Pages

Friday 9 December 2022

Lite fredagstankar: v.49

Det är återigen fredag och dags för lite fredagstankar.

MÅNADSAVGIFTEN: Något som det pratas flitigt om just nu är att många bostadsrättsföreningar kommer att tvingas höja avgifterna för sina medlemmar. Bakgrunden till detta är givetvis bland annat stigande räntekostnader och höga energipriser.

Bostadsrättsföreningar med hög skuldsättning hamnar extra mycket i kläm. I tider när alla pilar pekar uppåt är det lätt att dra på sig för mycket risk. Något som snabbt kan skapa utmaningar när pilarna vänder nedåt.

När det gäller vår bostadsrättsförening har vi en god finansiell ställning. Lån per kvadratmeter är på en låg nivå och vi har inga planer på att höja månadsavgiften.

För er som bor i bostadsrätt, hur ser det ut i er förening?

MINSKAD BUDGET FÖR JULKLAPPAR: Julafton närmar sig i snabb takt. I veckan kunde man läsa att Kantar Sifo på uppdrag av Nordea genomfört en undersökning där det framkom att 39% av de svarande uppgav att ökade levnadskostnader påverkar årets julfirande. För att ha råd med julfirandet uppger 46% att de kommer att köpa färre julklappar än förra året. Enligt de svarande i undersökningen uppgår den planerade julbudgeten till 3 475 kr (en nedgång med 10% jämfört med förra året).

När det gäller vårt hushåll har vi också minskat ned på budgeten för julklappsinköp. De julklappar som skulle köpas in är sedan en tid tillbaka inhandlade. Personligen räknar jag med att innevarande månad kommer att vara den månad under 2022 som jag kommer att spendera minst pengar på under hela året.

Minskar ni er julbudget i år jämfört med föregående år?

Hoppas att ni får en fantastisk helg!

10 comments:

 1. Jag upplever att julklappsinköpen går upp och ner eftersom vi ofta kör efter behov till vår son. Hans dator gick sönder innan han fyllde år = dyrt. Denna jul har han svårt att ens komma på något han vill ha och inga egentliga behov finns = billigare.

  Vi vuxna köper inga eller väldigt få klappar till varandra. Maten kommer väl dock bli lite dyrare antar jag. Vi håller alltid i julen så det är klart en utgift.

  Trevlig helg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Låter som ett bra upplägg med flexibla budgetar utefter behov. Mysigt att hålla i julen :)

   Delete
 2. Vår familj kör mest behovsstyrt. Barnen har visserligen önskemål men det är vi föräldrar som ser vad de egentligen behöver även om de inte ser det själv. Spanade in Black Friday och Black week och hittade fynd som efter kontroll hos Prisjakt inte hade några fuffensförändringar i priserna utan var riktiga sänkningar blev det vad som behövdes. Och that's it! //erohT

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det låter som ett bra upplägg, extra nice att passa på att fynda när det är rea med :)

   Delete
 3. Krydda din spaning på månadsavgiften med följande:
  1. Bostadsrättsföreningar med höga lån får höja avgiften pga högre ränteläge
  2. Personer som bor i dito lägenheter är förmodligen belånade väldigt högt - kanske 2-3 ggr högre räntekostnader än förut
  3. Generell hög inflation på framför allt mat
  4. Elpriser som är otroligt höga, drabbar förmodligen inte lägenhetsinnehavare.

  => J-vla bomb kan komma

  Angående julklappar:
  Själv köper jag i regel presentkort till min hustru på saker hon annars inte skulle göra / göra mindre av, tex presentkort på massage a 5 ggr, själv brukar jag få en personlig kalender med bilder på familjen och min fyrbenta personliga tränare. Bättre present än så kan man inte få, vi brukar också ge varandra konsertbiljetter.

  Barnen får presenter, jag ger dem den tråkiga i form av aktier i deras depå.

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det där är en riktigt skrämmande cocktail. Tyvärr nog dock inte alltför ovanlig :(

   Grymt julklappsupplägg ni har! Kul med aktier i julklapp med, vilka aktier "slår du in" i år? :)

   Delete
  2. Blir aktier som barnen ”förstår ” och sponsrar:) H&M, Cloetta och pappa aktier, läs olja och tråk Telia.

   Cloetta populär då de enbart får lördagsgodis de 2 ggr/år som vi är i Sverige.
   Mvh
   Emigrantinvesteraren

   Delete
 4. Själv bor jag i en obelånad villa, på tok för dyrt hus (för er Stockholmare så kan man tänka sig Danderyd bättre delar) men trivs bra. Högre räntor har uppenbarligen mindre betydelse förmig, förutom ett mindre studielån i Svedala som kanske går upp från 0% i år till 0,6% nästa år? Fast med en skuld på knappt 70kSEK så är ju knappa 400 SEK ingen katastrof direkt,

  mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riktigt härligt med obelånat hus! Haha, det känns som att du har goda förutsättningar att svälja ränteökningen på studielånet :)

   Delete