Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.
B3 CONSULTING GROUP: På måndagen annonserades det att styrelseordförande Sverre (via närstående) genomfört ytterligare ett insynsköp. Denna gång köpte han 50 000 aktier för 137,25 kr per aktie, vilket utgör en total transaktion på närmare 6,9 mkr. I veckan har även bolagets relativt nytillträdde CFO köpt aktier för cirka 80 000 kr.
Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att Sverre fortsätter att köpa aktier för betydande summor. Han exekverar verkligen i linje med pilotskolans ABC. Får jag önska hoppas jag att inte B3s största ägare Protector Forsikring är säljare (för huvuddelen) av aktierna Sverre köpt i veckan. Det är också positivt att insynsköp sker av fler personer än ”bara” Sverre – även om jag värderar Sverres insynsköp högst.
CASTELLUM: Fastighetsbolaget Castellum har under veckan lanserat ett uppdaterat ramverk för gröna obligationer.
Min kommentar: Så kallade gröna obligationer är något som flertalet investerare efterfrågar. Inte sällan leder hållbarhetsrelaterad(e) finansiering/lån (allt annat lika) till lägre finansieringskostnader. Långsiktigt kommer det generellt i samhället att vara ett fortsatt stort intresse för hållbarhetsrelaterade investeringar och att då ha ett tydligt hållbarhetsfokus i sin verksamhet är således ett eftertraktat attribut.
G5 ENTERTAINMENT: Bolagets VD har under veckan köpt aktier för 7,5 mkr, där totalt 45 000 aktier inhandlades.
Min kommentar: Marknaden var tydlig i sin dom om G5s Q2-rapport, där rapporten inte alls föll marknaden i smaken. Efter en svag kursutveckling är det därför glädjande att se att VD köper aktier för ett ’fint’ belopp.
H&M: Under perioden 29 augusti till 2 september återköpte H&M 1 283 957 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 10 087 220 aktier, vilket motsvarar 0,61% av det totala antalet utestående aktier.
Min kommentar: H&M återköpte förra veckan (procentuellt sett) betydligt fler aktier än vad man snittat tidigare veckor, då man tidigare snittat kring en miljon återköpta aktier per vecka. Sakta men säkert fortsätter man att öka andelen återköpta aktier.
KAMBI: I veckan annonserades det att Kambi lägger bud på ”front end technology specialist” Shape Games. Köplikviden uppgår initialt till 38,5 mEUR och kan maximalt uppgå till 78,1 mEUR om prestationsbaserade krav uppfylls kommande år. Bland Shape Games kunder återfinns bland annat Danske Spil och Norsk Tipping. Förvärvet väntas bland annat leda till ett starkare front end-erbjudande för Kambi i de mobila kanalerna samt intäktssynergier.
Min kommentar: Under helåret 2021 uppgick Shape Games intäkter och EBITDA till 7,6 mEUR respektive 2,8 mEUR – där en 100 procentig tillväxt väntas under 2022. Givet att Shape Games dubblerar EBITDA under 2022 betalar Kambi 13,9 gånger EBITDA 2022 för förvärvet, givet att tilläggsköpeskilling utbetalas. För att det maximala köpekillingsbeloppet ska betalas ut krävs dock fortsatt tillväxt (efter 2022). Marknaden valde att handla ned aktien efter förvärvsnyheten publicerades. Marknaden hade nog hellre sett att Kambi blivit uppköpt istället för att själva förvärva. Personligen känner jag lite som Kambis VD uttryckte det (på temat om sannolikheten för uppköp minskar nu) ”vi blir inte mindre attraktiva efter det här förvärvet”.
OGUNSEN: I veckan annonserades det att Jurek köper en majoritetspost i rekryteringsbolaget Hammer & Hanborg.
Min kommentar: Detta är ingen direkt nyhet kopplat till Ogunsen. Jag tycker ändå att det är lite intressant då Jurek vid utgången av 2021 var åttonde största ägare i Ogunsen. I övrigt har den gångna veckan varit en mycket bra vecka för Ogunsen när det gäller nya rekryteringsuppdrag. Bolaget uppgav i Q2-rapporten att man inte ser några tecken på minskad efterfrågan och (justerat för semesterperioden) säger jag inte emot det uttalandet. Jämfört med motsvarande period föregående år har Ogunsen (enligt min statistik) nu ungefär lika många konsultuppdrag på sin hemsida, medan man har relativt många fler rekryteringsuppdrag jämfört med motsvarande vecka 2021.
PEAB: På torsdagen offentliggjordes det att Peabs styrelseordförande köpt aktier för närmare 960 000 kr, där köpkursen landade på 63,85 kr.
Min kommentar: Det är imponerande att se alla insynsköp som sker i Peab. Som jag har skrivit tidigare känns det ’tryggt’ att insynspersoner köper aktier i bolag vars aktie fallit mycket. Givetvis är dock inte insynsköp en garanti för lyckade aktieaffärer.
SBB: Väldigt tidigt på torsdagsmorgonen skickade fastighetsbolaget SBB ut ett pressmeddelande som förkunnade att man har ingått en avsiktsförklaring om att sälja en fastighetsportfölj för cirka 9 mdkr. Frånträde väntas den sista oktober 2022. Köparen är en institutionell aktör.
Min kommentar: Jag tycker att det är helt rätt av SBB att fortsätta att stärka upp sin balansräkning. Det framgår dock inte vilka fastigheter som säljs men det är åtminstone positivt att försäljningen är i linje med bokfört fastighetsvärde (innan avdrag för latent skatt).
VNV GLOBAL: I början på veckan flaggade Öhman-koncernen för att man nu äger 11,06% av antalet aktier i investmentbolaget VNV Global. Detta innebär att Öhman nu är näst största ägare i VNV Global.
Min kommentar: VNV Globals aktie har minst sagt haft en oerhört tuff utveckling på börsen i år. Det känns positivt att Öhman-koncernen kliver in som en långsiktig investerare i VNV Global. VNV Globals VD har vid flera tillfällen kommunicerat att aktien är billig, trots detta är det sparsamt med aktieåterköp från bolagets sida. Kanske ett utköp av Babylon kan vara på tapeten (om man får spekulera lite)?
Min första nyhet har nog ingen påverkan. Clas Ohlsson VD och ordförande köpte aktier för 500.000 respektive 800.000. Många vet att produkterna inte kommer säljas på samma nivå eftersom inflationen kommer att ligga kvar eller öka.
ReplyDeleteKindred och amerikanska fotbolls laget Philladelfia eagles.
Mycronic kom med kapitalmarknadsdag. 1/3 av tillväxden 2027-2030 kommer att vara från förvärv. 10miljarder omsättning och 4 miljarder rörelseresultat kommer att vara mål.
USA fortsätter med sin infrastruktur än så länge och Skanska får order på 4,1 miljarder för att bygga ut. Bolaget investerar 770 miljoner i köpenhamn.
Antalet order för lastvagnar steg i USA vilket kan påverka Volvo positivt.
Fint med insynsköp i Clas O! Verkligen imponerande med Skanska många ordrar nu :)
Delete