Friday, 16 December 2022

Lite fredagstankar: v.50

Det är återigen fredag och dags för lite fredagstankar.

VECKANS STOLPSKOTT: Stolpskott är kanske inte det mest tillfredsställande epitet man vill förknippas med. Just den här veckan är nog dock jag utsedd till ”Veckans stolpskott”.

Ett lysrör i en lampa i köket gick nyligen sönder. Det var väldigt länge sedan lysröret i den lampan var bytt och vi hade inget extra lysrör hemma. Ansvaret att fixa ett nytt lysrör hamnade på min lott. Det finns en lampaffär nära där vi bor så jag gick dit.

Jag tog med mig lysröret och frågade personalen om jag kan köpa ett nytt sånt här hos er. Det var inga problem. När jag skulle lämna affären frågade jag var kan man kasta ett lysrör någonstans. Personalen svarade då att varje bostadsrättsförening har i uppgift att tillhandahålla den typ av återvinning.

Ja-hopp tänkte jag, det är något vi har missat i vår förening. Det var ju extra typiskt när jag skrev förra veckan om att vi har bra ordning (på åtminstone ekonomin) i vår förening. Hursomhelst, jag gick ut ur affären och försökte googla fram något ställe där jag kunde kasta lysröret.

Jag hittade ett ställe ungefär 10 minuters promenad därifrån så jag stegade dit och gjorde mig av med lysröret. Det är kul att alltid lära sig nya saker.

(Tyvärr) var det inte slut där med nya saker att lära sig. Tyvärr syftar här på att det är nu spikan i kistan sätts på motiveringen till att jag utser mig själv till veckans stolpskott. Igår var jag nere i källarförrådet och jag upptäckte då av en slump en dörr som jag inte noterat – eller åtminstone inte öppnat – förut.

Jag öppnade dörren och där inne fanns självfallet ett återvinningsrum för bland annat lysrör. Jag tänkte att återvinningsrummet måste vara ett nytt fenomen. När jag skulle stänga dörren såg jag dock en lapp – från 2005… – och det stod bland annat klart och tydligt att man där kunde lägga lysrör för återvinning.

Då vi har bott i vår nuvarande lägenhet i snart fem år och jag gått förbi den dörren väldigt många gånger så vet jag inte riktigt om jag ska skratta eller gråta över min egen förmåga 😊

ELANVÄNDNINGEN KRYMPER DRASTISKT: Nyligen trillade elräkningen för november in i min digitala brevlåda. Något som jag finner trevligt med elräkningen är att det via ett diagram framgår hur vår elanvändning utvecklats på månadsbasis.

Under den senaste tolvmånadersperioden var november 2021 och januari 2022 de månader då vi hade högstelanvändning. Därefter minskade elanvändningen successivt. Från och med juni 2022 har elanvändningen legat på en för oss väldigt låg nivå.

I november 2022 var elanvändningen 57% lägre än motsvarande månad föregående år. En stor del av nedgången förklaras av avstängd golvvärme i badrummet och att vi numera tvättar i föreningens tvättstuga istället för att använda vår egen tvättmaskin och torktumlare.

Hur ser er elanvändning ut i år jämfört med förra året? 

Hoppas att ni får en fantastisk helg!

4 comments:

 1. Det kunde varit värre i stolpskottsärendet. Tänk om du känt att du skulle vara lite duktig och hade skickat ut ett mail eller dragit ihop ett möte i styrelsen i syfte att ordna med föreningens "bristande" lysrörsåtervinning. ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha, det hade varit riktigt pinsamt det :)

   Delete
 2. Eftersom jag arbetar med avfallsfrågor, så kan jag inte hjälpa mig ifrån att kommentera :) Butiken som du köpte nytt lysrör från hade fel; köper du en elprodukt så har du rätt att lämna ditt trasiga till dem, dvs de är skyldiga att ta emot. Det kallas 1-mot 1-principen och gäller för allt elavavfall enligt lag. Brf är inte skyldiga att samla in el-avfall från sina boende. Bara restavfall och snart även matavfall. Nu löste sig allt ändå, men kan vara bra att känna till :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack för info! Det där ska jag säga till dem nästa gång. Syftet med att jag frågade butiken var egentligen för att jag ville att de skulle erbjuda sig att ta hand om lysröret - lite långsökt sätt att fråga på kanske men ändå :)

   Delete