Pages

Wednesday 11 January 2023

Strategin som presterat klart bättre än index

Något som är spännande med investeringar är att det finns väldigt många olika strategier och tankar om på hur man kan/bör investera sina pengar.

Vissa refererar till studier som påvisar att endast ”ett fåtal” kan slå index över tid, varpå indexfonder anses vara det bästa investeringsupplägget för långsiktigt sparande. Jag och många med mig tror däremot att vi kan slå index över tid, åtminstone är det vad vi hoppas 😊

Hursomhelst, jag läste i helgen ut boken ”En liten bok som slår aktiemarknaden”. Boken är skriven av Joel Greenblatt och jag läste den svenska översättningen som är utgiven av Sterners förlag.

Joel beskriver i boken en formel (som han kallar ”Den magiska formeln”) som han påvisar har presterat klart bättre än index över tid. Sammanfattningsvis handlar den magiska formeln om att köpa bolag som är bättre än genomsnittet till lägre värderingar än genomsnittet. Detta görs genom att screena fram och ranka bolag utifrån avkastning på kapital och vinstavkastning.

Jag tycker att boken i sig är ganska basic, det är en bra bok om man är (relativt) ny på börsen. Jag tycker dock också att boken kan läsas av mer erfarna investerare, inte minst om man försökt ett tag att slå index utan att lyckas.

Det tog dock 11,5 år sedan vi inledde resan mot finansiellt oberoende innan jag kom till skott med att läsa boken. Boken är lättläst och utgörs in av alltför många sidor, så boken går fort att ta sig igenom.

Joel påtalar i boken att den magiska formeln på kort sikt inte alltid fungerar (dvs slår marknaden). Fyndigt nog uppger han att detta är en anledning till att formeln fungerar på lång sikt. Många investerare tenderar som bekant att kasta in handduken om deras aktier/strategier inte visar sig fungera under t ex ett år.

Skulle den magiska formeln alltid fungera skulle aktierna som identifieras snabbt stiga i värde och formeln skulle inte längre fungera.

Enligt upplägget på den magiska formeln utesluts bolag med måttlig eller dåliga avkastning på kapitalet. I genomsnitt identifierar formeln de bästa bolagen, vilka sedan försöker köpas till attraktiva värderingar.

Den magiska formeln utgår ifrån senaste årets vinst. Detta beskrivs i boken som tillräckligt tillfredsställande då den magiska formeln bildar en portfölj på 20-30 bolag, vilket gör att senaste årets vinst i genomsnitt utgör ett representativt utgångsläge. Joel skriver också att varje aktie i den magiska formel-portföljen ska bytas ut efter ett år. I screeningen för att identifiera bolag exkluderas bland annat banker och försäkringsbolag. 

Lite övriga anteckningar från boken:

  • Utnyttja Mr. Markets stora kortsiktiga (humör)svängningar
  • Äg bolag som har en hög avkastning på kapitalet (= EBIT / Net Working Capital + Net Fixed Assets) och hög vinstavkastning (EBIT / Enterprise Value)
  • Ett bolag som kan återinvestera vinsten till en hög lönsamhet har goda förutsättningar för att förhoppningsvis skapa en bra vinsttillväxt
  • 95% av alla aktieaffärer som görs är förmodligen onödiga

4 comments:

  1. Låter intressant och bra. Har tyvärr inte läst den ännu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag är lite sugen på att testa upplägget :)

      Delete
  2. Jag tänkte för några år sedan testa någon form av magic formula/magic momentum på svenska bolag. Det blev dock aldrig av då jag inte ville betala för tjänster som gör det enkelt att hitta svenska bolag som uppfyller kriterierna.

    Känns inte så svårt i teorin att bara omvärdera varje år, kräver inte så mycket jobb. Men för att det ens ska ha en chans att fungera är det som du skriver viktigt att man verkligen håller sig till strategin, år efter år.

    Bloggaren "Sparaklokt" har kört i ett par år nu och hittills verkar det gå rätt bra för de koncentrerade portföljerna iaf vad han redovisat på sin blogg. På Shareville ser det dock annorlunda ut, men de kanske inte är synkade på något vis :p

    /Arbetsplanen

    ReplyDelete
  3. Den är riktigt bra, jag följer inte strategin, men använder investeringar som jag hittar där och enligt Benjamin Grahams (The intelligent Investor) regler. Jag hade under en tid en portfölj med den som jag följde slaviskt, men jag tyckte att den tog med för mycket skräp, så jag håller mig till att sålla själv.

    Finns även survivorship bias inbyggd i den till viss del, även om jag tror att man kan slå index med ett par procent så tror jag att det inte finns något som slår redigt värdeinvesterande. (t.ex gör Greenblatt själv så att han tar innehav som han hittar i formulan och kör den inte rakt av själv).

    Kan även rekommendera en annan bok han skrivit, "you can be a stock market genious" Där han går igenom olika sätt att hitta arbitrage och andra sätt som oftast ger bra avkastning, t.ex avknoppningar av "sämre" delar av bolag som institutionella säljer av för att de blir för små eller ointressanta.

    God avkastning!

    ReplyDelete