I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.
B3 CONSULTING GROUP: I årets första upplaga av tidningen Börsveckan lanserades en utdelningsportfölj. I denna utdelningsportfölj inkluderades bland annat B3 (övriga portföljinnehav som inkluderades var BETSSON och SBB).
På onsdagen informerades det att B3 inleder samarbete med Women In Tech. Den 23 mars arrangeras Women in Tech (Nordens största teknikkonferens för kvinnor) i Stockholm, där B3 deltar som så kallad Co Creating partner.
Min kommentar: Det är kul att se att Börsveckan inkluderar B3 i sin utdelningsportfölj. Jag gissar att B3 inte varit del av den typen av utdelningsportföljer särskilt många gånger tidigare. Personligen tycker jag att B3 förtjänar en plats i en diversifierad utdelningsportfölj, jag hoppas att en trevlig utdelning presenteras i bokslutskommunikén om några veckor.
B3 brukar ofta prata om (1) att det är tuff konkurrens om resurserna i branschen och att man vill anställa mer samt (2) att man särskilt vill anställa kvinnor. Detta samarbete är därför något som passar B3 utmärkt.
CASTELLUM: Sent på tisdagskvällen skickade Castellum ut ett pressmeddelande där man förkunnade att styrelseledamot Joacim Sjöberg blir tillförordnad VD i Castellum, samt att Rutger Arnhult arbetsbefrias under resterande del av sin uppsägningstid.
Min kommentar: Det senaste halvåret har det varit turbulent kring ägar- och ledningssituationen i Castellum. Givet hur allt har spelat ut tycker jag att det är helt rätt att Rutger inte längre är kvar på VD-posten. Det är viktigt att Castellum kan återfå ”lugn, arbetsro och kontinuitet” så fort som möjligt, även om det säkert finns mer kort som ska spelas ut innan nyss nämnda tillstånd kan infinna sig.
HANDELSBANKEN: Handelsbanken har informerat att man återinför ränta på likvida medel på investeringssparkonton. Från och med den 19 januari är räntan 0,5%.
Min kommentar: Jag tycker att det är rätt att Handelsbanken återinför ränta på investeringssparkonton. Det är sannolikt inte den kontotyp som bankens kunder har mest likvida medel på och när t ex Avanza har ränta på ISK känns det onödigt av Handelsbanken att inte ha det också.
INTRUM: På onsdagen meddelades det att Intrum utsett Andrés Rubio till VD och koncernchef för Intrum. Andrés var dessförinnan tillförordnad VD och koncernchef. Andrés uppger att han inom en snar framtid kommer att presentera strategin för att bygga ett långsiktigt konkurrenskraftigt Intrum.
Min kommentar: Jag har egentligen ingen särskild koll på Andrés men noterar att han för ett tag sedan uttryckte att minska skuldsättningen med alla till buds medel (där ”inte ens” utdelningen går säker) står högt på agendan. Det ska bli intressant att se den plan han kommer lansera inom kort samt hur Intrum gör med utdelningen i år.
NORDEA: På torsdagen annonserade Nordea att man förvärvar den digitala pensionsplattformen Advinans. Advinans är en digital plattform för tjänstepensioner, med lösningar för pensionsadministration, pensionsrådgivning och förmåner för medarbetare. Bolaget har 35 medarbetare och cirka 100 företagskunder. Advinans kommer att integreras i Nordea och drivas under Nordeas varumärke. Förvärvet, vilket inte har någon nämnvärd påverkan på Nordeas resultat, väntas slutföras under Q2 2023 (givet att nödvändiga myndighetsgodkännanden erhålls.
På torsdagen meddelade Nordea också att man makulerar 11 925 310 återköpta aktier. Efter makuleringen uppgår antalet aktier i Nordea till 3 642 355 986.
Min kommentar: Trevligt med ett nytt förvärv av Nordea, även om det är ett litet förvärv. Det är ett förvärv som stärker Nordeas digitala pensionserbjudande. Det är också tillfredsställande att se att Nordea fortsätter att makulera återköpta aktier. Bolaget har makulerat aktier flera gånger under de senaste åren. Veckans makulering motsvarade cirka 0,33% av de utestående aktierna.
SBB: På onsdagen informerades det att SBB slutför det första tillträdet avseende portföljen inom social infrastruktur för utbildning med Brookfield samt att SBB i samband med detta erhåller 6,6 mdkr i kontant betalning. Affären med Brookfield genomförs i två delar, där ambitionen är att genomföra den andra affären den 28 februari (dock senaste under Q2 2023). Försäljningslikviden använder SBB till att minska sin skuldsättning.
Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att det trillar in ett gäng miljarder på SBBs konton. Det är miljarder som kommer väl till pass i bolagets jakt på att minska skuldsättningen.
Avanza hoppas på bättre halvår.
ReplyDeleteSEB höjde vissa priser på betaltjänst via Kundtjänst.
Skanska fick ingen order denna vecka.