Pages

Tuesday 24 January 2023

Hur mycket aktier och pengar pratar ni med nära och kära?

Aktieinvesteringar är ett av mina allra största intressen. Jag pratar och diskuterar därför aktier en stor del av min tid.

Haha, det gick till och med så långt nyligen att frugan sa att ”nu måste vi prata om något annat (än aktier)”. Det måhända att det inte är supercharmigt att prata om aktier "hela tiden", men det är också en passion och drivkraft som har bidragit till att vi är där vi är idag.

Man får ändå medge att aktier är ett nischat ämne. Ett ämne som många anser vara oerhört tråkigt att prata om. Hellre sitter de och kollar på när målarfärgen torkar på husväggen.

Dessbättre för oss som gillar aktier finns numera digitala lösningar (t ex ”Finanstwitter”). Det finns också personer som skapar fantastiska initiativ och möjligheter att träffa likasinnade (följ t ex @aktieblogg på Twitter för att få inbjudningar till aktieevent).

Pratar ni mycket aktier, pengar och/eller investeringar etc med era nära och kära eller delar de inte ert intresse (i samma omfattning)?

7 comments:

 1. Pratar ingenting längre om aktier med någon i närheten. Har ingen att analysera tillsammans med. Jag skulle kunna dra upp snacket med farsan men det blir bara mer om tro och mindre om analys. Den enda kanske analytiska förmågan är "varför går börsen upp idag"? Vad tror du om den och den aktien? Sedan kommer frågan från honom vad jag för känsla i huvudtaget om aktier och börs. Morsan undviker helst börsen och kör räntefonder. Det enda man kan komma nära var att jag fick se att hennes personliga bankman nu köpt spiltan investmentbolag i en ISK. Mormor var inriktad i obligationer då hennes sista jobb var kamrer på finlands riksbank. Morfar dog när jag var 9 år. Hade en arbetskamrat som visste om Avanza men vår förra driftledare tog med honom när jobbet strukturerades om från 1 stort område med 1 chef till 4 småområden med 4 chefer. Nu har jag 1 arbetskamrat där det närmaste jag kan komma är natofrågan och elpriserna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, elpriset verkar nu för tiden ändå ha lite påverkan på börsens kortsiktiga rörelser :) Häftigt att ha jobbat på Finlands Riksbank!

   Delete
 2. Kul att din fru ändå kommit in i aktietänket. Tror inte att det var efter en minu eller så som hon ville stoppa?!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag skulle nog överdriva om jag säger att hon är intresserad av aktier. Hon är dock en bra (och artig) lyssnare och påminner ibland mig om saker jag sagt tidigare (t ex att tagga ned antalet köp när börsen gått bra ett tag - på temat att vara rädd när andra är giriga etc) :)

   Delete
  2. Skönt att ha en som påminner.

   Delete
 3. Har en god vän som med blandade framgångar försökte få sin kvinna intresserad av börsen. I ett tv-inslag om ekonomi läste programledaren upp att nasdaqbörsen idag hade stigit kraftigt. I ett försök att visa delat intresse med sin man, ställde hon frågan: Nasdaq, har vi dom? De pratar väldigt lite om ekonomi numera..

  ReplyDelete
 4. Jag försöker sprida mitt intresse för sparande och investeringar så gott det går till familjen och kompisar. Barnen får som dos när vi genomför aktieköp i deras portfölj (inspo från Stefan Thelenius) och det är varierande intresse för investeringar men de har börjat få ett klokt ekonomiskt tänk.

  Min fru mjuknar mycket långsammare men vi har tillslut gjort en hushållsbudget ihop! En riktig kärleksfull handling efter 14 år ihop :) Skönt åsido, så är vi båda ekonomiska men med ledigt skilda intressen för det.

  ReplyDelete