Thursday, 26 January 2023

Glömmer du att tänka på risken?

Det finns något oerhört fascinerande med investeringar och börsen.

Ur ett metaforiskt perspektiv är det i goda tider trångt i dörren för att komma in på börsen, och i dystra tider trängs investerarna/spekulanterna i dörren för att snabbt ta sig ut. Detta bidrar inte sällan till orimligt höga värderingar i goda börstider och orimligt låga värderingar i dystra börstider.

Detta fenomen har inte bara utspelat sig en gång genom historien. Inte heller bara två, eller tre, eller fyra gånger. Ni förstår poängen. Detta är något som upprepas gång efter annan, vilket kan te sig lite märkligt.

Rädslan för att inte vara med och dela på vinsten (= FOMO) när börsen utvecklas väl ter sig vara stark, likväl att man inte vill förlora (mer) pengar när börsen går dåligt och man därför säljer till "vilket pris som helst".

Det är lätt att glömma bort att investeringar är förknippade med risk, detta är därför något jag ofta försöker påminna mig om. Jag tycker ovan mönster också kan skönjas om man ser på läsarstatistik kring mina blogginlägg. De mest populära blogginläggen handlar om finansiellt oberoende, vilka aktier jag har i min portfölj, hur mycket pengar jag har, spännande case etc.

Jag har också bjudit på (enligt min mening) intressant och tidlös kunskap om börsen och investeringar, där inspiration helt eller delvis har hämtats från framgångsrika investerare. Dessa inlägg lyser dock till fullo med sin frånvaro på listan över mina mest lästa blogginlägg :)

8 comments:

 1. Och på listan över inlägg med flest kommentarer 😊
  Det har du - jag uppskattar dessa minst lika mycket då det är just dessa inlägg som jag tror kommer att utveckla min process/metod mest över tid!

  Allt gott!

  /Kristoffer

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack, kul att höra! Håller på att läsa investeringsboken The most important thing för tillfället, väldigt bra bok som det nog blir några inlägg om framöver :)

   Delete
 2. Jag upplever också att besökarantalet på min blogg sjunker när börsen går dåligt. Upplever du samma sak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det var lite sämre aktivitet under hösten. Januari är dock bra och har redan blivit bästa månaden någonsin för bloggen - börsen har ju förvisso gått bra i januari :)

   Delete
 3. Det är synd att de senare inläggen du nämner är mindre populära, det är de inläggen som ger mig mest.

  Vad någon har för aktier spelar mig mindre roll då jag gärna läser om psykologin, ditt och andra bloggaren mindset eller historiska händelser.

  Det är också de inläggen som skapar mervärde och den kunskap som jag tycker behövs för att lyckas vara långsiktig på börsen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med! Tanken på snabba klipp och att bli rik snabbt verkar dock trumfa många andra intressanta teman :)

   Delete
  2. Så är det. Håller på och lära en grabb om investeringar just nu och precis som du skriver, bli rik snabbt verkar vara temat. Men att förstå risk och vad börsen är står visst inte högt i kurs (om han nu inte lurar mig om sitt intresse).

   Delete
  3. Kul, hoppas han tar till sig av din visdom!

   Delete