Pages

Saturday 25 February 2023

Aktieköp och mer utdelningar

På rapportfronten är det nu endast ett av mina portföljinnehav som ännu inte har rapporterat sitt Q4-resultat. I vanlig ordning är OGUNSEN sent ut med sin rapport. Jag tänkte imorgon eftermiddag publicera ett inlägg med lite kring mina tankar inför Ogunsens rapport.

RAKETECH bjöd på ett trevligt besked tidigare i veckan då man föreslog att (för första gången) dela ut pengar till aktieägarna. Raketechs utdelning kommer att bli ett fint tillskott till årets totala utdelningsskörd.

Efter NEOBOs rapport på torsdagen gjorde jag ett nytt köp i fastighetsbolaget med fokus på bostadsfastigheter. Som väntat delade inte Neobo ut några pengar till aktieägarna i år. Vid utgången av 2022 hade Neobo 268 fastigheter, den ekonomiska uthyrningsgraden uppgick till 92,0%, belåningsgraden uppgick till 48% och ränteteckningsgraden landade på 2,0 gånger. Substansvärdet per aktie uppgick vid utgången av 2022 till 56,96 kr, vilket resulterar i en substansrabatt på 73% jämfört med stängningskursen (15,48 kr) dagen innan rapporten publicerades. Det finns onekligen flertalet utmaningar för Neobo. Fortsatt press på fastighetsvärdena, stigande räntekostnader och vakansgraden är exempel på tre viktiga områden att hålla koll på.

I veckan skalade jag ned mitt innehav i NORDEA till en kurs strax under 132 kr per aktie. Cirka 84% av den erhållna likviden satte jag i arbete i HANDELSBANKEN. Jag ser denna trade som en form av ”relativspel”, där jag tycker Handelsbanken är mer attraktivt värderad idag. Nordea har ett fint momentum i verksamheten och förtjänar en högre värdering. Jag tycker dock att Handelsbanken borde kunna leverera än bättre än vad man gör idag.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

10 comments:

 1. Jag ser också framemot ogunsens rapport nästa vecka. Flera konsulter gått bra och stigit på rapport, men pion har sjunkit ordentligt efter sin rapport där de bl.a. gör svagare resultat och verkat se sviktande efterfrågan i bemanningsdelen uniflex. Ett tecken på sviktande konjunktur?

  Mitt lilla kabe innehav som jag köpte förra veckan steg 10 procent utan någon nyhet, varpå jag sålde och väntar in rapporten. Avkastning på 10 procent på en vecka blev för lockande. Beroende på rapport köper jag kanske tillbaka.

  Köpte tillbaka lite Inwido på ca 115 - hela uppgången av rapporten är borta nu så jag får köpa billigare än vad jag sålde innan rapport.

  Ökade lite i investor och Industrivärden på 199 resp 280. Tog även några Atlas och SCA på 108 rep 144. Alla fyra finns i portföljen sedan länge och fylls på lite löpande. Inga kursdubblare i närtid men stabila basinnehav ("gubbaktier"?)

  Det handlar fortfarande om ganska små köp och jag har kassa kvar. Jag tror att börsen ska ner. Både svagare konjunktur och hög inflation (jag tror det blir "higher for longer") bör pressa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressant spaning med Pion! Det ska bli mycket spännande att se hur Ogunsen kommenterare starten på 2023 :)

   Snyggt med en årsavkastning på en vecka! Hoppas rapporten bjuder på nytt köptillfälle.

   Det skulle sitta fint med ett (eller flera) förvärv i Inwido snart tycker jag :) Skulle vara en solid mitigerande effekt mot den utmanande omvärldsmiljön.

   Fina köp i "gubbaktierna"!

   Delete
 2. Hej! Sålde lite CAST och ökade i Cibus.
  Tyckte deras sänkning kändes helt OK

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fint, känns mer ovisst än på länge i Castellum nu. Ska bli intressant att se vad Akelius gör med bolaget kommande år :)

   Delete
 3. Av allt det du nämner blir jag lite nyfiken på Neobo. 73% rabatt! Personligen är jag övertygad att värderingarna i fastighetsbranchen är hittepå. Så har det varit varje gång det skakat. Men kanske ändå att bostadsfastigheter är minst dåliga. I inflyttningsregioner finns det ju knappast någon överetableringsrisk, bara bolagen klarar belåningen borde det gå fint på lite sikt ... Tack för tipset, ska kika lite närmare vid tillfället.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul, hojta gärna kring vad du landar i för slutsats avseende bolaget :)

   Delete
 4. Är väldigt sen idag pg.a. att jag bl.a. kollat på när min 14-åriga lillebror spelat Ishockey. Men inga köp eller sälj har gjorts denna vecka. Intressant köp och sälj för din del. Blir inspirerad att kolla på SEB VS SHB i veckan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul med hockey!! Fint med lugn transaktionsvecka :)

   Delete
 5. Köpt en drös aktier i februari men lägger upp ett inlägg om detta på tisdag i veckan. Ett nytt innehav i portföljen blev Unilever, ett företag med en enorm produktportfölj av, i de flesta fall, livsnödvändiga produkter som få kan vara utan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande, det inlägget ser jag framemot att läsa!

   Delete