Sunday, 29 January 2023

Portföljnyheter i veckan: v.4

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På måndagen meddelade B3 att man växer och utvecklar sitt erbjudande inom Multi-cloud samt att man förstärker samarbetet med AWS (Amazon Web Services). AWS är en av de världsledande molnplattformarna, till följd av det nya partnerskapet ämnar B3 erbjuda kunderna ännu starkare molnlösningar.

Senare i veckan annonserade B3 också att man har tecknat ett nytt ramavtal – och förstärker samarbetet – med Verisure. Det nya ramavtalet avser konsulttjänster inom systemutveckling, projektledning, Business Intelligence och Cloud. Ramavtalet gäller i tre år, till i slutet av 2025.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att B3 stärker sitt erbjudande inom Cloud-segmentet samt tecknar nytt ramavtal med Verisure. I samband med ovanstående nyhet om AWS meddelade B3 även att man har rekryterat Tommy Liikamaa för att leda satsningen på AWS. Tommy börjar sin tjänst den 1 februari.

G5 ENTERTAINMENT: G5 skickade i veckan ut en kallelse till en extrastämma, där syftet bland annat är att makulera 250 000 återköpta aktier.

Min kommentar: Enligt bolagets pressmeddelande uppgår antalet utestående aktier till 8 955 850 aktier. Makuleringen minskar således antalet utestående aktier med cirka 2,8%. Givet G5s balansräkning och aktiens värdering tycker jag att det är helt rätt att återköpa aktier.

NCC: NCC informerade att man vunnit uppdraget att bygga ut ett vattenverk i Umeå. Ordervärdet uppgår till 180 mkr. Arbetet väntas vara klart runt mitten av år 2025.

Min kommentar: Det är utmanande tider inom byggsektorn och alla nya ordrar välkomnas således lite extra. Till veckan är det dags för NCC att rapportera resultatet för Q4 2022. Det blir intressant att se om man backar ifrån EPS-målet på 16 kr 2023 eller om man återigen står fast vid den målsättningen.

NORDEA: På veckans första dag annonserade Nordea att man justerar sina bolåneräntor. Tre-månadersräntan ökade med 0,05 procentenheter till 4,64%. Räntan på lån med bindningstid på ett och två år var oförändrade. Räntan på samtliga lån med längre bindningstider sjönk något.

Min kommentar: Jag tycker att veckans ränteförändringar väl speglar min vy om räntornas utveckling. Förhoppningsvis börjar toppen dock ”snart” närma sig på tre-månadersräntan.

OGUNSEN: På måndagen publicerade SJR en rekryteringsannons där man kunde läsa att ”SJR söker Business Manager New Market”. I rekryteringsannonsen kan man bland annat läsa att bolaget har som mål att etablera sig på nya geografiska marknader. Detta uppges delvis vara ett svar på en mer flexibel och digital arbetsmarknad.

Min kommentar: Spännande initiativ från Ogunsen. Givet att fler personer idag jobbar på distans och inte behöver spendera varje arbetsdag på ”kontoret” så känns detta som ett lämpligt initiativ. I en tid med utmaningar att hitta rätt resurs till uppdragen är detta också något som underlättar den frågan.

SBB: I Nordnets evenemang ”Stora sparapriset 2023” tog SBB hem vinsten i kategorin ”Årets investerarkommunikation”. Enligt pressmeddelandet är detta ett pris som är framröstat av ”svenska folket”.

I veckan har SBB annonserat att man har förlängt och tecknat två nya hyresavtal med samhällsfastigheter i Lund och Simrishamn – båda hyresavtalen är på tio år.

Min kommentar: Jag får gratulera SBB till vinsten av årets investerarkommunikation. Givet bolagets popularitet bland spararna är det kanske inte så konstigt. Personligen var jag dock ändå lite förvånad. Just kommunikationen är något som SBB ibland har fått kritik för. Jag gillar den proaktivitet SBB uppvisar i sitt agerande och kommunikation, däremot tycker jag personligen att vissa delar kan kommuniceras lite enklare och tydligare.

Pressmeddelanden där man annonserar att man har tecknat nya hyresavtal inom samhällsfastighetssegmentet är dock alltid trevligt att ta del av.

16 comments:

 1. Vet inte varför men börjar kännas lite jobbigt att gräva i nyheter när man verkar vara ensam i kommentarsfältet. Men visst jag kämpar på.

  Avanza skall som många läst starta en ny fond. Det verkar som om fonden kommer att sänka Avanza?!.

  Inte bara Danske som nobbar Axfood nu är Nordea på hugget och spår lägre resultat tillväxt.

  Bilia har tillsammans med Honkong noterade Greatwallmotors tecknat avtal om att Bilia skall vara importör och återförsäljare i Norge. Greatwallmotors har huvudkontor i Tyskland.

  SEB har rapporterat. Utifrån det som är med i bloggen har bolaget reserverat 0,3miljarder eller 300 miljoner för fastighetsportföljen.
  Finanschef Masih Yazdi köpte 10000 aktier till kurs 123,52 i fredags och äger nu 26099 stycken aktier.

  Telias VD försöker i alla fall skapa mod i Telia aktien. Hon köpte 15000 aktier på rapportdagen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Av nyheterna du nämner tycker jag SEB-köpet var mest trevligt. Nyheten som rönte överlägset mest uppmärksamhet var nog utan tvekan Avanzas nya fond :) Såg nu att den redan har närmare 11 000 ägare.

   Delete
 2. Kung e du Mikael

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eller hur, jag slås (bland annat) ofta av hur många bolag han har koll på - det är imponerande!

   Delete
 3. Jag är bara ärlig med vad jag känner.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för din transparens och alla dina kommentarer! Du är nog den person som kommenterar allra flitigast generellt på bloggen (och mer än 90% av alla söndagsinläggs kommenterar kommer från dig). Skulle ingen kommentera tror jag att mitt bloggande successivt skulle försvinna, så jag är mycket tacksam för dina kommentarer.

   Läsarstatistiken för dessa söndagsinlägg är bättre än vad man kan tro när man kollar kommentarsaktiviteten. Som jag skrev tidigare i veckan är de mest intressanta inläggen vad jag köper, hur mycket pengar jag har, bästa case mm. Bloggens framtidsutsikter ser kanske inte så bra ut om jag inte vill skriva om hur mycket pengar jag har och samtidigt vill minska ned antal köp jag gör :)

   Vi får se vad framtiden för med sig. Återigen tack för dina kommentarer och jag gillar din ärlighet. Känner du att det inte är värt att kommentera eller att läsa vissa inlägg ska du givetvis inte göra det, det finns bättre saker att spendera sin tid på :)

   Delete
 4. Läser alltid så fortsätt!

  ReplyDelete
 5. Tack själv för att du bloggar och kör inlägg på morgonen. Ser aktier lite som en något som utvecklar siffersinnet. Jag är imponerad av din uthållighet och orken att blogga och tycker att du skall blogga vidare ( hade en blogg vid gymnasieåldern) men avslutade dels för att jag inte fick med långa inlägg och lite annat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aktier är lite som livets äventyr för mig och utvecklar bort min dyslexi.

   Delete
  2. Tack! Håller med, aktier är givande och lärorikt! Kul med blogg, hade du en aktieblogg eller vilken typ av blogg hade du?

   Delete
  3. Spelat innebandy och fotboll. Hade en blogg om innebandyn. Fotbollen var redan stor.

   Delete
 6. Tack för att du bloggar. Mvh en tyst läsare 😊

  ReplyDelete
 7. Mycket bra blogg! Läser, finner emellertid sällan saker att kommentera, däremot att själv reflektera över. Keep it up!

  //Avs

  PS. Jag ska försöka kommentera lite oftare ds.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för de fina orden och kul att höra att det jag skriver ger upphov till lite tankar :)

   Delete