att man kan maxa attraktiva kampanjvaror. Vill man köra överkursvarianten kan man t ex fråga sina veganska vänner om man kan få låna deras medlemskort hos en viss butikskedja om det är extra bra pris på kött.

Jag hoppas att en del av ovan tips inte anses vara de gamla vanliga mattipsen. Självklart kan man dra det ytterligare mycket längre, t ex:

  • Minska antalet måltider
  • Köp inte godis och kakor etc
  • Fokusera på mat som inte triggar ’sug’

Är man tillräckligt ofta i en butik lär man sig också deras ways-of-working. Det finns en butik jag brukar handla i som sällan har fått ordning på kampanjpriserna på måndag morgon. Man går då till butiken och köper Vara X som är på kampanj (och man endast får köpa X antal av). I kassan blir det då fel när inte de korrekta priserna är inlagda (Tips till butiken: Kolla in Pricers erbjudande).

Personalen får då lägga in varan manuellt, dock står det bara något schablonartat på kvittot – t ex ”Mejeri 49 kr”.  Det vill säga kampanjvaran man endast kunde köpa 2 utav har du officiellt inte köpt en enda av – detta trots att varorna ligger i din matpåse. Då kan man komma tillbaka senare i veckan och köpa varorna igen.

😊 

4 comments:

  1. Det låter precis som vårt tillvägagångssätt när det kommer till att handla mat. Barnen tar alltid en frukt i affären. Vi har koll på när det är extra pris. Shoppar några ggr i veckan och bygger ofta middagen baserat på vad som finns i rea hyllan. Lagar mycket mat såklart. Dock müsli kan man hitta till väldigt bra priser så svårt att göra egen till samma pris. Vatten i fil kommer vi dock aldrig göra, men ett tips är att köpa mindre frukostskålar, då tar man mindre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snyggt och bra tips med mindre skålar! Standard brukar för min del vara att fylla upp skålen, så en mindre skål är ett bra tips :) Haha, vatten i fil är lite underskattat ändå :P Om man köper 3% fil och häller i lite vatten blir det typ som en 0,5% fil :)

      Delete
    2. Jag upptäckte faktiskt det nyligen att jag bara fyllde upp skålen till Max efter att gjort likadant med barnens skålar. Minstingen tyckte jag hällde på för mycket 🫢
      Köper alltid mest fetthalt för pengarna och undviker alltid allt med konstgjort aspartam och liknande. Yoghurt brukar finnas typ två för 30 kr eller liknande så då passar vi på. Många har lite längre datum så vi märker de med siffror så man vet vilken man ska äta först 😀 sen slänger vi faktiskt fruktansvärt lite, allt som blir över kan bli en snacks till barnen eller en lunch 😎

      Delete
  2. Två Månadslöner9 September 2022 at 13:37

    Maträtter man gör ska vara mer "fylliga" som potatis, morötter och grönsaker. Kostar nästan ingenting för 1 kg. Blanda in majonnäs i olika rätter och sallader, rödbetor är bra, soppor är bra, stora volymer och räcker och blir över, frysa in matlådor m.m. Att minska alkohol konsumtion sparar mycket och dricka mindre juice och läsk. Där köper jag t.ex. inget, dricker mest vatten och vitamin C/D tabletter samt te. Vill du spara ännu mer, hoppa över att handla varannan gång, då äter man makaroner med mjölk, knäckebröd med sista ostbiten och tar fram frysta saker som man glömt bort för 1 år sedan.... man kan spara mycket om man vill!

    ReplyDelete