Wednesday, 12 October 2022

Wisdom #1: Focus on the business

Som alla börsintresserade är medvetna om har det under 2022 hittills varit ett stökigt år på de finansiella marknaderna. Tidigare (och på vissa håll fortsatta) aktiefavoriter har setts falla signifikant i värde. Åsikterna är oerhört många och ibland kraftfulla.

Personligen är åsiktsstormar och massa brus inte något som gynnar mitt välmående, varvid jag försöker att hålla mig distanserad till det så gott jag kan. Det räcker ibland gott och väl med att försöka hantera mina egna tankar 😊

Skämt å sido, ibland är det bra att fokusera på att gå ”back to basics” och påminna sig om tidlös kunskap från historiens mest framgångsrika investerare. Warren Buffett är min stora investeringsförebild och han har bjudit på enormt mycket kunskap under årens lopp.

För tillfället läser jag ånyo på lite extra om Warren Buffett och hans tankesätt, vilket i vissa fall har ändrats under årens lopp – exempelvis i takt med att hans förmögenhet har växt i värde. På bloggen tänkte jag lägga till en ny kategori ”Wisdom”.

Det är en kategori som bland annat ska fyllas med klokskap från Warren Buffett, där det presenteras på det sätt som jag tolkar informationen. I samband med detta tänkte jag också inkludera lite kring mina tankar och hur jag levererar i relation till denna kunskap. All text ska ses utifrån perspektivet att man är en långsiktig investerare som baserar sina beslut på fundamentala grunder.

Wisdom #1: Focus on the business

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Att påstå att man ska fokusera på bolagets verksamhet kan således låta självklart när man investerar på börsen. Tyvärr tror jag inte att det är så självklart i verkligheten. Det är många – inklusive undertecknad – som från tid till annan har ett irrationellt förhållande till att kolla börskurser. Förenklat skulle man kunna säga att det inte sällan sätts ett lika-med-tecken mellan att bolaget är bra när aktiekursen stiger och är dåligt när aktiekursen sjunker. Att kolla börskurser 20 gånger per dag är inte rationellt, snarare är det kontraproduktivt och något som kan bidra till att irrationella beslut fattas av investerare.

Tyvärr kan jag inte säga att jag är immun mot nyss nämnda beteende. Faller en aktie med 50% (i en turbulent omvärlds- och börsmiljö) är det lätt att hamna i tankar om att det är något fel på bolaget man har investerat i.

Conclusions (including actions)

 • En aktie brukar över tid utvecklas i linje med bolagets verksamhetsutveckling, även om betydande svängningar i aktiekursen ofta sker på kort sikt
 • Att fokusera på bolagets verksamhetsutveckling är givande ur ett kunskapsperspektiv och gör att man kontinuerligt slipper stressa över irrationella marknadsrörelser
 • Kolla inte aktiekurser (flera gånger) varje dag, sätt med fördel istället kurslarm

Ps, Wisdom #1 ska inte tolkas som att det är den viktigaste ”visdomen”. Det ska tolkas som att det är första inlägget i denna bloggkategori.

9 comments:

 1. Kul idé! Ska bli roligt att följa dina wisdoms! :-)

  ReplyDelete
 2. Så, blir Wisdom #2 - det är först när tidvattnet drar sig tillbaka som man ser vem som badat naken :-)?

  Skämt åsido, kortsiktigt så bestäms ju i regel en börskurs, såvida ikke nåt substantiellt rapporterats som en (omvänd) vinstvarning, av det generella marknadssegmentet. Men, det är viktigt att tänka på, i det långsiktiga perspektivet är det brus (som du mkt riktigt skriver) och följaktligen bestäms eb akties värde av det bolagsspecifika.

  Jag skulle lägga till en punkt men det kanske går in under bullet 1 och bolagets utveckling; det enskilda landets politiska risk. Det fanns inte på min radar tidigare men väger successivt mer och mer. Jag tänker då på tex äganderätt, hur påverkas valutan av politiska beslut (om man nu inte exporterar då fallande vakuta är positivt), finns några potentiella svarta svanar? I det sistnämnda så la tex Norge fram ett förslag som omkullkastat hela lax näringen från en dag till en annan.

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, den är bra men den blir inte nummer 2 :) Bra poäng med politisk risk och svarta svanar. Samma för mig, den politiska risken är något som jag lärt mig den hårda vägen under min investeringsresas gång. Norska laxutspelet känns ju väldigt konstigt. Lax kanske i Norge är som bank i Sverige, bank verkar ju politiker inte känna någon tvekan inför att kasta på lite extra skatt med jämna mellanrum... Som investerare i iGaming-sektorn har man om inte annat blivit varse politiska risker :)

   Jag gissade ju en gång på att du bodde i Tyskland, men ändrar mig till Norge istället :)

   Delete
  2. Ps, gällande vinstvarningen så var det BHG.

   Delete
  3. Ingen kommentar förutom att jag har bott i båda länderna tidigare (kanske idag?) och min erfarenhet är att norska ekonomi tidningar är betydligt bättre än dito svenska.Tex di.se, i princip rubriken och någon/några rader till kan man läsa (såvida man inte har abonnemang) medan norska dito, e.24.no, den.no etc är öppnare,den.no är dock låst.
   Mvh
   Emigrantinvesteraren

   Delete
  4. Haha, du är hemlighetsfull. Tyskland förnekade du senast så där tror jag inte att du bor iaf :)

   Delete
 3. Roligt med ett nytt fokus! Ska bli intressant att följa.

  Är det något särskilt, förutom läsa Buffet, du lägger ner tid på nu när börsen dyker?

  / Daniel H. Komarica

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Sonen och familjen är det som det är mest fokus på :) Sedan blir det också en del träning, läsa böcker, läsa på om bolag, umgås med vänner etc.

   Delete