Friday, 23 December 2022

Lite fredagstankar: v.51

Det är återigen fredag och dags för lite fredagstankar.

TAPPAT BORT DAGARNA & I ”FEL” SAMMANHANG: Som föräldraledig tycker jag att det ibland är svårt att hålla koll på vilken veckodag det är. I förrgår vaknade jag och var säker på att det var helg. Jag kom till slut på att börsen är öppen idag och att det således inte torde vara helg än. Det är ändå en skön känsla att zooma ut till den grad att man inte längre har stenkoll på vilken dag det är.

På tal om att dyka upp i fel sammanhang har det hänt mig två gånger under innevarande vecka. Den första gången kan man säga att det skapade stor förvåning för en tjej på gymmet när hon (på väg in i omklädningsrummet) såg att jag kom ut ur damernas omklädningsrum. Man kan ju fråga sig vad jag höll på med i damernas omklädningsrum. Svaret är dock inte så allvarligt. Gymmet hade ordnat hanterverkare som skulle fixa något i damernas omklädningsrum. Då hantverkarna var män så gjorde gymmet ett byte av omklädningsrum den dagen.

Andra gången då jag dök upp i ”fel” sammanhang var på biblioteket. Jag skulle låna en bok, vilken visade sig finnas magasinerad. En person i personalen fick då gå ned i källaren och hämta upp boken. När hon kom upp igen sa hon att boken var i dåligt skick och att jag kunde få boken, dvs. jag behövde inte låna och sedan lämna tillbaka den. Jag frågade om det inte kommer att pipa i larmet om jag går ut. Hon svarade att det inte ska vara några problem. När jag gick började ändå larmet att ljuda. Jag sa då till en kille som jobbade där att jag hade fått den här boken av din kollega. Det tyckte han lät lite skumt så han följde med mig in i biblioteket igen till kollegan som hade meddelat att jag kunde få boken. Kollegan fick då dra storyn en gång till och jag kunde strax därefter lämna biblioteket. För killen dök jag dock upp i ett annorlunda sammanhang jämfört med vad han hade tänkt sig. Men trodde han verkligen att en FIRE-aspirant går till biblioteket och snor böcker? 😊

VM I BACKTRADING: Jag skrev nyligen ett inlägg på temat ”Ryggdunkar-köp och smäll-på-käften-köp”. Har du missat inlägget behöver du inte vara orolig. Jag publicerade nämligen aldrig inlägget. Jag tycker egentligen inte att det är gynnsamt att lägga fokus på den typ skriverier. Med det sagt skriver jag ändå några rader på detta tema idag 😊

Kontentan i inlägget som aldrig publicerades var att vad som är populärt på börsen tenderar att gå i vågor. När jag började blogga var utdelningsinvestering ett hett ämne. Därefter kom covid-raset, inställda utdelningar och omfattande centralbanksstöd. Tillväxtinvesteringar blev då oerhört populära, samtidigt som utdelningsinvesterarna fick en del kritik i valet av investeringsstrategi.

Man kan idag konstatera att det som var hett under stora delar av 2021 i många fall har haft en riktigt dålig utveckling under 2022. Jag tänkte inte ge några exempel här men följer man börsen relativt nära har man nog själv ett antal exempel på lager.

Köpte man tillväxtaktier förra året fick man ofta hejarop och ryggdunkar. Om man som jag istället stundom pratade om storbanker så fick man snarare ”smäll-på-käften” (= kritik). Mitt nuvarande top pick (Handelsbanken) bland storbankerna har i år haft en positiv kursutveckling. Samtliga storbanker har i år presterat klart bättre än index.

Jag tror inte att man ska köpa storbanker om man vill tydligt överprestera index långsiktigt. Men man bör heller inte nödvändigtvis rata allting vid varje given tidpunkt.

På tal om VM i backtrading så är det nu många som passar på att ge ett (negativt) slag mot tillväxtaktier/-fonder som har rasat ihop. Personligen tycker jag den här typen av kritik (i efterhand) inte är något eftersträvansvärt.

Som investerare gillar jag ibland att vara lite motvals, kanske skulle det nu därför kunna vara läge att spana in fina tillväxtbolag?

Hoppas att ni får en fantastisk dag!

4 comments:

  1. Hoppas du får ha en bra dag och God jul 1. Konstigt att gymmet inte hade förmedlat till den förvånade tjejen att de bytt omklädningsrum. 2.Jag jobbar julen ( inte extra utan vanligt enligt schema). Så jag önskar redan nu en god jul.

    ReplyDelete
  2. Ha en riktigt skön Jul!

    ReplyDelete