Saturday, 10 September 2022

Veckans aktieköp: v.36

Det är fortsatt stökigt på börsen, även om veckan avslutades på ett starkt sätt. För egen del blev det aktieköp i fyra bolag under veckan.

H&M: För tillfället känns det som en tuff match huruvida det skrivs mest om elkrisen eller om alla analytiker som sänker sina riktkurser och prognoser för H&M-aktien. Skämt å sido, H&M aktien har handlats svagt på sistone och känslan är att det mer eller mindre dagligen kommer uppgifter om någon analytiker som sänker sina prognoser. Att H&M möter flera utmaningar – bland annat följd av den starka dollarn – är ingen nyhet. Jag investerar på lång sikt och väljer att fylla på mitt innehav till dessa kurser. Köpkursen i veckan landade på 106,44 kr per aktie.

INWIDO: För andra veckan i följd har jag köpt aktier i Inwido. Det blev köp vid två olika tillfällen i veckan. Första gången fick jag betala 102,30 kr per aktie och andra gången betalade jag 99,95 kr per aktie. Inwido är fortsatt en position som är under uppbyggnad i min portfölj. Baserat på vinsten på rullande 12 månader motsvarar veckans köp ett P/E-tal på strax under 8. Även om vinsten kommer pressas framöver till följd av nuvarande omvärldsturbulens tycker jag att Inwido är ett långsiktigt intressant case på dessa kursnivåer.

PEAB: Ett av bolagen som jag har köpt allra flest aktier i under 2022 är Peab. Jag har regelbundet utökat mitt innehav i takt med att marknaden fortsätter att uppvisa en skepsis mot aktien. Förutom att Peab löpande återköper aktier har även insynspersoner köpt aktier vid flertalet tillfällen hittills i år. Gällande aktieåterköpen har bolaget nu återköpt drygt 1,7% av de utestående aktierna. I likhet med Inwido är Peab också ett bolag jag finner attraktivt värderat för långsiktiga investerare.

SBB: Jag hade ett kurslarm inlagt på SBB, vilket var satt till 15 kr. Det var en nivå som aktien underskred i veckan och det blev därför en ökning i SBB till strax över 15 kr per aktie för min del. Torsdagens nyhet om att SBB ingått en avsiktsförklaring om att sälja fastigheter för 9 mdkr i linje med bokfört värde (innan avdrag för latent skatt) tycker jag är positivt – även om det gärna hade fått kommunicerats något kring vilka fastigheter som avses etc. Detta är ett välkommet tillskott i jakten på att stärka upp balansräkningen.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

10 comments:

 1. Börsen har stökat och bökat men på slutet gick det bra. ECB och riksbanken lyckades hålla i sina munnar och känslor mer än Powell gjorde. EU kom dessutom med ett beslut angående elfrågan. Kul att du köpt SBB. Märker att du köper mycket fastighets relaterat. Även Inwido håller på med fastighetsrelatering ( Fönster).

  Det är viktigt att göra sina egna analyser på bolag när det gäller att bevaka bolag som många analyshus bevakar.

  Telia är ett stabilt bolag som genererar kassaflöde till portföljen och bolaget har blivit med all rätta försiktigare gällande att gå in och göra avtal med skumma diktatorer i öst. Kirkby styr med andra ord bolaget åt rätt håll och bolaget är rätt defensivt lagt idag. OBS mitt köp är långsiktigt och ingen spekulation på t.ex. hur det går i riksdagsvalet. Jag har gjort min egen analys. Analyshusen sänkte tyvärr konkurrenten Tele2 och Telia åkte ner i Tisdags. Jag köpte mina 100st i Måndags till 37,40

  Jag har gjort en fundamental analys som är att jag tror på att vi ändå kommer att ha en någorlunda konjunktur framöver även om den kommer bromsa och att bolaget i fråga kommer att lyckas med att sälja en av sina gruvor i Portugal ( Neves Corvo). EU:s el påverkar också.
  Att äga Lundin bolag innebär alltid politisk risk vilket jag är fullt medveten om. Alltid bra att göra egen analys men det är tur att det finns även dem som kan hjälpa dig på traven när du är osäker. Marcus Hernhags aktiechatt via privataffärer fredag den 2:a September rekades Lundin Mining som en av kvartalsutdelarna som var köpvärda. Dem andra två var Castellum och Vitec. Jag köpte 100 st Lundin Mining till pris 56,00 kronor. Rullande 12 månader är P/E 7,5


  https://www.privataaffarer.se/hernhag-tre-lockande-investmentbolag/
  Länken är missvisande då den refererar till första frågan som var vilka 3 investmentbolag som var köpvärda. På den frågan svarar Hernhag Investor, Spiltan och Kinnevik. Han har dock inte helt koll på sistnämndas storlek gällande tillväxt portfölj men ser det som ett säkrare alternativ än t.ex. VNV.

  Axfood är dyrt skriver många men det finns dem som ser den som en stabil inflations vinnare och vågar inte gå in i annat utan köper mycket Axfood. Axfood är dyr och det finns annat man kan placera i om du frågar mig men stabilitet kostar?! Men när en av dem kanske kändaste defensiva generalerna skalar av då är det nog dags. Jag sålde 48 st till pris 331,10. 500st kvarstår.
  https://petrusko.blogspot.com/2022/09/skalat-av-ytterligare-lite-i-axfood.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Glömde komma med att jag tror att det kommer att börja lugna ner sig efter valet och jag har lastat in lite sparkapital. 15k för att vara mer exakt. Kollar på att öka i 3 bolag. De jag kommer att välja mellan är 5 ( Coor, Hexpol, Mycronic, Peab och SHB) m.a.o 2 skall bort. Ni är välkomna att vädra åsikter.

   Delete
  2. Intressant! Yes, det har blivit en hel del fokus på bygg och fastighet för min del på sistone.

   Kommer Telia ner till 33-34 kr är jag inte främmande för att plocka in lite Telia igen :)

   Håller med om att Kinnevik är mindre risk än VNV, inte minst tack vare deras Tele2-innehav.

   Vet inte exakt vad Axfood har för P/E nu men jag tillhör skaran som tycker det är en för dyr aktie :) Fint bolag dock!

   Delete
  3. Hoppas din spaning infrias! Peab och SHB är två av mina största innehav så jag röstar på att de inte ska bort :) Peab känns större långsiktig uppsida dock, tycker jag.

   Delete
 2. Hej! Blev några Heimstaden pref, Peab, HM SBB och Tele 2

  ReplyDelete
 3. Låter som bra köp alla förutom SBB som är ett riktigt skurk-bolag. Socialdemokraterna har rånat Samhällsnyttan på sina fastigheter, ofattbart att de kom undan med det. Dessutom sa gangstern från Makedonien 🇲🇰 att det skulle bli mer transparens. Bara ljug alltihop. Borde inte få vara på börsen som Hagströmer sa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Hehe, ja det finns mycket åsikter om SBB :) Gällande vad som hör hemma på börsen är min åsikt att bolag som uppfyller noteringskraven bör hör hemma där - dock inte detsamma som att jag gillar alla bolag :P Håller däremot helt med om att transparensen i SBB är på en icke-önskvärd nivå. SBB är typ mitt minsta innehav, givet hela situationen blir det lite mer av ett spekulativt köpt.

   Delete
  2. Likadant för mig ! Har en liten skvätt under 1 %. Känner dock att fastigheterna borde vara stabila. Det är belåningen jag är rädd för

   Delete
  3. Håller med, får hoppas på några börsdagar till som idag :)

   Delete