Saturday, 18 February 2023

Köp, sälj och höjd utdelningsprognos

Ännu en vecka har passerat och ytterligare rapporter har lagts ut för att granskas av investerarkollektivet.

Jag ser alltid framemot rapportperioder. Samtidigt tar det på krafterna att läsa massa rapporter, försöka analysera det som skrivs och sägs samt bilda sig en uppfattning om kommande kvartal/år och sedan ofta också skriva ihop ett par rader på bloggen. Även om jag inte bara läser rapporter från bolag jag har i portföljen är det skönt att jag har minskat ned på antalet portföljinnehav. 

Av mina portföljinnehav är det fem bolag som ännu inte har rapporterat. Det ska bli intressant att ta del av deras rapporter. Sedan ska det bli skönt att rapportperioden är över 😊 Förutom CASTELLUM är jag nöjd med portföljinnehavens rapporter som har levererats i veckan, (BETSSON och B3 CONSULTING GROUP).

Veckans rapportskörd har bidragit till att jag återigen höjer min utdelningsprognos för 2023. Givet att resterande rapporter kommer in i linje med mitt basscenario kommer mina utdelningar (givet nuvarande portföljsammansättning) uppgå till 602 000 kr. Skulle utdelningsbeskeden från de bolag som ännu inte rapporterat komma in i linje med mitt glädjescenario skulle utdelningarna landa på 636 000 kr.

Målet för 2023 är att erhålla över 500 000 kr i utdelningar. Jag har dock stark tro på att utdelningarna kommer överstiga 600 000 kr i år, vilket innebär mer än 50 000 kr i genomsnitt per månad. Jag har också en del kapital på sidlinjen att sätta i arbete, vilket potentiellt kan ge utdelningsskörden ytterligare en skjuts uppåt.

Jag började veckan med att köpa aktier i NEOBO. Förra veckan skrev jag att Neobo står på min säljlista. Anledningen till att jag inte sålde aktierna direkt de knoppades av var för att jag tycker kursen är för låg. Bolaget står fortsatt på min säljlista, men trots det valde jag att köpa mer aktier (jag har full förståelse för om någon tycker resonemanget och agerandet är märkligt :P). 

Substansrabatten i Neobo är oerhört stor och det finns utrymme för potentiellt stora nedskrivningar/utspädningar innan rabatten har raderats ut. När detta skrivs på torsdagskvällen hade Neobo 177 240 aktieägare på Avanza. Samtidigt har SBB 213 961 aktieägare på Avanza. Även om det är många som har sålt av sina aktier i Neobo är fortsatt oerhört många aktieägare i Neobo. Jag vill helt enkelt syna aktien under en period och se hur det fortlöper när saker börja stabilisera sig. Jag hoppas också att det kommer dyka upp en del insynsköp efter att rapporten har publicerats nästa vecka.

I början på veckan passade jag också på att återigen fylla på min position i HANDELSBANKEN. Under 2023 är Handelsbanken det bolag som kommer ge mig mest utdelning. Efter den negativa reaktionen på rapporten har aktien återhämtat sig väl. Aktien är alldeles för billig om den handlas i nivå med eget kapital. Jag ser framemot en riktigt fin utdelning och anser mig nu ha full position i Handelsbanken. Skulle aktien sjunka under 100 kr när utdelningen har skiljts av är jag dock ändå inte främmande för att köpa lite mer aktier.

På torsdagseftermiddagen skalade jag av en del av min position i SVEDBERGS. Min investering i Svedbergs hade vid försäljningstillfället ökat med 33% i år. Under normala omständigheter tycker jag aktien fortsatt ska handlas högre än vad den gör idag. Det är dock en utmanande omvärld, vilken jag tycker är svår att prognostisera. Fortsätter aktien upp är avsikten att sälja av resterande aktier, skulle aktien dippa ner en bit igen är jag inte främmande för att köpa tillbaka de nyss sålda aktierna.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

11 comments:

 1. Jag har följt dig i många år som inspiration men det börjar kännas som att du svävar iväg, men jag kan ha fel.
  Läste på tvitter där du skrev att utdelningsprognosen var 380000kr för 2022 och nu 600000kr för 2023, nästan lite väl bra höjning för en nästintill fullinvesterad long only investerare under en nedgångs period, men det är bara att gratulera om det stämmer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tråkigt att höra! Det finns supermånga duktiga och inspirerande personer att följa, så mitt tips är att endast följa de personer som du tycker skapar mest mervärde. Tillit är a och o, om man tvivlar på det som skrivs, skulle jag sluta följa den personen.

   Betydande bidrag till min utdelningsökning är:
   - B3 Consulting Group: höjer utdelningen med 129%
   - Nordea: +16%
   - Handelsbanken: +60%
   - Catella: +20%
   - Nordic Paper: +133%

   Detta är exempel på några av utdelningshöjningar som har skett bland mina portföljinnehav. Det inkluderar dock lite extrautdelning etc.

   Gällande nedgångsperioden (på börsen) skulle jag säga att det är en framgångsfaktor för utdelningsportföljen, dvs. man får mycket utdelning för pengarna (givet att bolagen inte sänker utdelningen).

   Delete
  2. Hur får du handelsbankens utdelning från 5 kr 2022 till 5.50 kr 2023 att bli 60% utan att inkludera extrautdelning?

   Delete
  3. Jo jag vet det och det finns även en del som sänkt och rasat senaste året.
   Men största anledningen är att jag följt dig och bloggaren dividend bomber ungefär i ekonomisk storlek när du fortfarande visade ditt kapital och det låg på ca 8M kr då, sedan drog det 2021 upp till ca 10M för mig i början av 2022 men jag når inga 600000kr i utdelning nu ändå och jag ligger lite minus fortfarande.
   Och eftersom du är en ekonomiskinfluenser så måste man ju få fråga och ev ifrågasätta vad som skrivs, hoppas det är ok.
   Trevlig helg!

   Delete
  4. Som jag skriver inkluderar vissa höjningar extrautdelning. Då syftar jag på Handelsbanken som i år kommer dela ut 8,00 kr per aktie, varav 2,50 kr per aktie avser extrautdelning. I samtliga mina siffror jag publicerar kring utdelningar räknar jag med det totala beloppet som bolagen delar ut, dvs. inklusive extrautdelningar.

   Delete
  5. Hittills tror jag endast Peab och Catella har kommit in lägre än min utdelningsprognos. I Ogunsen har jag satt utdelningsribban högt, så där kan det finnas en risk på nedsidan också.

   Du är alltid välkommen att fråga :) Och jag ska göra mitt bästa för att svara. I de eventuella fall att folk inte tror på det jag skriver känner jag inte att jag har krav på mig att visa upp "bevis" i form av grafer, kontoutdrag etc.

   Det finns folk som har olika definitioner på massa saker, t ex sparkvot, utdelningar mm. Jag kör på mitt sätt, och kanske jag skulle ha varit ännu tydligare att ange att Handelsbanken +60% inkluderar extrautdelning - men för mig är det självklart att följa upp även extrautdelning.

   Gällande portföljutveckling har jag tidigare angett t ex att B3 (vid den tidpunkten) var mitt största innehav. Sedan jag började köp aktien har kursen gått upp mer än 175%. Jag har också skrivit att jag sålt av mina indexfonder - vilka inte delar ut - och om dessa pengar investeras i en aktie med hög direktavkastning kan det slå ganska fort på utdelningsprognosen. Det finns således många ifs-and-buts och högre utdelning behöver per se inte heller vara att föredra :)

   Trevlig helg!

   Delete
  6. Lugnt, du behöver inte bevisa något, du är jätteduktig på att skriva om aktier och börs och intressant att följa, men eftersom du tidigare redovisade både portföljstorleken, utdelningarna, innehav och månadsspar så fick man enklare ihop ekvationen, nu får man själv avgöra om man vill tro på dina siffror, det kan ju mycket väl vara en ren luft-portfölj, men för det är ju dina åsikter om bolagen bra och relevanta.
   Alternativet är ex Petrusko som inte avslöjar några siffror utan bara skriver om ekonomi, aktier och börs på ett bra sätt eller Zero Strategy som redovisar varje krona i både upp och nedgång.

   Men med en antagen direktavkastning på 4% för din portfölj så är den på 15Mkr vi en årlig utdelning på 600000kr, då har du haft en värdeökning på ca 6-7Mkr senast 2-3åren, grymt bra jobbat med bygg, telebolag samt storbank.

   Delete
 2. Jag fyllde på i traction och shb i veckan och tog en liten position i kabe.

  Traction har okej rabatt nu så jag fyller på lite löpande.

  Shb köpte jag kring 105 kr och det utgör nu mitt näst största innehav. Har inte räknat, men shb kan vara det bolag jag har störst exponering mot beaktat att både Lundbergs och Industrivärden finns i portföljen. Jag tror att shb kan leverera bra avkastning. Kommer inte slå index om det blir en stark marknad. Men, om räntan fortsätter upp och vi får en svagare marknad kommer shb gå bra. Jag ser alltså shb som ett innehav som går bra om annat går mindre bra.

  Kabe kom jag in i under 200 kr. De kommer drabbas när konjunkturen viker. Det är emellertid ett fint bolag med stark balansräkning så jag vågar mig på en lite position som kan växa successivt. Eller åka ut igen. Vi får se...

  Både neobo och castellum ligger kvar på bevakningslistan. Jag tycker att det är svårbedömd, räntekostnader kommer påverka resultat och kassaflöden ordentligt i dessa bolag, men någonstans blir det för billigt. Jag följer och räknar lite och får se om jag kliver in.

  Tack för en bra blogg!

  /avs

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande köp! Jag håller med helt kring dina tankar om SHB. Förhoppningsvis kan de bjuda på fina utdelningar kommande år samtidigt som aktiekursen tickar upp lite också om vi har tur :)

   Kabe har jag varit sugen på att spana in ett tag, men aldrig kommit till skott. Jag har hört att de har en riktigt stark balansräkning.

   Det ska bli mycket intressant att följa fastighetsbolagen framöver :)

   Delete
 3. Precis som du skriver om Handelsbanken tänkte jag detsamma angående bankerna. Därför fyllde jag på både Handelsbanken och SEB. Fyllde på även i Bahnhof. Köpte Proact IT som kom med en bra rapport och även Tieto Evry denna gång. Jag har även sålt två innehav som valde att slopa utdelningen. 1 Castellum där Akelius verkar härja mer och mer och även konsumentbolaget Electrolux som har det väldigt dåligt ställt i.o.m. Inflationen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fina köp! Jag gjorde en uppföljning på min bevakningslista igår och såg att Proact IT utvecklats riktigt fint på sistone.

   Delete