Pages

Thursday, 22 December 2022

Extraamortering på bolånet

För hushåll med stora rörliga bolån har de månatliga kostnaderna stigit ganska drastiskt under året till följd av Riksbankens räntehöjningar.

Även om det upplevs som att räntorna stigit kraftigt är räntorna ur ett historiskt perspektiv fortfarande inte på några särskilt höga nivåer. Många yngre (inklusive undertecknad) anser nog dock att nuvarande räntenivåer som bankerna tillhandahåller är förhållandevis höga.

När man pratar lån på sin bostad är det ofta fokus på belåningsgrad och räntenivå (i procent). Det vill säga jag tycker inte att fokus är så mycket på vad man de facto betalar i kronor och ören vid olika räntenivåer.

Min fru och jag har en belåningsgrad på strax över 50% på bostaden. För att bo innanför tullarna i Stockholm samt att ha en relativt stor lägenhet och fortsatt ha några år kvar till 40 år fyllda så tror jag att det är en ganska bra belåningsgrad.

Det hjälper däremot föga med en relativt låg belåningsgrad om räntekostnader stiger till en nivå där det skapas utmaningar att hantera det månatliga kassaflödet. Trots att räntekostnaderna har ökat en del har vi fortsatt goda marginaler. Däremot känns det inte särskilt uppmuntrande att betala några extra tusen kronor i räntor varje månad. Vi har därför bestämt oss för att månandens sparande går till ordinarie amortering samt att vi genomför en extraamortering.

Varje gång jag skriver om amortering dyker det upp frågor om jag inte tror att jag via investeringar på börsen kan erhålla en högre avkastning än vad jag betalar i ränta på bolånet. Långsiktigt tror jag givetvis att börsen avkastar bättre än den ränta jag betalar i bolån.

I likhet med huruvida man är fullinvesterad eller inte tycker jag att diskussionerna blir lite enkelspåriga. Givet frågeställningen torde väl alla i så fall maxa ut sina bolån för att investera på börsen alternativt ännu hellre bo i en koja i skogen så att inga boendekostnader kan hämma flödet av pengar som ska gå in på börsen. Hursomhelst, jag tänkte i separat inlägg delge mina tankar kring investera vs. att amortera.

4 comments:

 1. Du agerar ansvarsfullt och minskar risker för ev framtida negativa händelser.

  ReplyDelete
 2. Med senaste höjningen av 3-månadersräntan funderade jag på att amortera (bor i Sthlm med ca 1/3 belåningsgrad).

  Men min innehavshorisont är "bara" 30-40 månader ytterligare innan jag säljer och cashar ett hus i Småland så jag avstår och låter pengarna gå in i Pengamaskinen.

  Om jag suttit i min FIRE-bostad redan med lån hade jag nog amorterat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Well done, grymt med 1/3 belåningsgrad! Det låter som ett mycket bra upplägg.

   Delete