I förrgår kunde man läsa i tidningen Dagens Industri att ”Indexfonder brer ut sig”.
I artikeln framgick bland annat att den internationella trenden mot lågprisfonder är stark också i Sverige. På den svenska fondmarknaden ökar lågprisfonderna sina marknadsandelar under föregående år.
Under 2022 uppvisade indexfonder i Sverige ett nettoinflöde på 58 mdkr. Detta kan jämföras med ett nettoutflöde på närmare 48 mdkr för aktivt förvaltade fonder. DI skriver vidare att vid utgången av 2022 utgjorde indexfonder cirka 20% av det totala förvaltade kapitalet i aktiefonder.
Min kommentar
I grund och botten känns det rationellt och inte särskilt förvånande att indexfonder växer sina marknadsandelar. Regulatoriska förändringar, digitalisering och ökad konkurrens är faktorer som bidrar till att det idag råder en klart större transparens på marknaden när det gäller prissättning etc.
Vill man köpa en fond som följer Stockholmsbörsen är ju i princip endast priset det enda som spelar någon roll (givet att aktören som erbjuder fonden är solid). Att betala ”dyra” avgifter för fonder som inte klarar av att prestera bättre än index, känns inte rationellt (för att uttrycka det lite diplomatiskt).
Det är utmanande i sig att prestera bättre än index över en längre tidsperiod. Det blir definitivt inte lättare om man inkluderar det faktum att en ”hög” avgift tas ut och som i praktiken innebär att man behöver prestera bättre än index med viss marginal för att kunden ska få se sina pengar växa mer än index.
Jag har en aktivt förvaltad fond i portföljen, men funderar ibland på om jag ska sälja av den. Ett alternativ för investerare som inte vill lägga ned särskilt mycket tid på sina investeringar men ändå vill ha något som ger diversifiering och har bra historik – då skulle det anrika investmentbolaget Investor kunna vara något att kolla på.
Personligen föredrar jag stock-picking framför fonder. Jag vet att väldigt många inte presterar bättre än index, men samtidigt blir man inte bättre än ”genomsnittet” om man investerar i indexfonder. Då aktier är en stor passion för mig gillar jag att konstruera och vårda min egen portfölj.
Ökade marknadsandelar för indexfonder bidrar också till en viss ny dynamik på börsen, där kurser ibland (extra mycket) kan pushas upp eller ner mer än vad som kan te sig motiverat . För aktiva investerare ger det stundom upphov till intressanta investeringsmöjligheter.
När det gäller aktivt förvaltade fonder tycker jag nischade sådana kan ge uppslag på intressanta investeringsobjekt – alternativt aktier som skulle kunna tolkas som lite för heta (om flera förvaltare lyfter fram samma bolag).
Får inte hem tidningen DI och det kan vara därför jag missat artikeln. Många skickliga investerare letar efter just lågpris vilket är det man skall göra ( jag håller med). Själv har jag tyvärr satsat på teknikfonder som Lannebo,Swedbank och Tin. Sedan har jag Lannebo småbolag. Har inte kollat på fonderna på ett helt år. TIN Nyteknik köptes in 2022-01-03. Är ej aktiv själv m.a.o.
ReplyDeleteLåga avgifter är en bra start! Till syvende och sist handlar det om att få så hög avkastning som möjligt - så hellre högre avkastning och lite högre avkastning än tvärtom. Dock många av dem som tar ut högre avgift som inte klarar av att slå index över tid, billiga indexfonder är därmed sannolikt ett bra alternativ :)
DeleteI PPM kan man ju satsa på någon aktiv fond då de har rabatt. Privat är det indexfonder som gäller.
ReplyDeleteJag har 70% AMF Aktiefond småbolag och 30% Länsförsäkringar Fastighet i PPM vilket bara kostar 0,18%
Småbolagsfonder har historiskt slagit börsen med råge.
Bra poäng med PPM-rabatten! Du påminde mig nu om att det nog är dags för mig att kolla in på mitt PPM-sparande igen :)
Delete